PDA

Zobacz pełną wersję : D7200 interwałometr (wbudowany)

Tom Hagen
25-07-2016, 09:29
Mam do Was pytanie dotyczące funkcji fotografowania z użyciem interwałometru w D7200. Informacje w instrukcji są bardzo ogólne i mam problem z ustawieniami tej funkcji. Czy ilość 9 zdjęć w serii to jest max!? Załóżmy, że chciałbym wykonać 150 klatek (każda naświetlana przez 30s) w odstępie 1s między klatkami. Czy to w ogóle jest możliwe przy użyciu wbudowanego interwałometru, a jeśli tak, to jak powinny wyglądać ustawienia?

notdot
25-07-2016, 18:38
Kiedyś to rozgryzałem, co prawda dla d7100 ale dla d7200 też się chyba sprawdza. Generalnie dla czasów naświetlania 30s czas interwałometru nie może być 31 sekund, tylko dłuższy. Ja ustawiam wtedy 35 sekund. Ale już przy naświetlaniu 25 sekund interwałometr można ustawić o sekundę dłuższy czyli 26. Nie wiem czemu tak jest ale tak sprawdziłem.
A co do ilości zdjęć to wybierasz 150 zdjęć x 1 zdjęcie. I da to dokładnie 150 zdjęć. Pierwsza liczba to ilość zdjęć na każdy przedział czasu. Druga liczba to ilość zdjęć na każdy okres. Jak ustawisz 150x2 to zrobi dwa odczeka znów dwa, odczeka znów dwa i tak 150 serii, czyli wtedy 300 zdjęć.
I da się, czemu miało by się nie dać. Tylko ten czas dla naświetlania 30 sekund musi być większy niż tylko o 1 sekundę

Tom Hagen
25-07-2016, 21:58
Dzięki bardzo. Teraz załapałem zasadę. Czyli reasumując ustawiam sobie parametry zdjęcia, w tym 30s naświetlania. Interwał ustawiam na 32s co powinno załatwić sprawę czasu na zapisanie zdjęcia, ilość interwałów -150 jeśli tyle chcę zdjęć i na każdy interwał 1 zdjęcie. Dlaczego ja na to sam nie wpadłem? :D

GonzoG
26-07-2016, 03:24
Jeśli chodzi o długość interwału, to trzeba ustawić więcej niż czas migawki i to czasami o kilka sekund. Wynika to z tego, że ustawienie 30s w aparacie nie znaczy, że jest to dokładnie 30s. W D7000 jest to ponad 32s.

Tom Hagen
26-07-2016, 09:00
Czyli pozostają mi dwie rzeczy do wyboru. Zejść z czasem do np. 25s+1s lub przetestować ustawienia interwału dla czasu naświetlania 30s i dodać do tego odpowiednią ilość sekund. Chciałbym uniknąć przerw dłuższych niż 2s między zdjęciami.

GonzoG
26-07-2016, 13:43
Ja to omijałem w trochę inny sposób.
Ustawiałem interwałoment na robienie zdjęć seriami - np. 100x3 - wtedy interwał był chyba 98s (3x33 - 1) i przerwa między kolejnymi seriami była mniejsza niż 1s.
Jest też i inny sposób - wężyk spustowy, a dokładniej wystarczy sam kabel do wężyka czy np. od wyzwalaczy RF-603, podłączasz go pod aparat i zwierasz wszystkie 3 styki. Aparat ustawiasz w wyzwalanie seryjne. Wtedy nie ma żadnych przerw między zdjęciami.

notdot
27-07-2016, 17:58
Jeśli chodzi o długość interwału, to trzeba ustawić więcej niż czas migawki i to czasami o kilka sekund. Wynika to z tego, że ustawienie 30s w aparacie nie znaczy, że jest to dokładnie 30s. W D7000 jest to ponad 32s.
dla czasów naświetlania do 25s interwał może być dłuższy o 1 sekundę od tego co nastawimy
dla czasów naświetlania 30s interwał musi być dłuższy o 2 czasami 3 sekundy, bo nie zawsze załapało
czemu tak? nie wiem, testowałem na d7000 i d7100
być może jest tak jak piszesz, ale naświetlanie np. 20 sekund i interwał 21 działają

Jest też i inny sposób - wężyk spustowy, a dokładniej wystarczy sam kabel do wężyka czy np. od wyzwalaczy RF-603, podłączasz go pod aparat i zwierasz wszystkie 3 styki. Aparat ustawiasz w wyzwalanie seryjne. Wtedy nie ma żadnych przerw między zdjęciami.
chyba, że zapełnisz bufor przy trochę wolniejszym zapisie na kartę