PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5300 kilka pytań

bucz920
24-07-2016, 13:26
WItam, jestem posiadaczem nikona D5300 od tygodnia i zauważyłem parę denerwujących rzeczy, chciałbym dowiedzieć się czy ten model po prostu tak ma,czy można to jakoś przestawić/zmienić/ustawić.

Oto pytania :)

1. Problem z Lv przy podwójnym przybliżeniu. Otóż chodzi o to, że obraz albo się zacina albo mam zaśnieżony różowy ekran i nic nie widać.
2. Bateria.. Najpierw trzy kreski, później dwie i od drugiej już bateria leci jak głupia a jak dochodzi do jednej kreski to jest że migawka zablokowana.. Można wyłączyć tą opcje żeby nie blokował migawki? Zrobiłem najwięcej 326 zdjęć bez lv tylko wizjer, a przy filmach to już całkiem klęska..
3. Ustawienie w trybie manualnym. Czas nie chce zejść poniżej 50, tylko wizjer zostaje..
4. Iso, czy można włączyć/wyłączyć opcję auto iso nie wchodząc do menu aparatu? Na różnych trybach można ale na PASM oczywiście nie..

Jeszcze kilka było ale nie pamiętam :D Może później sobie przypomnę i dopiszę :)

GonzoG
24-07-2016, 14:23
ad. 1. przybliżony będzie wolniej się wyświetlał.
A co do różowego - nic to nie mówi. Albo opisz to dokładniej, albo podaj dokładnie w jakich sytuacjach to się dzieje i jakie dokładnie ustawienia aparatu.

ad. 2. Tak sygnalizuje stan baterii. Wyłączyć się blokady nie da. W końcu od czegoś ona jest. Poza tym nawet gdyby się dało wyłączyć, to nie dałoby się robić zdjęć.. co najwyżej dałoby się uszkodzić migawkę.
Mi D5200 robi od 100 do 600 zdjęć - tak więc ilość zdjęć nic nie mówi. Filmu nagra może do 45 minut.

ad 3. Instrukcja prawdę Ci powie - niby jak chcesz ustawić dłuższy czas migawki, niż czas jednej klatki... wyłącz manualną ekspozycję dla filmów i będzie normalnie się ustawiać.

ad 4. Znowu - instrukcja prawdę Ci powie.

bucz920
24-07-2016, 18:23
Nie mam jak teraz zrobić zdjęcia i pokazać jak to dokładnie na ekranie wygląda z tym lv, ale jak coś to wrzuce. Jesli jeszcze chodzio lv to normalne jest to że przy ustawianiu parametrów nic się nie zmienia na ekraniku? Bo to jest bezsens i nawet nie można tego nazwać lv, skoro on pokazuje dobrze wyglądające zdjęcie nawet gdy czas jest za krótki a zdjęcie w rzeczywistości będzie prześwietlone lub odwrotnie. A teraz jeszcze jeden problem mam taki że patrząc w wizjer mam dwie duże kropki, jakby jakieś syfki, tylko bardzo to dziwne bo nosze go w czystym plecaku.. Kwalifikuje to się do gwarancji?

GonzoG
24-07-2016, 18:45
LV - znowu wszystko wyjaśnione bardzo dokładnie w instrukcji.
A to o czym piszesz nazywa się "symulacją ekspozycji" i jest to dodatkowa funkcja w D5200+ dostępna tylko przy manualu dla filmów. Od ustawienia poprawnej ekspozycji wlustrzance są wskazania światłomierza.
A LV to tylko obaz na LCD, a nie w wizjerze.

Kropki w wizjerze to syf na lustrze lub matówce - usunięcie tego należy i zawsze należało do użytkownika. Nosznie aparatu w torbie nie ma tu żadnego znaczenia.

Za nim zaczniesz zadawać kolejne pytania zapoznaj się z instrukcją aparatu. Również tą w pdf do pobrania ze strony Nikona.

bucz920
24-07-2016, 19:08
Zapoznałem się z instrukcją którą dodali do pudełka, nie moja wina że im papieru szkoda, na obszerniejszą instrukcję i muszę dowiadywać się od innych osób o tym, czyściłem lustro i matryce, oczywiście gruszką i wbudowanym programem w body i nadal nic. Pierwszy raz korzystam z firmy nikon, stąd tyle pytań, zawsze tylko olympus i sony i tam o wiele inaczej wszystko było, a co do lv to równie dobrze mogliby tam wstawić plastik, bo oprócz podglądu zdjęć to do niczego się to nie przydaje (mówię tu wyłącznie o nikonie). Ale dzięki za odpowiedź zaraz poczytam tą instrukcję z neta

GonzoG
25-07-2016, 09:07
Lustrzanka to nie kompakt, który robi wszystko za użytkownika.
A działanie LV jest dobrze wyjaśnione i w tej krótkiej instrukcji. Trzeba tylko czytać również to co jest drobnym drukiem w ramkach.

bucz920
25-07-2016, 10:35
Pisząc olympus i sony nie miałem na myśli kompaktów. Niestety na tym forum widzę że pytający człowiek jest uznawany za świeżego, całkowicie nie mającego pojęcia o niczym laika. A mi chodziło o wyjaśnienie rzeczy, które obsługuje się nieco inaczej niż w innych lustrzankach. Ale jeszcze raz dziękuje za chęci i pozdrawiam.