Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia - co mi potrzebne (przykład zdjęć) ?

Maly.Psikus
22-07-2016, 16:32
Witajcie

Chciałbym zacząć robić zdjęcia tego typu co niżej

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/ca64de940233cddcce76e1c67bb0dd93-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160722/ca64de940233cddcce76e1c67bb0dd93.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/af2addea491f7367b83c672471636fc7-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160722/af2addea491f7367b83c672471636fc7.jpg)

Co mi będzie potrzebne by zrobić takie zdjęcia ?
Głównie chodzi mi o oświetlenie, jakiś softbox czy coś ?
Mam do wydania około 150zł.

Wujot
22-07-2016, 17:13
To są dwie dość mocno różniące się oświetleniowo realizacje.

Łatwiejsza do rozszyfrowania jest druga. Od niej zacznę. To po prostu jedno źródło powieszone nad planem, rozmiar jest nieduży. Ja bym to odtworzył parabolem (z plastrem) powieszonym 30 cm nad planem, być może wysłoniętym przez wrota. W samym zdjęciu zwróć uwagę aby odbicie w zwierciadle (dół łyżki) było całe a łyżka absolutnie nowa (nie obśrupana), kredkom też warto się przyjrzeć.

W pierwszym nie jest całkiem łatwo odtworzyć układu. Kształt źródła jest nieregularny, jest też sporo światła wypełniającego - może to jakiś specyficzny klosz, może gobo - nie wiem, stawiałbym na jakieś improwizowane a nie fotograficzne oświetlenie. Oddzielną kwestią jest to czy dobrze to wygląda :lol:
Bokeh też nie jest dla mnie całkiem jasny - stawiałbym na pogiętą pomarańczową folię z kantami oświetloną dodatkowym źródłem światła. Ale ta struktura pojawiająca się w rozmyciu jest zastanawiająca (co nie oznacza, że mi się podoba). Nie jestem specjalistą od bokehu - bo wymagają przeważnie od mnie żylety - może ktoś z kolegów będzie miał jakieś lepsze wyjaśnienie. Razi mnie niechlujne łączenie płytek, jakaś niespójność formalna tej pracy, przypadkowość i bylejakość, niedopracowana koncepcja.

Czyli w kwestii takich fot.
- każdy układ może być diametralnie inny
- przy takich planach polecałbym więc małego parabola, snoota, różne plastry, wrota, kalkę, ekrany i blendy, tekturę

I jeszcze - te foty to wprawki, bardzo ale to bardzo przeciętne - może lepiej jest poszukać staranniejszych i bardziej dopracowanych wzorców?

Pozdro
Wiesiek

r_m
22-07-2016, 17:55
Co mi będzie potrzebne by zrobić takie zdjęcia ?
Trochę wiedzy i sporo wyobraźni.

Głównie chodzi mi o oświetlenie, jakiś softbox czy coś ?
A, to wiedzę i umiejętności masz, czyli najwygodniej jakaś (co najmniej jedna) studyjna lampa ze stabilnymi parametrami (powtarzalna moc błysku, stabilna temp. barwowa przy różnej mocy błysku) i zestaw nasadek-modyfikatorów, bo różne zdjęcia będą wymagały różnych rodzajów oświetlenia, oczywiście statyw (statywy), czasem będziesz świecił z góry, więc statyw "boom" wypadałoby mieć, coś do wyzwalania lamp (kabel, radio).

Mam do wydania około 150zł.
Ups, chyba zapomniałeś o zerach (na końcu), co najmniej jeszcze jedno by się przydało ;)

A jak już sobie pożartowaliśmy, to poszukaj książek o podstawach fotografii studyjnej, o zdjęciach produktów (kwota powinna wystarczyć na kilka książek), postaraj się zrozumieć co od czego zależy. Rób własne próby improwizowanym oświetleniem, standardem są lampy błyskowe, ale takie "obiekty zdjęć" nie uciekają ani się nie nudzą, więc - jeśli wyeliminujesz przypadkowe, zastane oświetlenie - możesz robić podobne zdjęcia z czasami naświetlania sięgającymi sekund, nawet przy lampie biurkowej wyposażonej w samodzielnie wykonane modyfikatory. Zakładam, że statyw masz, bo jeśli nie, to czarno widzę nawet ćwiczenia w podobnym stylu.

Maly.Psikus
22-07-2016, 19:08
Dzięki za wypowiedzi.
Patrzałem parę poradników przed chwilą i jedno co "gość" miał to softbox'a, lampki choinkowe zawieszone na jakiś drucikach i tło z materiału.

Nie pstrykał flashem a softbox oświecony cały czas bez plastrów miodu itp. Więc tak myślałem, że to prościejsze... ale widzę po Waszych opiniach, że nie wydając wypłaty (tam gdzie brakowało zero) nie zrobię czegoś "fajnego".

