PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-70 kontra Tamron 17-50/2.8 w aspekcie AF

odie
25-05-2007, 00:11
Witam!

Koleżanki i Koledzy, którzy mieliście możliwość porównania organoleptycznego tych obiektywów, powiedzcie: jak wygląda sprawa prędkości AF w obu przypadkach? Teorię (AFS kontra śrubokręt) znam, ale interesują mnie wrażenia i/lub testy praktyków. Czy Tamron jest znacząco wolniejszy od Nikkora?

Przyznam, że z radością powitałbym ofertę kogoś z Trójmiasta, kto byłby gotów spotkać się na pół godzinki w przyszłym tygodniu i pozwolić mi samemu sprawdzić, jak się rzeczy mają.

King
25-05-2007, 08:34
wolniejszy nie jest jakoś szczególnie ( może odrobinę) ale za to częściej się myli - jednak co AF-S nikona to AF-S nikona i nie ma mocnych :mrgreen: - przynajmniej z moich obserwacji

Paweł M
25-05-2007, 10:50
ja właśnie zmieniłem N na T kóego mam od 2 dni i nie zauważyełm znaczącego pogorszenia szybkości AF. Jeśli jest wolniejszy to tylko odrobinkę, za to zauważyłem, że zoom chodzi ciężej niż w Nikkorze, ale IMO to zaleta nie wada. Jeśli zastanawiasz się nad zmianą, to warto ...

jasiu102
25-05-2007, 10:53
moze troche nie konkretnie, ale miałem tamrona 28-75 i jest wolniejszy od nikkora, co jest odczuwalne

odie
25-05-2007, 10:57
Swoop - tak, zastanawiam się. Tylko że fotografuję głównie sport, więc szybkość AF jest dla mnie dosyć istotna. Na razie 2:1 na korzyść Tamrona - pewnie póki nie pomacam, póty się nie zdecyduję. :) Niestety, na razie Nikkor 17-55/2.8 absolutnie nie wchodzi w grę.

nikkorek
25-05-2007, 11:09
Nikon to Nikon i tak zostanie. Też chciałem kiedyś tamronka, ale po obejrzeniu kilkuset zdjęć nie znalazłem żadnego nieostrego i na przysłonie f/3.5 wszystkie na 5.6 i więcej. Na odbitkach 10*15 czy troszkę większych nawet bardzo wytrawne oko nie zobaczy różnicy więc po co przepłacać ~600zł. Poza tym nie wyobrażam sobie sportu na 50mm.

nikkorek
25-05-2007, 11:12
Po drugie mówisz o szybkości. AF-S będzie troszkę szybszy, ale weź pod uwagę błędy " śrubokręta " gdzie celność AF spadnie do około 60-70% gdzie przy AF-S będzie to 90-95%. Nie jestem tego pewien to tylko moje spostrzeżenie na podstawie doświadczenia z SIGMĄ

odie
25-05-2007, 11:24
Nikon to Nikon i tak zostanie. (...) więc po co przepłacać ~600zł

Światło 2.8 - oto odpowiedź.

Poza tym nie wyobrażam sobie sportu na 50mm.

Ważne, że ja sobie wyobrażam. :) Choćby coś takiego: http://vega.eti.pg.gda.pl/gallery/photos/Polski_bestof/DSC_5090-01.jpg

No martwi mnie trochę ten śrubokręt, ale żyłem długi czas z 70-300G, więc...

elanek
25-05-2007, 11:33
Światło 2.8 - oto odpowiedź.

Ważne, że ja sobie wyobrażam. :) Choćby coś takiego: http://vega.eti.pg.gda.pl/gallery/photos/Polski_bestof/DSC_5090-01.jpg

No martwi mnie trochę ten śrubokręt, ale żyłem długi czas z 70-300G, więc...

