PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Międzybrodzie Żywieckie

Adam Okuń
26-07-2016, 16:09
Dla mnie morze na wakacjach to nuda. Ja kocham takie klimaty:

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/28456778202_22c15a2830_b-2.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8652/28456778202_22c15a2830_b.jpg)

2pompony
26-07-2016, 16:19
Dobre wszystko poza obróbkowym wypadkiem w postaci jasnej obwódki na styku linii drzew i nieba. Podoba mi się kadr (proporcje wręcz wzorowe), ładnie umieszczona łódka, może dałbym 1 cm więcej wody kosztem 1 cm nieba, ale to są raczej detale. Zastanawiam się, czy istotnie było tam tak ponuro, czy to po prostu wywołanie do tego doprowadziło...

Adam Okuń
26-07-2016, 20:46
Dobre wszystko poza obróbkowym wypadkiem w postaci jasnej obwódki na styku linii drzew i nieba. Podoba mi się kadr (proporcje wręcz wzorowe), ładnie umieszczona łódka, może dałbym 1 cm więcej wody kosztem 1 cm nieba, ale to są raczej detale. Zastanawiam się, czy istotnie było tam tak ponuro, czy to po prostu wywołanie do tego doprowadziło...

Dzięki za komentarz.

Faktycznie było pochmurno i właśnie uciekaliśmy z roweru wodnego :) Sam efekt co nieco podkręciłem gradientem w LR. Myślę, że wspomniana "aberacja" to także jej efekt.

arciszz
27-07-2016, 10:23
jeśli to krajobraz i natura to widać jakiś parasol coca coli czy tam czegoś... lampy oświetleniowe, samochody, dachy ogólnie jest bałagan, słabe i dno i jeszcze podpis jakby ktoś miał ukraść to zdjęcie...

Adam Okuń
27-07-2016, 12:56
jeśli to krajobraz i natura to widać jakiś parasol coca coli czy tam czegoś... lampy oświetleniowe, samochody, dachy ogólnie jest bałagan, słabe i dno i jeszcze podpis jakby ktoś miał ukraść to zdjęcie...

W zasadzie to miałem zamiar przed zrobieniem zdjęcia poprosić sołtysa Międzybrodzia, żeby sobie brzeg posprzątał, a w ramach programu Natura2000 usunął wszelkie oznaki cywilizacji wokół zbiornika ale akurat na urlop pojechał. Co do podpisu: kiedy publikuję zdjęcie bez jest mi dziwnie zimno. Tak więc podpis dla mojego zdrowia psychicznego się na fotce znalazł.

Dzięki za komentarz.

SerU
27-07-2016, 13:51
W zasadzie to miałem zamiar przed zrobieniem zdjęcia poprosić sołtysa Międzybrodzia, żeby sobie brzeg posprzątał, a w ramach programu Natura2000 usunął wszelkie oznaki cywilizacji wokół zbiornika ale akurat na urlop pojechał.

:mrgreen: Gdybyś Ty tego nie napisał, to pewnie ja bym uderzył w podobny klimat odpowiedzi :)

Jeśli chodzi o samo zdjęcie, to zgadzam się z kol. 2pompony :) Bardzo dobrze skomponowany kadr.

sufenta
27-07-2016, 17:48
Nie widze wzorowych (wrecz) proporcji na prezentowanym tu zdjeciu- widze wzorowy brak znajomosci rzeczonych. Szarobure niebo ze sladowymi texturami, ciemnobury las, woda metna i bez reflexow. Calosci dopelnia campingowo-kawiarniany balagan, ktory, zgadzam sie z kolega arciszz'em, nie ma nic wspolnego z fotografia krajobrazowa- per analogiam do porad medycyny wojskowej w przypadku bolu krzyza przy siadaniu ("nie siadac!")- nie robic takich zdjec. P.S. chetnie, i pisze to bez cienia zlosliwosci, poznam "proporcje wrecz wzorowe" na zdjeciu widoczne. pzdr

2pompony
27-07-2016, 18:21
Ponieważ ja sam większość zdjęć robię właśnie w takich proporcjach - uznaję takież proporcje nie tylko najzupełniej poważnie, ale też z całkowitą pewnością za wzorowe.

WZO-RO-WE.

Po waż nie.

sufenta
27-07-2016, 18:24
Wzorowe bo ty tak robisz? po waz nie? Ja juz ani slowa- czuje zapach srodkow dezynfekcyjnych. Jak w szpitalu. po waz nie... P.S. jezu....

arciszz
27-07-2016, 18:39
jeśli to są zdjęcia wzorowe... to poddaje się, odchodzę amen

- - - - kolejny post - - - - - -

nawet ten masz łódki można było wyprostować, czapki z głów jest przed nami Bułhak...

2pompony
27-07-2016, 18:53
jeśli to są zdjęcia wzorowe... to poddaje się, odchodzę amen

Uff, no to ulga, że odchodzisz. Ktoś kto jest tak mało ostry, że czyta 'proporcje wzorowe' a zdołał całym wysiłkiem umysłu zrozumieć z tego 'zdjęcie wzorowe' - faktycznie lepiej, że odchodzi. Łatwiej będzie tym pozostałym się dogadać.

@Sufenta - wybacz, miałem o Tobie inne zdanie. W szczególności myślałem, że masz jakieś rozszerzone poczucie humoru, nie takie typowo niemieckie, jak mówią stereotypy. No ale skoro jesteś w szpitalu, być może nawet gorączkujący, to po części można zrozumieć, choć nie wiem, czy wybaczyć...

Adam Okuń
27-07-2016, 22:36
nawet ten masz łódki można było wyprostować

Prostowanie masztu łódki wykrzywiło by wszystko inne. Efekt na falach o którym piszesz pewnie by dało się uzyskać ale mając do dyspozycji odpowiednie dodatkowe naświetlenie bo z tym co tam było to nie mam pojęcia jak taki efekt można by było uzyskać. Bałagan na brzegu? Nie miałem na to wpływu. Mógłbym zrezygnować z jego powodu ze zdjecia ale uważam, że to byłoby głupsze od decyzji jego zrobienia.

Rozumiem, że nie musi się podobać. Nie jestem fotografem co najwyżej amatorem, który ciągle się uczy, a zdjęcia wrzucam tu po opinie co poprawiać. Cieszę się jak coś ktoś zauważy, że jest na zdjęciu poprawne z punktu widzenia kogoś kto tematy ma opanowane i nie obrażam się gdy ktoś skrytykuje coś co uważa za błąd. W sumie po to się tu zarejestrowałem. Robię zdjęcia jak potrafię i tym co mam, a pokazuję te, które w moim rozumieniu coś przekazują. Zaznaczam w moim.

Dzięki za komentarz.