Zobacz pełną wersję : KOLOR NIEBA w D80?
MarcinSX
25-05-2007, 00:27
Jedno czego nie lubie w D80 to jest kolor nieba - intensywnie niebieski, nienaturalny, może się naraże co niektórym ale ten z canona (i nie tylko) mi się zdecydowanie bardzie podoba jest bardziej naturalny. W CAPTURE NX wybierając przestrzeń kolorów zamiast MODE 1a - MODE 1 jest już znacznie lepiej lecz w gre wchodzi tylko obróbka NEF właśnie w tym programie którego ze względu na cene napewno nie kupie. Może w jakiś sposób można wgrać nowe przestrzenie kolorów do aparatu lub w jakiś inny sposób można sobie z tym poradzić?
to powiedzmy jest prawda. Mam ustawione aRGB i pod wieczór kiedy niebo jest juz ciemniejsze, to daje niesamowyty kontrast. niebo jest intensywne. w ciagu dnia natomiast wypara raczej blado. ale to zapewne ustawiena WB i kontrast maja tu wiecej do porozmawiana.
Właśnie ja mam odwrotną jazdę. Dla mnie niebo wypada za blado (w dzień). Wolałbym się już narażać na przesadną kontrastowość, niż białe plamy. Wiem, wystarczy kupić filtr skylight, ale to jest kaska której w tej chwili nie mam - wolę odłożyć na tele. Czy można zmienić jakieś ustawienia w parametrach, żeby to troszkę "podkręcić" 9sprzęt mam od niedawna, wszystkiego się jeszcze uczę)?
żółto-czarny
25-05-2007, 07:59
A jak wrzucicie sRGB IIIa to efekt jest podobny?
W CAPTURE NX wybierając przestrzeń kolorów zamiast MODE 1a - MODE 1 jest już znacznie lepiej lecz w gre wchodzi tylko obróbka NEF
Dlaczego wiec nie ustawisz na stale "MODE I"?
Wiem, wystarczy kupić filtr skylight[...] Nie wystarczy. Skylight g... daje. Jesli juz, to polar i/lub szara polowka.
MarcinSX
25-05-2007, 08:43
Zmiana w aparacie z MODE III na MODE I niewiele daje, CAPTURE NX widzi tą przestrzeń jako MODE Ia dopiero zmiana na w tym programie na MODE I przynosi porządany efekt.
Rafał_Sz
25-05-2007, 09:27
Nie wystarczy. Skylight g... daje. Jesli juz, to polar i/lub szara polowka.
Całkowicie się zgadzam. Fotki wychodzą o NIEBO lepiej. Spróbuj też zrobić pomiar punktowy nieba, a następnie zmień kadr i pstryknij. Nawet w słoneczny dzień niebo będzie piękne.
kocudrak
25-05-2007, 10:07
Ja stosuje zasade,że jeśli niebo ma być ciemnoniebieskie to ustawiam sie tyłem do słońca i wtedy niebo jest nasycone.....jeśli ma być "blade" to robie zdjęcie pod słońce lub ze słońcem po prawej lub lewej stronie kadru.
Myslę,że w ograniczonym zakresie taka taktyka działa...przynajmniej u mnie - jest jedno ale...nie zawsze da się stanąć odpowiednio do słońca i fotogrofowanego motywu...ale to przecież wersja oszczędnościowa bez inwestowania w filtry i oprogramowanie
Zmień wartość "hue" na -9°