Niech Cię śrubokręt nie martwi. Mam oba. Szybkość i celność podobna. Tylko czasem przydałoby się przy Tamronku te 60-70 mm. :)

nikkorek
25-05-2007, 11:40
jak często w słoneczny dzień używasz f/2.8 bo ja chyba nigdy , a czasem może nawet czasu zabraknąć. Światło 2.8 jest rewelacyjne, ale coś za coś. Poza tym ostrość na 2.8 zostawia dużo do życzenia zwłaszcza na dalekim planie gdzie giną szczegóły

rolic
25-05-2007, 11:45
Miałem oba, został mi Tamron. To już chyba wiesz którego wolę. Może on i wolniejszy od 18-70, choć tego nie zauważyłem ale mój Tamron trafia z ostrością w punkt i to od 2.8. Z 18-70 bywało różnie, na pewno jego zaletą jest zakres 50-70mm, ale za to kolorki z Tamrona iście miodne. Oceniając samą szybkość i celność AF również wybrałbym Tamrona.

nikkorek
25-05-2007, 12:07
Czyli tamronowy śrubokręt jest lepszy, szybszy i bardziej precyzyjny niż AF-S??

Poza tym nie wyobrażam sobie zdjęć z meczu piłki nożnej czy fotek z trybun na meczu koszykówki czy siatkówki na 50mm. Co do rajdów to też odwagi musi nie brakować żeby stanąć 20m przed samochodem rozpędzonym do 150km/h

DXT
25-05-2007, 12:21
Mialem oba,sprzedalem Nikkora i nie zaluje,do tego stopnia ze 50mm 1.8 tez sprzedalem.Nie wiem na ile do sportu pasuje ta ogniskowa ale jezeli chodzi o szybkosc to roznicy nie zauwazylem(T jest jasniejszy niz N18-70 co wplywa na szybkosc ostrzenia)Zdarzalo mi sie fotografowac kitesurfing i dawal rade.

nikkorek - srubokret jest nikonowski - bo sterczy z aparatu ;]

heffi
25-05-2007, 12:23
Czyli tamronowy śrubokręt jest lepszy, szybszy i bardziej precyzyjny niż AF-S??

Poza tym nie wyobrażam sobie zdjęć z meczu piłki nożnej czy fotek z trybun na meczu koszykówki czy siatkówki na 50mm. Co do rajdów to też odwagi musi nie brakować żeby stanąć 20m przed samochodem rozpędzonym do 150km/h

No to po co ta dyskusja? .... nie wyobrazasz sobie to nie kupuj, nie masz odwagi stanac przed samochodem z 50 to nie kupuj i po problemie...... Z tego co widze nikt tu jednoznacznie nie powiedzial ze tamron jest szybszy lepszy i bardziej precyzyjny od af-s, jesli tak wywnioskowales to chyba powinienes jeszcze raz przeczytac ten wątek.
Ja zdecydowanie polecam T, mialem N 18-55, 18-70. AF wydaje sie wolniejszy w tamronie, ja go jednak kupilem ze wzgledu na swiato 2.8 ktore jest w pelni uzyteczne i ostre.

odie
25-05-2007, 12:31

Spoko, od dalekich dystansów mam Sigmę (patrz podpis). Teraz ma być krótko i jasno. :)

UWAGA, OFFTOPIC: fotografowanie rajdów nie może mieć nic wspólnego z odwagą, wyłącznie ze świadomością co kiedy i jak może się stać. Zdjęcie które załączyłem było robione na dosyć wolnym zakręcie, stałem na wysokiej skarpie od wewnętrznej zakrętu. Prawdopodobieństwo, że coś się może stać było niskie.

woodyallen
27-05-2007, 22:52
Posiadam Tamrona od dwóch miesięcy wcześniej miałem nikkora, w kwestii porównawczej szybkości, naprawdę nie zauważyłem diametralnych różnic, jeżeli chodzi o celność tamrona to nie mam nic złego do powiedzenia mam wrażenie ze cały czas celuje idealnie..co nie mogłem powiedziec o nikkorze gdzie zdazały sie wieksze wpadki ( dziwne bo nikkor ma silniczek), ale najwyrazniej pod wzgledem równosci w jakosci obietywów Nikkor tez ma swoje odchyłki od normy. Jestem bardzo zadowolny z tamrona i szczerze go polecam - 2,8 w pełni wykorzystuje w złych warunkach i jest ok. mniej "beczkuje" na szerokim kącie, i mam wrazenie ze jest solidniejszy, mniej luzów i bardzo płynny przesuw pierścieni.

