PDA

Zobacz pełną wersję : A7 zamiast D600

F670ES
25-07-2016, 13:55
Cześć

Obecnie posiadam D600
50 1.8G - portrety, kwiatki, badyle, macro z adapterami generalnie wszystko - 70% fotek
18-55 VR II DX - krajobrazy (28mm w miare daje rade na FF) - wersja ekono przed kupnem 20mm 1.8G
Gopro 4 + gimbal 3 osiowy do nagrywania filmow

Jak widać wymagań nie mam dużych. Na ostatnim wyjeździe stwierdziłem, że za duży i za ciężki ten zestaw jest do zwiedzania całymi dniami różnych miast i górskich krajobrazów, dlatego szukam czegoś mniejszego i lżejszego co potrafiłoby mniej więcej co powyższy zestaw,

Wymagania:
- podobny DR bo lubię wyciskać RAW do granic możliwości czasem,
- szkła o jakości minimum 50tki Nikona,
- AF nadazajacy za biegajacym dzieckiem,
- portetówka z miękkim bokehem,
- generalnie wole stałki od zoomów,
- koniecznie FF,
- strzelam tylko w RAW,
- dobrej jakości film FullHD z cichym i płynnym ostrzeniem,
- Budżet to ok 7000zł.

Na ten moment przychodzi mi do głowy:
- używany zestaw A7 + KIT 28-70
- jasna stałka (Dla mnie jasna znaczy 1.8 lub lepiej) - taki Helios 50 / Takumar 55 do spokojnych portretów i fotek badyli / kwiatków
- dokupienie FE 50 1.8 albo dozbieranie do FE 55 T* 1.8
- dalej w przyszłosci poszukanie coś bliżej wymażonych 16mm lub 20mm
- 85tka żadna nie przychodzi mi do głowy, bynajmniej żadne w miarę kompaktowe rozwiązanie, ale chyba przeżyję ten brak jakoś

Podpowiedzcie czy dobrze kombinuje, czy AF w A7ce ogarnie dziecko w ruchu ? Wiem, że w Nikonie moglbym odłożyć na 20tke + 85tke i miałbym wszystko czego chce, ale waga i rozmiar sprawiaja, że nie zawsze go mam przy sobie. Pierwsze testy A7 + KIT w salonie wypadly pozytywnie i bardzo mi się podoba. Szczególnie jego kompaktowość, EVF i manualne ostrzenie dzięki któremu chętnie bym się pobawił znów starymi szkiełkami ala Takumar. Największy problem mam z doborem szkieł, bo nie wiem które są warte uwagi, plus jednocześnie chciałbym, żeby zestaw pozostał lekki i kompaktowy. Tak więc Helios/Takumar czy inne szkła poprzez przejściówkę to raczej tylko okzajonalnie do zabawy, a na codzień użyteczny mały gość do street, krajobrazu i portetów rodziny :)

Z gory dzięki za odzew.

zoom2
25-07-2016, 16:07
Ja mam bardzo zbliżone wymagania co do technik fotograficznych (z wyjatkiem biegajacego dziecka) co ty. Pozbyłem sie lustrzanki i kupilem mirrorlessa (X-T10) i uważam ze był to strzał w dziesiatke. Wydaje mi sie malo prawdopodbne bym zechacial kiedys lustrzanke.
Malo prawdopodne bym zaczal fotografowac sport czy inne rzeczy ktore wymagaja naprawde szybkiego AF. A wszystkie "spokojne sceny" ogarnąć mozna bez problemu obecnymi bezlustrami.

