Zobacz pełną wersję : Przeglądarka zdjęć i nef/raw
Cześć,
poleci ktoś dobrą przeglądarkę zdjęć z obsługą nef/raw
byle nie irfanview - nie mogę się przekonać do niej
mam używa starej acdsee wersja 2.43 - najlepiej mi odpowiada. Tak ją sobie ustawiłem, szybkie przeglądanie zdjęć w wersji pełny ekran, enter czy dwuklik i mamy podgląd katalogów, plików, czasów, wielkości plików, itp
ale to nie obsługuje nef - znaczy obsługuje pokazując miniaturkę jak znaczek pocztowy
więc ktoś coś podpowie co by było prosto, szybk i użytecznie bez zbędnych bajerów, wtyczek, pierdółek
Polecam FastStone:
http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
Używałem różnych, FastStone nie jest zły (ale mi nie działa CMS), dlatego do naprawdę *szybkiego* i rzetelnego przeglądu RAW/NEF polecam (dzięki prz3mo) http://www.fastpictureviewer.com/
Używałem różnych, FastStone nie jest zły (ale mi nie działa CMS), dlatego do naprawdę *szybkiego* i rzetelnego przeglądu RAW/NEF polecam (dzięki prz3mo) http://www.fastpictureviewer.com/
+1
Jest płatny tak jak Breeze Browser albo Photo Mechanic. Wszystkie trzy do polecenia.
dzięki, zobaczę w wolnej chwili co mi podejdzie
B_Marcin
29-07-2016, 11:06
A zwykły Bridge od adobe? Masz subskrypcję foto?
a nie będzie to zbyt ciężkie/wolne poza tym nie mam subskrypcji
Jeśli płatne wchodzą w grę to nowy acdsee 19, nefy obsługuje, chyba że masz d5 czy d500 to nie.
tylko, że acdsee te nowsze to już przerośnięte kombajny, których nie potrzebuję, a coś czuję, że tracą wtedy na szybkości i wygodzie, bo też nie potrzebuję wodotrysków, edycji, połączenia z netowymi chmurami, itp, itd
Aplikacja Zdjęcia / Photos w Windows 10 natywnie odpala RAWy - do szybkiego podglądu w zupełności wystarcza, przynajmniej mi ;)
2pompony
30-07-2016, 02:14
A tak z ciekawości, jak wywołujesz RAWa w dwóch wersjach, np. jedna to kwadrat a druga to czarnobiałe - to które pokazuje?
Acdsee pokażą zawsze tylko tego "oryginała", czyli nie obrobioną wersję. Chyba, że są jakieś triki o których nie wiem. Ostatnie acdsee też potrafi zaimportować katalogi LR z keywords, ale nie mam ostatniej, może wtedy jest inaczej.
Aplikacja Zdjęcia / Photos w Windows 10 natywnie odpala RAWy - do szybkiego podglądu w zupełności wystarcza, przynajmniej mi ;)
mam windows 7 i przy nim zostanę, a do aplikacji natywnej z windowsa nawet dogrywałem jakiś dodatek co nefy miał pokazywać, ale nie lubię natywnej przeglądarki windowsa
spiritus
15-12-2017, 22:30
Odkopię :)
Szukam najzwyklejszej przeglądarki do zdjęć/rawów (szczególnie z najnowszych puszek) pod win8. Chciałbym aby to śmigało jak ten windosowski moduł "Zdjęcia", czyli wchodzę sobie do folderu i jak będę chciał coś zobaczyć to po kliknięciu otworzy mi się na pełnym ekranie oraz płynne przeskakiwanie między zdjęciami za pomocą strzałek.
Niestety ta przeglądarka windosowska nie odpala rawów z D500, D5600, D840 itp itd.
FastStone Image Viewer. Mnie od dawna pasuje(XP-W10), zapomniałem już, jak ta przeglądarka w Windows wygląda.
madebyzosiek
15-12-2017, 22:44
To samo spiritus usłyszał na PW ode mnie :D Najszybsza przeglądarka z EXIFem pod ręką :)
spiritus
16-12-2017, 14:59
O to chodziło. Dzięki... nawet exif pokazuje :)