nikkorek
27-05-2007, 23:04
Czyli tak bardzo chwalony 18-70 został tak zjechany, że aż mu głupio! Teraz pójdzie mocno w dół i wszyscy go kupią. Ja uważam, że do użytku domowego - hobby- 18-70 lub 18-135 są idealne. Czy T 17-50 jest wart 700zł dopłaty sam zdecyduj, pamiętaj też że NIKON to NIKON

DXT
28-05-2007, 00:08
Pomijajac ze ciemny i ze spora sklonnoscia do lapania luzow to 18-70 ujdzie - jednak czasem trzeba czegos jasniejszego a niestety zoomik z 2.8 Nikkora za drogi.

odie
29-05-2007, 21:55
Więc dzisiaj bawiłem się w sklepie wiadomym Tamronem. Mam wrażenie, że AF nie jest w sposób widoczny wolniejszy od 18-70, chyba udało mi się nawet zaobserwować, że lepiej sobie radzi w słabym świetle (co jest logiczne). Jechałem sobie już nawet do domu z decyzją zamówienia tego cuda u Sławka, ale niestety straciłem chwilowo nabywcę mojego 18-70, więc kupno wstrzymane. :( Jeśli jednak kupię i potestuję osobiście dłużej i dokładniej, podam wyniki. :)

igorzak
29-05-2007, 22:04
Czyli tak bardzo chwalony 18-70 został tak zjechany, że aż mu głupio! Teraz pójdzie mocno w dół i wszyscy go kupią. Ja uważam, że do użytku domowego - hobby- 18-70 lub 18-135 są idealne. Czy T 17-50 jest wart 700zł dopłaty sam zdecyduj, pamiętaj też że NIKON to NIKON
Wiesz, biorąc pod uwagę tego co czytałem i widziałem, to jest. Mz nie najważniejsze jest jakiej firmy jest obiektyw, bo każda firma ma swoje lepsze i gorsze punkty.

robin102
24-06-2007, 19:55
Jakby trochę poza głównym nurtem tematu, ale ja po prośbie do Was.
Gdzie w Warszawie można kupić tamrona 17-50 z odbiorem osobistym i normalnie jak biały człowiek można go trochę przetestować przy zakupie ?? MM sprzedają te 17-50 ?

ps.
Gdziesśna Naszym forum czytałem (zabyłem gdzie) że można też dostać wersje Made in Japan . Gdzie ???

serdeczne dzięki za pomoc

grzegorzant
24-06-2007, 21:06
Jakby trochę poza głównym nurtem tematu, ale ja po prośbie do Was.
Gdzie w Warszawie można kupić tamrona 17-50 z odbiorem osobistym i normalnie jak biały człowiek można go trochę przetestować przy zakupie ?? MM sprzedają te 17-50 ?

Nie chciałbym robić pewnemu Panu kryptoreklamy, ale toć to Nasz Człowiek, a więc chyba TU (http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1258#opis)coś znajdziesz
pozdrawiam

robin102
24-06-2007, 21:49
Cenka do przełknięcią . Można u Niego dokładniej "przestrzelić" szkło ?
Znacie jeszcze jakieś sklepy w realu ?

Kto to Sławek o którym często kupujący sprzęt wspominają ?

wlopis
24-06-2007, 22:11

kolega hesja. link do jego reportażu z Góraszki
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=29742

Dyziek
24-06-2007, 22:27

Naprawdę nie wiesz kto to Hesja?:) Powiem tylko że zakupy u niego to: super obsługa, szybki kontakt, możliwość sprawdzenia sprzętu, negocjacje cenowe, szybka wysyłka:) Wiec sklep www.imfoto.pl polecaaaaaam:)

mini21
24-06-2007, 23:21

Najprościej mówiąc:
Sławek = Hesja = Imfoto = udane zakupy :)

grzegorzant
25-06-2007, 10:18
poczytaj TUTAJ (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6442)

robin102
25-06-2007, 12:02
No kurde strach się wyłamywać, trzeba kupić u Pana Sławka:)
Sprzęt ma z polskiej dystrybucji z gwarancja Nikon Polska czy indywidualnie importuje ?

