Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Niechcący Autoportret
czarny30
26-07-2016, 22:27
Zdjęcie nie jest rewelacyjne zdaję sobie sprawę bo nawet nie przykładałem się do jego obróbki ale tak to jest jak się nie przewiduje że obiekt ma okulary :-)
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/101-2.jpg
źródło (https://3.bp.blogspot.com/-fht7HWWOGGc/V5fGgK0fQqI/AAAAAAAAAj0/7BQgHMoECns9akmkEpvegFEZjfoQlJCfACLcB/s1600/101.jpg)
Pozdrawiam
irek6311
26-07-2016, 23:14
Tylko te okulary wypadły pozytywnie w tym kadrze, pomyśleć że drobiazg a jednak :roll:
2pompony
26-07-2016, 23:22
Czarny - sam nie jesteś bez winy... Skoro piszesz: 'bo nawet nie przykładałem się do jego obróbki' to znaczy dajesz do zrozumienia: nie chciało mi się nawet przysiąść, żeby pokazać coś rozsądnego, więc pokazuję wam wybrakowanego knota o którego mnie samemu jako autorowi nie chciało mi się zadbać, żeby jako tako wyglądał...
To co się dziwisz, że skoro jako autor masz to zdjęcie w tyle, dlaczego ktoś kto to wie, jako oglądający ma się czymś takim interesować?
czarny30
26-07-2016, 23:39
......
To co się dziwisz, że skoro jako autor masz to zdjęcie w tyle, dlaczego ktoś kto to wie, jako oglądający ma się czymś takim interesować?
Dla przestrogi dla tych co nie wiedza albo nie zdaja sobie sprawy.
Wiemy ze na forum sa ludzie początkujący jak ja i patrzac na bledy innych nie popelnia tego samego czyli nie wlaz tam bo cie zobacza :-) A z racji tego ze zdjecie jest zle nie przykladalem wagi do obróbki. Takie o to motto.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tylko te okulary wypadły pozytywnie w tym kadrze, pomyśleć że drobiazg a jednak :roll:
No tak jak autoportret to autoportret w okularach. Szkoda ze tylko moje nogi widac dlatego zdjecie poszlo do kosza. :-)
Andrzej1974
27-07-2016, 08:46
>> A z racji tego ze zdjecie jest zle nie przykladalem wagi do obróbki
Wielki błąd bo każde zdjęcie wymaga obróbki. To przede wszystkim.
takie cos zasadniczo nigdy nie powinno się nawet pojawić na wyświetlaczu aparatu a co dopiero na forum fotograficznym. Kosz.
Z tego zdjęcia może da się coś fajnego wykadrować, może w pionie? I podoba mi się kierunek kolorystyczny (choć np włosy wyszły za różowe na moim monitorze a czoło za sine.
P.S.
@czarny30 - nie uważasz, że wykazujesz się brakiem konsekwencji?
Piszesz:
z racji tego ze zdjecie jest zle nie przykladalem wagi do obróbki.
czyli pokazujesz nieudane, niestarannie obrobione zdjęcie.
A oburzasz się, że ktoś napisze:
kosz
No wlasnie o takich wypowiedziach pisalem wczesnie.
Jezeli umiesz i masz pojecie drogi kolego to napisz jak ty bys to widzial i co powinno sie pojawic na twoim wyswietlaczu.
Zrozum kolego, że jak zdjęcie jest złe pod względem kadrowania, kompozycji, ekspozycji, itd złe - to o czym chcesz rozmawiać. Forum to nie jest coś takiego, że za darmo ktoś zrobi Ci kurs fotografii, a wypowiedzi będą na kartkę A4 z uzasadnieniem wszelkich subiektywnych krytyk...