smogg9
25-07-2016, 17:58
A7 z całkiem dużymi szkłami to taka trochę proteza wg mnie jeśli chodzi o kompaktowość, niewiele to mniejsze od D600.
Zastanów się dobrze nad matrycą APS-C i system Fuji czy Sony (niepełno klatkowy). Mam X-E2 w domu (nie mój sprzęt) i kilka szkiełek, bawiłem się X-T10/X-T1, uwielbiam ten system. To jest naprawdę małe i obiektywy Fuji są naprawdę bardzo udane. Za 7000zł możesz mieć super zestaw Fuji, X-E2/X-T10 (różnią się w zasadzie wyglądem, w środku to samo, cena podobna), do tego XF 35mm f2 albo 35mm f1.4, XF 18-55mm f2.8-4, 56 i jakieś na M42 i jeszcze zostanie trochę kasy, w przyszłości dołożysz i możesz kupić XF 56/1.2 albo inny. Jest też Samyang 12mm f2 jak ma być szeroko.

djhonda
25-07-2016, 20:03
Jak ma nadazac za biegajacymi dziecmi to zostaw to co masz.

czupacabra
25-07-2016, 20:22
Testowałem Fuji XT1 - dzieci bawiące się w berka i syn grający w piłkę na boisku. I fuji niestety nie dał rady. Totalna porażka jak dla mnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

F670ES
25-07-2016, 20:43
A7 z 55tka czy 35tka jakbym kiedyś uzbierał na nią jest mega kompaktowy jak na mój gust. Fuji XT1 nie macałem ale wydaje mi się za mały już. Zapomniałem wspomnieć, że mam bardzo duże łapy więc za mały też nie może być :) Czy A7 nie ma szkła, które sobie poradzi z biegającym dzieckiem ? Jest tak źle, że odsetek trafionych może wynosić poniżej powiedzmy 40% ?
No i nadal nie wiem co można wsadzić na szeroki kąt w przyszłości tak do 2000zł. Na krajobraz mógłby nawet być manual, ważne żeby poprawny.

Pawel92
25-07-2016, 20:51
A7 do biegających dzieci nie jest najszczesliwszym pomysłem. Może A7Mk2, ale tego nie używałem.A6000 przy dobrym świetle dawał radę, ale to APS-C.

smogg9
25-07-2016, 21:37
A7 z 55tka czy 35tka jakbym kiedyś uzbierał na nią jest mega kompaktowy jak na mój gust. Fuji XT1 nie macałem ale wydaje mi się za mały już. Zapomniałem wspomnieć, że mam bardzo duże łapy więc za mały też nie może być :) Czy A7 nie ma szkła, które sobie poradzi z biegającym dzieckiem ? Jest tak źle, że odsetek trafionych może wynosić poniżej powiedzmy 40% ?
No i nadal nie wiem co można wsadzić na szeroki kąt w przyszłości tak do 2000zł. Na krajobraz mógłby nawet być manual, ważne żeby poprawny.

AF w A7 po prostu jest, ale łapie zdecydowanie za wolno do poruszających się dzieci. Nie ma opcji wg mnie. Pomyśl naprawdę nad Fuji czy Sony A6000/6300 (nie wiem ile to kosztuje). Też nie mam małych rąk, a uwielbiam swojego X100s. Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia.

czupacabra
25-07-2016, 22:02
Najlepiej wypożycz sobie sprzęt do testów. Jak tak zrobiłem i nie żałuję. Oczywiście kosztowało to parę zł ale przynajmniej nie kupiłem sprzętu , który tylko by mnie denerwował. Testowałem sporo nielustrzanek i według mnie bezlusterkowcom jeszcze sporo brakuje do lustrzaneg przy robieniu zdjęć seryjnych dla poruszających się obiektów.

Pawel92
25-07-2016, 22:08
Najlepiej wypożycz sobie sprzęt do testów. Jak tak zrobiłem i nie żałuję. Oczywiście kosztowało to parę zł ale przynajmniej nie kupiłem sprzętu , który tylko by mnie denerwował. Testowałem sporo nielustrzanek i według mnie bezlusterkowcom jeszcze sporo brakuje do lustrzaneg przy robieniu zdjęć seryjnych dla poruszających się obiektów.

Zależy którym bezlusterkowcom i którym lustrzankom ;)

djhonda
25-07-2016, 22:16
Ale Fuji tez sie nie nadaje do sledzenia biegajacych dzieci. Sony A6300 nie posiadalem ale kolega mowi ze ma spore dlonie a to malutki aparat.
To co masz jest dobre, ciezko to bedzie poprawic. Np A7II w ktorym AF jest ciut lepszy niz w A7 (ale nadal daleko z tylu za d600) wazy niewiele mniej niz wlasnie d600.
Nie ma co szukac dziury w calym. Moze pomysl nad lzejszym plecakiem, czasami mozna na takiej operacji zaoszczedzic kilogram albo wiecej, czyli znacznie wiecej niz na wymianie body i za mniejsze pieniadze.

smogg9
25-07-2016, 22:22
Ale Fuji tez sie nie nadaje do sledzenia biegajacych dzieci. Sony A6300 nie posiadalem ale kolega mowi ze ma spore dlonie a to malutki aparat.
To co masz jest dobre, ciezko to bedzie poprawic. Np A7II w ktorym AF jest ciut lepszy niz w A7 (ale nadal daleko z tylu za d600) wazy niewiele mniej niz wlasnie d600.
Nie ma co szukac dziury w calym. Moze pomysl nad lzejszym plecakiem, czasami mozna na takiej operacji zaoszczedzic kilogram albo wiecej, czyli znacznie wiecej niz na wymianie body i za mniejsze pieniadze.

Akurat w niedzielę byłem na urodzinach gdzie było trochę dzieci od 0.5 do 10 lat i X-E2 z 18-55/2.8-4 całkiem nieźle sobie radził, z 35/2 też nie było źle. Było dosyć jasno. Ale co prawda to prawda, D600 nie jest wcale duży i ciężki, jeszcze w szczególności ze szkłami, które używasz - 50/1.8G waży 185g, ciężko znaleźć lżejsze szkło dające taki obrazek na FF :D

F670ES
25-07-2016, 22:33
Chyba faktycznie wezmę to na spokojnie, ochłonę, wypożyczę i jeszcze raz porządnie przemyślę. Dziecko dopiero w drodze ale myślę już z wyprzedzeniem. Ewentualnie jeszcze taki plan żeby w ciągu roku dokupić A6000 do kompletu tylko do tego celu albo dokupić LA-EA4 i jakieś szybkie szkieło. Czy jedna z tych opcji by ogarnęła, ma ktoś doświadczenia ? Generalnie noszenie D600 plus dwa szkła plus Gopro z gimbalem było dość upierdliwe. Efekt taki, że na wyjeździe parę razy aparatu nie wziąłem i żałowałem. Ponoć najlepszy aparat to taki, który robi zdjęcia a nie leży w torbie :)

W tym momencie najbardziej nurtuje mnie szeroki kąt. Co możecie polecić pod A7 co zachowa kompaktowy rozmiar i da przyzwoitą jakość ? Najlepiej ok. 20mm ale 24mm , 28mm ostatecznie też może być. Póki co miałbym KIT 28-70 plus FE 55 T*, a szeroki z czasem dokompletuje.

tomfoot
26-07-2016, 01:17
Nie dasz rady z dzieciaczkiem bez lustra. Póki co.

Assire
26-07-2016, 06:15
Jeśli uważasz że noszenie D600 i dwóch leciutkich szkieł to dużo, to nie ładuj się w jakąkolwiek inną pełną klatkę, bo lżej nie będzie. Zwłaszcza że szukasz szerokiego kąta.

david555
26-07-2016, 07:34
@F670ES

No nie wiem, po co szerokie stalki do fotografowania dziecka ?
Chciałbym przypomnieć, że dziecko to człowiek, czyli zakres od 50 do 85-120 mm.

Swoją drogą, co to się dzieje z facetami, że D600 z kilkoma szkłami, to jakiś problem ?

F670ES
26-07-2016, 08:23
Czytam, że A6000 ogarnia dzieci w ruchu. Zdaję sobie sprawę, że nie będzie to poziom D600, ale jakbym miał ok. 70% trafionych to byłoby już dobrze. Kiedyś strzelałem Pentaxem K200D i dawało radę, ludzie manualnie strzelali, więc już sam nie wiem. Jakby ktoś miał styczność z A6000 i jego AFem w takich zastosowaniach to prośba o opinie.

@david555

Szerokie do krajobrazu, tak jak napisałem w swoim pierwszym poście. U mnie to wygląda tak: krajobraz, kwatki, badyle, macro, miasta, portrety rodzinne, ogólne fotki rodzinne.

Jeżeli chodzi o dźwiganie, ja doskonale sobię zdaję sprawę że to jest lekki set to co mam teraz jak na FF, ale technologia idzie do przodu, a ja robię się coraz starszy i coraz bardziej leniwy :wink: Sony A7 z kompaktowymi szkiełkami dałoby radę pewno upchnąć w jakąś większą "nerkę" na pas.

Tak więc ponowię pytanie: jakieś sugestie jaką kompaktową stałkę (AF lub MF) do szerokiego w A7 ?

tomfoot
26-07-2016, 08:36
Kup Leica Q. Będziesz zadowolony.

meliszipak
26-07-2016, 09:20
Ale kolega napisał, że macro z adapterami, to jak Q? :)
Chociaż fajna jest.

smogg9
26-07-2016, 09:32
Kup Leica Q. Będziesz zadowolony.

Budżet 7000zł, zabłysnąłeś ;)

Mała stałka do A7 - Voigtlander 15mm f4.5? Jest jeszcze Voigtlander 20mm f3.5 (naprawdę mała), ale nie wiem czy robią pod bagnet A7 czy potrzeba przejściówkę.

Jeszcze jedna sugestia - zostaw D600, dokup jakieś tam szkiełko jakie chcesz i może Fuji X100s czy X-E2 z 27mm f2.8 czy 18mm f2 jak nie chce Ci się nosić D600. Ja czasami noszę oba, na D610 mam 50mm lub 85mm, fajny mały zestaw dwóch aparatów i dwóch fajnych ogniskowych :)

czupacabra
26-07-2016, 09:34
A może zostaw sobie D600 a pieniądze wydaj na wakacje [emoji3]

darekw1967r
26-07-2016, 10:13
Ja mam bardzo zbliżone wymagania co do technik fotograficznych (z wyjatkiem biegajacego dziecka) co ty. Pozbyłem sie lustrzanki i kupilem mirrorlessa (X-T10) i uważam ze był to strzał w dziesiatke. Wydaje mi sie malo prawdopodbne bym zechacial kiedys lustrzanke.
Malo prawdopodne bym zaczal fotografowac sport czy inne rzeczy ktore wymagaja naprawde szybkiego AF. A wszystkie "spokojne sceny" ogarnąć mozna bez problemu obecnymi bezlustrami.

X-T10 w trybie AF-C bez zdjec seryjnych w miare radzi sobie.
Nie jest to szybkosc AF typu Nikon, Canon ale wystarczy by dzieciakom robic fajne zdjecia.

Co do jakosci obrazka system fuji bardzo zblizony jest do FF. (Cos miedzy APS-C a FF)

Niedawno kupilem XF 16-55/2.8 i... jestem urzeczony obrazem (czystosc, ostrosc, oddawanie kolorow)

F670ES
26-07-2016, 10:20
Mała stałka do A7 - Voigtlander 15mm f4.5? Jest jeszcze Voigtlander 20mm f3.5 (naprawdę mała), ale nie wiem czy robią pod bagnet A7 czy potrzeba przejściówkę.

Jeszcze jedna sugestia - zostaw D600, dokup jakieś tam szkiełko jakie chcesz i może Fuji X100s czy X-E2 z 27mm f2.8 czy 18mm f2 jak nie chce Ci się nosić D600. Ja czasami noszę oba, na D610 mam 50mm lub 85mm, fajny mały zestaw dwóch aparatów i dwóch fajnych ogniskowych :)

Ten Voigtlander 15mm wydaje się świetną propozycją. Poczytam o nim więcej. Jak ma zbliżoną jakość do Nikkora 24 lub 28 to byłoby super.

Jakbym miał zostawić D600 to już wolę pakować kasę w ten system, a nie rozdzielać na dwa. Jedynym wyjątkiem byłby set A7 + A6000 bo A6000 służyłoby tylko do zdjęć rodzinnych w ruchu. Natomiast krajobrazy i reszta, kładę bardzo duży nacisk na jakość obrazu , DR (choc póki co mam słaaaaabe szkło do tych celów) i boję się, że A6000 by mnie nie zadowoliło. Nie wiem jakie są teraz różnice między APS-C a FF, ale jak przesiadałem się z D90 na D600 to był szok jak FF łapie światło i jak "maluje" :-)

A może zostaw sobie D600 a pieniądze wydaj na wakacje [emoji3]

Właśnie wróciłem z długich wakacji i to właśnie na nich zacząłem się zastanawiać nad mniejszym zestawem. Dopóki nie zacząłem bawić się w kręcenie filmików gopro na gimbale to nie było problemu. Teraz chętnie zastąpiłbym dwa sprzęty jednym uniwersalnym. Filmy zyskałyby na jakości, a jakość foto niewiele by się różniła. Po sprzedaniu D600 + szkieł + gorpo i gimbala kupiłbym używane A7 plus jakiś set dwóch szkieł, więc nic praktycznie nie dokładam na ten moment.

puch24
26-07-2016, 10:51
"Teraz chętnie zastąpiłbym dwa sprzęty jednym uniwersalnym."

Nie ma sprzętu uniwersalnego, który spełni wszelkie warunki. To jest na tej samej zasadzie, co: "z trzech rzeczy: dobrze, szybko i tanio można mieć tylko dwie na raz".
Przeważnie takie aparaty, którymi można sfotografować wszystko w każdych warunkach są duże, ciężkie i drogie. Aparaty mniejsze i wygodniejsze w przenoszeniu zwykle mają jakieś kompromisy, np. w zakresie możliwości i wyposażenia. Dobre obiektywy do bezlusterkowców Sony są drogie i bardzo duże, i czar małego bezlusterkowca pryska...

smogg9
26-07-2016, 11:11
Teraz chętnie zastąpiłbym dwa sprzęty jednym uniwersalnym. Filmy zyskałyby na jakości, a jakość foto niewiele by się różniła. Po sprzedaniu D600 + szkieł + gorpo i gimbala kupiłbym używane A7 plus jakiś set dwóch szkieł, więc nic praktycznie nie dokładam na ten moment.

Nie da się tak zastąpić. A7 z 28-70 będzie przecież też duży i ciężki (porównując z D600 i 18-55), obiektywy do A7 są praktycznie takiej samej wielkości i wagi jak do DSLR. Moim zdaniem albo iść w coś zdecydowanie mniejszego, czyli Fuji (ewentualnie A6000, ale tutaj szkiełka droższe, większe i wcale nie lepsze), obrazek z Fuji jest naprawdę super, JPEGi są super. Albo zostań z D600, dokup 20mm lub 24mm 1.8G i wraz z 50mm lub 85mm masz super jakościowo, nieduży i lekki zestaw. Jeśli chcesz filmować to wymień D600 na D750 (wygodniej) o ile kasa to nie jakiś problem. Do Nikona jest wspomniany wcześniej Voigtlander 20mm f3.5 (waży chyba niecałe 200g!). Do tego wygodny nie duży plecak lub torba lub/i PeakDesign Capture Pro.