A w temacie Tamrona.
Używa go ktoś do zadań ślubnych w pomieszczeniach, kościoły, urzędy stanu cywilnego ect.
Jak rzeczony tamron 17-50 sprawdza się we współpracy z lampą , czy dwoma lampami.
Chętnie bym zapoznał się z Waszymi doświadczeniami w tym temacie.

grzegorzant
25-06-2007, 13:59
No kurde strach się wyłamywać, trzeba kupić u Pana Sławka:)
Sprzęt ma z polskiej dystrybucji z gwarancja Nikon Polska czy indywidualnie importuje ?

A w temacie Tamrona.
Używa go ktoś do zadań ślubnych w pomieszczeniach, kościoły, urzędy stanu cywilnego ect.
Jak rzeczony tamron 17-50 sprawdza się we współpracy z lampą , czy dwoma lampami.
Chętnie bym zapoznał się z Waszymi doświadczeniami w tym temacie.

Myślę, że nie trzeba ale można.
Ja swojego tamrona kupiłem u Cichego (wtedy jeszcze p. Sławek miał zdajesie tylko nikkory) i też nie narzekam. Najlepiej pogadaj tu i tam, a zobaczysz że coś z tego wyjdzie:-D .
Odnośnie T + ślub - właśnie dokonuje selekcji z sobotniej imprezy - myślę, że jest nieżle. Pierwsze co mi się nasuwa, to to że trzeba uważać na moc błyskacza szczególnie przy "bliskich" kadrach. Poza tym bardzo przydatne (ogniskowa, światło) szkiełko.
pozdrawiam

robin102
25-06-2007, 16:35
dzięki, dzięki
ja do ślubików używałem do tej pory stałki 24mm nikkora, ala tak ostatnio coś mi marudzili żeby troche szerzej było i sam widzę, że dość waskie kadry bez cioci i wujka . Pomyślałem dokupię stałke nikkora 20mm f2,8 . Używana kosztuje nie wiele mniej niż ten tamron więc chyba wezmę tamrona bo ta stałka to jedna z mniej udanch stałek u nikkona.

grzegorzant
25-06-2007, 20:34
Nie żebym udawał jakiegoś fachowca, ale według mnie do częstych i co ważniejsze szybkich wymian przynajmniej dwu stałek, to trzeba nielada sprytu lub drugiego body - Cogito ergo zoom :mrgreen:
pozdrawiam

robin102
25-06-2007, 21:48
No ja często na dwa body walczę, ale też w korymś z nich trzeba szkło przełożyć.

inspektorks
11-08-2007, 20:10
kolega hesja. link do jego reportażu z Góraszki
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=29742
Pod wpływem postów w tym temacie zdecydowąłem się kupić Tamron 17-50/2.8 własnie w polecanym sklepie. Potwierdzam wszystko, co napisano dobrego o tym sprzedawcy: szybko, świetny kontakt, świetny towar ...

timi
11-08-2007, 21:55
Od pewnego czasu planuje zakup tego obiektywu. "Kita " już mialem. Mam pytanie odnośnie plastyki tego obiektywu. Jak to sie ma do kita? kolorki itp. Dziękuje z info.

rolic
09-01-2008, 00:08
Od pewnego czasu planuje zakup tego obiektywu. "Kita " już mialem. Mam pytanie odnośnie plastyki tego obiektywu. Jak to sie ma do kita? kolorki itp. Dziękuje z info. Kolorkami IMHO bije kita na głowę. W kościele przy slabym świetle to mój podstawowy obiektyw.

bonnum
09-01-2008, 16:30
O co chodzi z tymi kolorkami?? Czy ktoś mógłby pokazać różnicę??

Artur25
10-01-2008, 00:18
Odie a brales pod uwage sigme 18-50 2,8f, biore je na testy na magurski:) zobaczymy co z tego wyjdzie bo bede mial tez n 18-70:)
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=3442)