Drogi kolego, najpierw wstep. Wstep: Gdy umiera czlowiek na jego karcie zgonu pisza doktory co przyczyna zgonu bylo; co bylo przyczyna pierwotna (np. zlamanie szyjki kosci udowej), co w polaczeniu z przyczyna wtorna (leczenie przeciwzakrzepowe w przebiegu arytmii absolutnej) doprowadzilo do masywnego krwawienia, niewydolnosci nerek i niewydolnosci wielonarzadowej. Kolejnosc, o ile prokuratura nie wykazuje zainteresowania, nie ma wiekszego znaczenia: sa rubryki, ktore trzeba wypelnic mniej wiecej sensownie. Ale (i tu przechodzimy do tzw. merium) zdarza sie, ze za cale rozpoznanie wystarczy jedno zdanie napisac bez wnikania co bylo najpierw i co to "najpierw" spowodowalo etc. : "obrazenia nie dajace sie pogodzic z zyciem" (tak pisza doktory w niemieckojezycznym obszarze i mam nadzieje, ze dobrze to przetlumaczylem Verletzungen die mit dem Leben nicht vereinbar sind) np. urwanie glowy w wypadku komunikacyjnym. Twoje zdjecie to taka urwana glowa, lub cialo bez niej- tu brak jest slow, nie ma o czym pisac i nie wiadomo dokladnie jak uzasadnic te biede. "Ah, dictum sapienti sat es".
czarny30
27-07-2016, 20:53
Zrozum kolego, że jak zdjęcie jest złe pod względem kadrowania, kompozycji, ekspozycji, itd złe - to o czym chcesz rozmawiać. Forum to nie jest coś takiego, że za darmo ktoś zrobi Ci kurs fotografii, a wypowiedzi będą na kartkę A4 z uzasadnieniem wszelkich subiektywnych krytyk...
Ok kadrowanie za ciasno zgodze ale reszta?
Kompozycja hmmm ciecie po bokach mysle ze by dalo rade.
Ekspozycja o jakiej ekspozycji piszesz zebym dobrze cie zrozumial.
Zdjęcie nie jest rewelacyjne zdaję sobie sprawę bo nawet nie przykładałem się do jego obróbki ale tak to jest jak się nie przewiduje że obiekt ma okulary :-)
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/101-2.jpg
źródło (https://3.bp.blogspot.com/-fht7HWWOGGc/V5fGgK0fQqI/AAAAAAAAAj0/7BQgHMoECns9akmkEpvegFEZjfoQlJCfACLcB/s1600/101.jpg)
Pozdrawiam
No więc tak :
1 - kadr jest niezdecydowany. Bo jeżeli chciałeś zrobić zbliżenie/duże zbliżenie - to należałoby ciąć tuż nad brodą i od góry przyciąć czoło. Albo troszkę jednak szerzej
2 - koszmarnie źle robi czarna plama drzewa - jest tak mocnym punktem że z powodzeniem konkuruje z głównym obiektem
3 - przeostrzone
I tyle.
czarny30
28-07-2016, 00:05
No więc tak :
1 - kadr jest niezdecydowany. Bo jeżeli chciałeś zrobić zbliżenie/duże zbliżenie - to należałoby ciąć tuż nad brodą i od góry przyciąć czoło. Albo troszkę jednak szerzej
2 - koszmarnie źle robi czarna plama drzewa - jest tak mocnym punktem że z powodzeniem konkuruje z głównym obiektem
3 - przeostrzone
I tyle.
Dzieki za odpowiedz. Widze ze dyskusja tu az wre wiec postanowilem jednak to zdjecie doprowadzic do użytku codziennego i pójdę fafniak za twoimi sugestiami. A co zrobie na złość malkontentom :-)
Jutro pierwsza odslona zdjecia wyciagnietego z kosza :-)
czarny30
28-07-2016, 10:23
Obiecana fotka
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/test1024-2.jpg
źródło (https://4.bp.blogspot.com/-c1WbEOXMbWc/V5nAPWL-0BI/AAAAAAAAAkY/BmLq4SBFihoPsVipked6LpMW4gW3Fb5nwCLcB/s1600/test1024.jpg)
Jeszcze bym nad nią popracował ale teraz zostawie to tak jak jest.