Zobacz pełną wersję : szukam aparatu do filmów time-lapse
Witam, problem tak jak w temacie.
Szukam aparatu do tworzenia filmów time-lapse. Z oczywistych względów nie chcę strzelać fot lustrzanką (migawka), jednak zależy mi na tym by w rezultacie otrzymać zdjęcia w formacie RAW. Ideałem byłoby gdybym mógł podpiąć do niego obiektywy nikona.
Ktoś ma jakiś pomysł?? Słyszałem o kamerach do time-lapsów, ale one chyba generują gotowy film. A mi zależy na możliwości obróbki kolejnych klatek, stąd nacisk na RAWy.
Borat1979
26-07-2016, 11:35
Mój kolega robi sporo zleceń na timelapsy i właśnie kupuje najtańszy podstawowy model lustrzanki. Wbrew pozorom wcale migawka tak szybko nie pada.
Nikon D80, tani i trzaskasz aż się migawka rozleci.
Aktualnie tylko kilka aparatów i to tych droższych pozwala włączyć tylko elektroniczną migawkę. Aby móc w pełni wykorzystać obiektywy Nikona i tak do wszystkich będziesz potrzebować specjalnych adapterów (koszt ok 1000+ PLN) dających sterowanie przesłoną.
W efekcie wyjdzie to drożej niż tania lustrzanka + ew. koszta wymiany migawki.
Borat1979
26-07-2016, 14:57
Dzisiaj jakiegoś d3000 można kupić za ok. 650 zł z przebiegiem nie przekraczającym 10 tyś. Jak się dobrze poszuka to nawet z obiektywem. To się nawet migawki nie opłaca wymieniać tylko od razu sprzedać go na części i kupić kolejny.
megasnajper
26-07-2016, 20:40
Nikon 1 v1 ma elektroniczną migawkę, RAW i timelapsy, dobrą baterię (EN-EL15), ale przejściówka na nikona F z AF jest droga, zostaje manualna (co chyba i tak nie powinno być problemem przy timelapsach).
Borat1979
26-07-2016, 20:46
Nikon 1 v1 ma elektroniczną migawkę, RAW i timelapsy, dobrą baterię (EN-EL15), ale przejściówka na nikona F z AF jest droga, zostaje manualna (co chyba i tak nie powinno być problemem przy timelapsach).
Do timlepse AF jest całkowicie zbędny.
arturmsi
01-08-2016, 11:46
Na pewno przyda się wbudowany interwałometr, żeby nie bawic się z pilotem i kablem, a to gwarantuje dopiero seria 5xxx w nikonie.
A odpowiadając na pytanie, to większość najtańszych bezlusterkowców wystarczy, jeśli nie planujesz robić timelapsów w nocy z gwiazdami.
Na pewno przyda się wbudowany interwałometr, żeby nie bawic się z pilotem i kablem, a to gwarantuje dopiero seria 5xxx w nikonie.
A odpowiadając na pytanie, to większość najtańszych bezlusterkowców wystarczy, jeśli nie planujesz robić timelapsów w nocy z gwiazdami.
No właśnie nocne niebo to mój główny punkt zainteresowania. Dlaczego te tańsze się nie nadają do takich filmów?? Kupiłem ostatnio interwałometr zewnętrzny, więc tutaj nie mam ograniczeń. Obiektyw szerokokątny też jest, co prawda tylko f3.5 ale na początek musi wystarczyć.
Edit: dobra, nie doczytałem - bezlusterkowców ;)
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
arturmsi
01-08-2016, 15:32
Nie napisałem, że się nie nadają, ale przydaje się lepsze=wyższe używalne iso żeby potem jakościowo to było w miarę, tymbardziej gdy nie ma się jasnego szerokiego szkła. Co nie zmienia faktu że da radę zrobić ruch gwiazd na f 3.5 i iso 800/1600 w zależności od jasności nieba/fazy księżyca ;)
Tu (https://www.youtube.com/watch?v=jYVIbAO10so)masz linka do mojego filmiku, też zaczynam z tym zabawę ;)