Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d610 Mikroreulacja AF - przesunięcie punktu 0

motyl_pm
22-07-2016, 21:29
Cześć

Od kilku dni jestem posiadaczem nikona d610. Na razie mam tylko 2 szkiełka 35/1.8G i 50/1.8G. Natomiast mam problem przy jednym mam ustawioną korektę af na -19, a w drugim -20 - i w sumie mogłoby być -21. Teraz pytanie, skala się już skończyła, czy mogę jakoś samodzielnie przesunąć pkt. 0 na skali korekcji?

nikoniarz
22-07-2016, 21:40
Cześć

Od kilku dni jestem posiadaczem nikona d610. Na razie mam tylko 2 szkiełka 35/1.8G i 50/1.8G. Natomiast mam problem przy jednym mam ustawioną korektę af na -19, a w drugim -20 - i w sumie mogłoby być -21. Teraz pytanie, skala się już skończyła, czy mogę jakoś samodzielnie przesunąć pkt. 0 na skali korekcji?

Nic nie zrobisz z korekcją jeśli zabrakło skali. Skoro każde szkło na tym korpusie ma znaczny BF to widocznie jest coś na rzeczy z kalibracją korpusu...

motyl_pm
22-07-2016, 21:55
Czyli puszka do serwisu?

nikoniarz
22-07-2016, 22:09
Czyli puszka do serwisu?

Ja bym sprawdził więcej szkieł... Możliwe, że trafiły się wyjątkowo "backfocusowe"...

motyl_pm
22-07-2016, 22:20
w pentaxie było menu serwisowe, do którego można było sobie wejść i skorygować skalę, może jest coś takiego w nikonie?

Jacek_Z
22-07-2016, 23:18
Jest. Ale nie skorygujesz na więcej niż 20.
Obie korekcje się nie dodają.
Nie wiem czy tak jest we wszystkich body.
Jestem ciekaw nowej metody korekty z D5 i D500.

david555
22-07-2016, 23:24
Jestem ciekaw nowej metody korekty z D5 i D500.

Sprawdza się ze stalkami, gorzej z zoomami.
Firmware do poprawki.

Jacek_Z
22-07-2016, 23:28
Czyli tak jak teraz. By to sie idealnie sprawdzalo z zoomami to powinno być tak jak w Sigmach z USB dock. Kilka ogniskowych i kilka odległości.

nikoniarz
22-07-2016, 23:28
w pentaxie było menu serwisowe, do którego można było sobie wejść i skorygować skalę, może jest coś takiego w nikonie?

Nie ma... Lub jest... Zależy jak interpretujesz. Korygować możesz w zakresie -20 do +20.

Czyli tak jak teraz. By to sie idealnie sprawdzalo z zoomami to powinno być tak jak w Sigmach z USB dock. Kilka ogniskowych i kilka odległości.

Wprowadzałem korektę dla wielu zoomów i wszędzie było okej. Ale każdy był kupowany "namacalnie". Jeśli szkiełko inaczej ostrzy na różnych ogniskowych to niestety jakiś "rozjechany" egzemplarz...

david555
22-07-2016, 23:34
Dokładnie tak jak mówisz.

Na przełomie sierpnia i września, szykują się większe poprawki firmware, może to poprawią.

Jargier
01-08-2016, 21:27
Cześć

Spróbuj na ogólnej kalibracji body.
Ja miałem podobnie na tylko jednym obiektywie - chciało być więcej niż 20 a jak zrobiłem to na ogólnej to wystarczyło tylko 10. ( dziwne, ale tak ) Już ktoś tu o tym pisał i u mnie się to sprawdziło. Ale mój przypadek dotyczył tylko jednego obiektywu. Fakt jest taki, że priorytet ma kalibracja zapisana do obiektywu. Jak masz tylko problem końca skali z jednym obiektywem to możesz tak zrobić. Gorzej jak masz kilka poza skalą.

nikoniarz
01-08-2016, 21:32
Spróbuj na ogólnej kalibracji body.
Ja miałem podobnie na tylko jednym obiektywie - chciało być więcej niż 20 a jak zrobiłem to na ogólnej to wystarczyło tylko 10. ( dziwne, ale tak ) Już ktoś tu o tym pisał i u mnie się to sprawdziło. Ale mój przypadek dotyczył tylko jednego obiektywu. Fakt jest taki, że priorytet ma kalibracja zapisana do obiektywu. Jak masz tylko problem końca skali z jednym obiektywem to możesz tak zrobić. Gorzej jak masz kilka poza skalą.

