PDA

Zobacz pełną wersję : Poradniki fotografa

Maly.Psikus
26-07-2016, 11:11
Szukam w sieci poradników:
1. W których będzie prosto i konkretnie wyjaśnione jak zrobiono dane zdjęcie, jak zrobić podobne.
2. Tricki fotografów/fotografii ogółem
3. Ciekawe pomysły na zdjęcia (wiem, każdy ma swój rozum, ale podglądnąć kogoś by złapać "zajawkę" nie jest złe)

Najlepiej aby te poradniki były po polsku. Wiem, że był podobny wątek ale postanowiłem napisać konkretny o tym zagadnieniu.

ksh
26-07-2016, 11:14
Fajna prosta i mała książeczka "Okiem Strobisty" Zeke Kamm.

ThomasVoland
26-07-2016, 11:49
W sumie 3/4 mojego bloga jest o takich sprawach: www.tomaszpluszczyk.pl. Szczególnie ten dział sesje zdjęciowe: http://tomaszpluszczyk.pl/category/sesje-zdjeciowe/

Andrzej1974
26-07-2016, 11:58
strobox.com

Maly.Psikus
26-07-2016, 12:10
Fajna prosta i mała książeczka "Okiem Strobisty" Zeke Kamm.
Wyczytałem, że głównie ukazuje jak odpowiednio operować światłem. Czy nie będzie w ten deseń cała książka,a może są w niej artykuły o trickach itp ?

W sumie 3/4 mojego bloga jest o takich sprawach: www.tomaszpluszczyk.pl. Szczególnie ten dział sesje zdjęciowe: http://tomaszpluszczyk.pl/category/sesje-zdjeciowe/
Ok, z chęcią pooglądam i poczytam.

strobox.com
Dzięki za link, pooglądam co tam jest.

Ktoś, coś jeszcze ma ciekawego ?
Może ksiązka cała o trickach, poradach foto ?
Bo mam gazety jakieś raz przeglądnięte i... głównie opis szkieł, sposób ustawienia, opis aparatów. Takie rzeczy mało mnie interesują - tylko sobie "smaka" narobię na dane szkło.

GonzoG
26-07-2016, 13:17
Szukasz przepisu na zupę... w fotografii tak się nie da, bo do tego samego zdjęcia prowadzi dziesiątki przepisów...
Również robiąc zdjęcie zgodnie z przepisem otrzymasz coś innego lub zupełnie innego... Bo tylko wariat będzie opisywał dokładnie wszelkie parametry światła (moce, kąty padania, płaszczyzny, itp).

Pooglądaj sobie poradniki Joe McNally'iego, Syla Areny, Scott'a Scott Kelby'iego, Bryan'a Peterson'a.

2pompony
26-07-2016, 13:45
Radzę dokłądniej zwiedzić strobox - siedzą tam tysiące wariatów opisujących jak zrobić dane zdjęcie czy osiągnąć dany efekt. Niektórzy opisują to dokładniej, inni mniej, ale nawet jak masz jakieś wątpliwości pomimo zamieszczonego diagramu i opisu - zawsze możesz podpytać, bo ludzie siedzą tam właśnie po to, żeby sobie wzaejmnie pomagać.

Dodatkowym plusem jest to, ze możesz wyszukiwać zdjęćia jakie Cię interesują (kategorie, efekty kolorystyczne), więć wizualnie od razu widzisz co dany patent przyniesie. Można się naprawdę sporo nauczyć.

Maly.Psikus
27-07-2016, 11:54
Ok.

Ktoś coś jeszcze ?

ksh
27-07-2016, 12:41
Nie przesadzasz ? To co masz podane to materiał na wiele tygodni pracy i nauki, wykorzystaj to.

Maly.Psikus
27-07-2016, 13:36
Nie żartuję, może coś znajdzie się ciekawego np: bokeh, nałożenie folii na obiektyw "pomalowanej" (wtedy wychodzi efektowne foto) itp itd

ksh
27-07-2016, 13:43
Dlaczego ogranicza cie eksperymentowanie samemu, bierz folie zwykłą, pomiętą, po kwiatkach, tani filtr uv maziaj wazeliną czy farbami, wycinaj otworki w kartonie, zakładaj siateczki, wykorzystuj pare, rozpyloną wodę, dym, rozgrzane powietrze itd, szkoda tracić czasu na szukanie bo to ty musisz uruchomić swój mózg jeśli chcesz coś osiągnąć ciekawego, chyba że chodzi ci o kopie czegoś ale wtedy jaka z tego satysfakcja ?
Aha i temat fotografii nie jest taki że już wszystko wymyślono :)

22gavin22
28-07-2016, 14:06
Fotoblysk.com dużo wiedzy przekazanej w prosty sposób;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk