Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony bagnet w nikkor 18-105

Muminek
25-07-2016, 10:29
Witam! Pewnie nie pierwszy mam taki problem. Może ma ktoś namiar gdzie kupić metalową wersję tego bagnetu? Oryginalny nagle mi się rozkruszył i obiektyw wypadł z aparatu. Kupiłem jakiś zamiennik plastykowy z internetu bo metalowego nie mogłem znaleźć, ale tydzień i już znowu zaczyna plastyk się wykruszać. Wiem, że obiektyw taniocha, ale taki spacer-zoom to był na dobicie mój i szkoda mi go trochę. Na zamienniku też jakieś problemy miał ten mechanizm z domykaniem przysłony, musiałem skrócić sprężynę, aby przysłona wracała w pozycję domkniętą. Generalnie to mam wrażenie, że biodegradacja już plastyk dopada, bo się tam wszystko zaczyna kruszyć. Te kitowe obiektywy nikona to ma wrażenie, że mistrzostwo jeśli chodzi o prowizorki :-) Zawsze jak rozbiorę, to dziewię się, że to w ogóle jakoś w miarę działa dłuższy czas, bo mi się wydaje że nie powinno :-) I te małe śrubeczki...

irek6311
25-07-2016, 10:40
Na Allegro poszukaj jakiegoś uszkodzonego obiektywu z metalowym bagnetem, zamienniki bym odpuścił.

Jacek Q
25-07-2016, 10:43
Zakładałem zamienniki do trzech 18-105 i się trzymają. Co prawda było to 3-4 lata temu więc i zamienniki może były lepsze :)

irek6311
25-07-2016, 10:48
3 czy 4 lata to szmat czasu, teraz zamienniki ogólnie dostępne kiepskie, szukał bym jednak uszkodzonego obiektywu, jest masa ogłoszeń, można gdzieś z pobliska wyłapać.

ksh
25-07-2016, 13:18
Oryginalny plasticzek w 18-105 i 18-55 to tragedia, zamienniki są tak samo słabe ale różnią się materiałem z jakiego zostały zrobione, metalowego nigdzie nie udało mi się załatwić.