Tak czy inaczejzaryzykuję i napiszę... A co mi tam... Uwaga...
Widziałem w alledrogo softboxy już za 30zł a za 150zł był na oko solidnie wykonany, ale to tylko zdjęcie bylo więc różnie z tym może być.
Proszę Wam o wskazówki co by kupić za tą małą kwotę co pomogło by zrobić podobne zdjęcia ale nie aby były kiczowate.
Tak, widziałem co kolega pierwszy pisał i wymienił kilka rzeczy z czego o połowie tylko słyszałem. Tak dla laika co wybra, co kupić ?

Wujot
22-07-2016, 22:19
Na co chcesz założyć tego softboxa?
Czy masz statyw z poprzeczką?

Po pytaniach sądząc to rada poprzednika o książkach do przestudiowania - bezcenna.

Pozdro
Wiesiek

ksh
22-07-2016, 22:45
Pewnie chodzi ci o taki typowy zestaw statyw, oprawka, żarówka, softbox, niby możesz kupić i będziesz wiedział co tym można osiągnąć ale będzie ciężko.

r_m
22-07-2016, 23:51
Patrzałem parę poradników przed chwilą i jedno co "gość" miał to softbox'a, lampki choinkowe zawieszone na jakiś drucikach i tło z materiału.
O, widzę słuszny kierunek (poradniki).
Tylko wiesz, "softbox" "softboxowi" nierówny...
Jeden jest dostosowany do oprawki na jedną "świetlówkę profesjonalną", inny do oprawy na 9 świetlówek, a jeszcze inny do lampy błyskowej...

Nie pstrykał flashem a softbox oświecony cały czas bez plastrów miodu itp. Więc tak myślałem, że to prościejsze... ale widzę po Waszych opiniach, że nie wydając wypłaty (tam gdzie brakowało zero) nie zrobię czegoś "fajnego".
Kiedyś założyłem się ze znajomymi, że da się zrobić w miarę poprawne zdjęcie szkła korzystając ze świeczki (i paru domowych drobiazgów). Da się. To chyba jest tańsze, niż chcesz wydać? ;)
To, że nie błyskał o niczym nie mówi - mógł korzystać z lampy pilotującej (światło ciągłe) z lampy studyjnej, mógł mieć softbox - lampę światła ciągłego, ale równie dobrze błysk mógł się "nie załapać" na filmie.

Widziałem w alledrogo softboxy już za 30zł a za 150zł był na oko solidnie wykonany, ale to tylko zdjęcie bylo więc różnie z tym może być.
Patrz wyżej: niektóre to (1) same softboxy na oprawkę z żarówką, inne to (2) softboxy łącznie z oprawką na ileś tam żarówek, jeszcze inne to (3) same softboxy zakładane na lampy błyskowe (z różnymi sposobami mocowania).
Jeśli kupisz 1, musisz dokupić oprawkę, do której jest zrobiony. Jeśli 2, to oprawka jest "w zestawie". Jeśli 3, musisz mieć odpowiednią lampę błyskową.
Jeśli kupisz 1 albo 2, musisz dokupić odpowiednią ilość żarówek ("profesjonalnych fotograficznych świetlówek") odpowiedniej mocy.
Jeśli 3, musisz dokupić odpowiednią lampę błyskową.
Niezależnie co kupisz, musisz to na czymś postawić, tzn. na statywie. Jeśli 1, to może wystarczy najtańszy, za 35zł (chyba). Jeśli 2 albo 3, lepiej mieć solidniejszy, 2-3x droższy. Kolega Ci napisał, ze źródło światła było nad sceną, więc nie wystarczy zwykły, pionowy statyw, będzie Ci potrzebny "żuraw" ("boom"), a one wymagają więcej miejsca do ustawienia (i są 2-3x droższe od "solidniejszego normalnego").

Proszę Wam o wskazówki co by kupić za tą małą kwotę co pomogło by zrobić podobne zdjęcia ale nie aby były kiczowate
Przeciętny chiński boom, może Ci wystarczy. Na lampę nie wystarczy, i bardzo dobrze, bo będziesz mieć czas aby trochę więcej pooglądać (poradniki, filmy), i poszukać własnych rozwiązań ;)

Nadal zakładam, że statyw na którym postawisz aparat już masz, bo w tego typu zdjęciach (zwłaszcza podczas prób, nauki) bardzo ważna będzie powtarzalność ustawienia, jeśli będziesz robił "z ręki", masz niewielką szansę na ustawienie się dokładnie w takim samym miejscu przy kilkunastu kolejnych zdjęciach. Przy odbiciach, przedmiotach sferycznych ustawienie gra bardzo dużą rolę, przesunięcie aparatu o kilka cm może dać zupełnie inne zdjęcie.
Druga sprawa, to (jeśli wybierzesz światło ciągłe) czas naświetlania, pisałem że możesz dojść do sekund, i to nie będzie problemem ze względu na obiekt zdjęć, ale może być problemem do utrzymania takiego czasu "z ręki".