Tak jak sam zauważyłeś- "ogólna" korekta wpływa na każde szkło. Ta sama wartość korekty ogólnej "zaimplementowana" do szkieł które potrzebują różnej (a to wynika z tego o co pyta autor) nie będzie mieć sensu.

Jargier
01-08-2016, 21:44
Tak jak sam zauważyłeś- "ogólna" korekta wpływa na każde szkło. Ta sama wartość korekty ogólnej "zaimplementowana" do szkieł które potrzebują różnej (a to wynika z tego o co pyta autor) nie będzie mieć sensu.

Piszę to z mojego doświadczenia a nie z teoretycznych rozważań. ( nie ja to wymyśliłem, ale kiedyś sam wyczytałem tu na forum taką poradę i u mnie się sprawdziła ).Tak zgadzam się, to bez sensu. Wiele rzeczy jest bez sensu. Na pierwszy rzut oka :lol:

nikoniarz
01-08-2016, 22:00
Piszę to z mojego doświadczenia a nie z teoretycznych rozważań. ( nie ja to wymyśliłem, ale kiedyś sam wyczytałem tu na forum taką poradę i u mnie się sprawdziła ).Tak zgadzam się, to bez sensu. Wiele rzeczy jest bez sensu. Na pierwszy rzut oka :lol:

A uważasz, że ja napisałem na podstawie teoretyzowania? Jeśli jedno szkło potrzebuje -20 a drugie -5 to wprowadzając "globalnie" jakąkolwiek wartość będzie źle albo dla jednego, albo dla drugiego, albo dla obu. Ja wiem, podałem bardziej skrajny zakres różnic. Ale jakakolwiek ona by nie była to skoro jest różna, to nie da się jej zastąpić jedną wartością korekty. Sam mam kilka w których wprowadziłem korekte- od skrajnych jak +20, poprzez takie w granicach "zera" kończąc na bodajże -12.

DrAszyr
01-08-2016, 22:23
Dużo bardziej prawdopodobny jest feler body niż dwóch szkieł, piszę to jako właściciel D610 i czterech Nikkorów, wszystkie "na zero". Wyślij body na na kalibrację, może się okazać, że będziesz miał spokój na wieki wieków...

Jargier
01-08-2016, 22:23
nikoniarzd3100 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070)
Chyba się nie zrozumieliśmy. Piszę jak było u mnie. Kalibracja przypisana do obiektywu =20 i jest ok. Kasuje przypisanie i robię to samo na ogólnej. Teoretycznie też powinna być =20. Zgadzasz się ? Natomiast u mnie na tej właśnie "ogólnej" wystarczy =10. I to wydaje się dziwne. Mam jeden taki obiektyw co wychodzi po za skalę, konkretnie 105 DC. Zrobiłem tak - kalibracja "ogólna" na =10 ( ale nie przypisuje do obiektywu ) dlatego, że body właśnie z tej kalibracji korzysta, czyli =10. Natomiast wszystkim innym posiadanym obiektywom przypisuje/zapisuje kalibracje jak wychodzi, nawet jak jest =0, dlatego, że puszka rozpoznaje obiektyw i korzysta właśnie z tej zapisanej korekty a nie z ogólnej ( w moim przypadku =10 ) Dlatego napisałem, że można tak zrobić z tylko jednym obiektywem! ( tym dla którego brakuje skali ).
Autorowi jeden się mieści w skali -19, a z drugim niech pokombinuje jak wyżej. Może akurat.