Maly.Psikus
23-07-2016, 00:04
Zapomniałem napisać, mam statyw.

Dzięki za wskazówki.

Maly.Psikus
23-07-2016, 00:40
A może znacie jakiś kanał na Youtubie gdzie są "fajne" porady dla początkujących ?

Bo trafiłem nie raz na coś przyjemnego, sensownego, na przykładach itp ale zagraniczne a chciałbym coś po polsku.

kaefpe
23-07-2016, 09:48
A może znacie jakiś kanał na Youtubie gdzie są "fajne" porady dla początkujących ?

Bo trafiłem nie raz na coś przyjemnego, sensownego, na przykładach itp ale zagraniczne a chciałbym coś po polsku.

Co za różnica? Z reguły te youtube'owe tutoriale są bardzo prostym angielskim(podstawy podstaw), nie wiem na co Ci wersja PL?

Maly.Psikus
23-07-2016, 10:44
Angielskiego prawie w ogóle nie umiem... Ale ok, są jacyś youtuberzy znani Wam (mogą być zagraniczni), pokazujący proste tricki jak wykonać dane zdjęcie itp ?

Wujot
23-07-2016, 18:47
Wracając do oświetlenia. Na początek możesz zakupić jeden a lepiej dwa reflektory PAR 16. Same reflektory są bardzo tanie (pewnie ok 50 zł) ale do tego żarówki i wrota pewnie drugie tyle, czasem w komplecie jest soczewka (czyli spot). Co najmniej jeden statyw z kołowrotkiem. Na szczęście statywy mogą być bardzo lekkie (czyli tanie). Te trzy elementy to pewnie z 250 zł. Reszta to kalka lub blendy 50 cm. Czarna tektura lub tkanina wełniana ze sklepu z resztkami. Wychodzi mi, ze za 500 zł można mieć zestaw na początek. A zrobić tym da się nawet bardzo wyszukaną fotografię choć kontrola światła wypełniającego (czyli kontrastu oświetlenia) nie jest najłatwiejsza. Ale zanim zaczniesz o tym myśleć trochę czasu upłynie.

Pozdro
Wiesiek

r_m
23-07-2016, 20:21
W tej chwili najpopularniejsze w PARach są źródła LED, a do zastosowań foto przydałoby się mieć światło o dobrej zdolności reprodukcji kolorów, więc lepiej chyba kupić tradycyjny halogen?
Aby zamocować PARa na statywie, trzeba mieć statyw z gwintem na końcu i odpowiednią nakrętkę, w zestawie chyba nie będzie.
"Kalka albo blendy" - dla początkującego może nie być jasne, że kalkę trzeba rozpiąć na jakiejś ramie, która ma być pomiędzy lampą i obiektem zdjęć, ramę (i statyw) trzeba albo zrobić albo dokupić.
Niestety, jakbym nie liczył, nie da się zmieścić w 150zł.

Może dla sportu spróbujemy zmieścić się w tej kwocie, z użyciem wszystkiego, co przychodzi do głowy?
Statyw w803 (lub podobny), lekki, 2m, nowy ok. 40zł.
Chciałem zaproponować pojedynczą oprawkę z "dużym gwintem" (E27), ale chyba towar znika z rynku, więc jakiś sklep ze starociami, i lampka z lat '70-'80, "reflektorek z klipsem", podobna do http://www.ilampa.pl/product_img/37/0408e0abae76e0ca59b14b1e2c127f7f.jpg (w komisach lub na allegro to koszt chyba 10-15zł). Do tego źródło światła, albo zwykła, tradycyjna żarówka (chyba 2-3zł), albo "profesjonalna fotograficzna" (trzeba sprawdzić, czy się zmieści) za 25-40zł.
Mamy źródło światła, teraz jego modyfikacja, czyli statyw w806 lub podobny (cięższy, solidniejszy), od 75zł, do niego uchwyt do blendy, taki "z kołowrotkiem", przez który rura przechodzi "na wylot" (to może się przydać, aby po drugiej stronie wysuniętego ramienia powiesić np. butelkę z wodą jako przeciwwagę), cena od 75zł, i blenda, "5w1", wiem, że najbardziej przydatna jest biało-srebrna, ale w tym wypadku (użycie jako dyfuzor) sugerowałbym jednak 5w1, rozmiar 60x90 powinien być najbardziej uniwersalny, cena chyba od 60zł.
Razem 80zł światło, 210zł modyfikacja - nie udało się, mamy prawie 300zł.
Na jakimś filmiku z yt widziałem super-budżetowe pomysły na oświetlenie amatorskie, statywy to były (spore) puszki z zabetonowanymi w środku drewnianymi listwami, oprawki - "reflektorki z żabką" o podobnej zasadzie działania jak z tego zdjęcia z linku.
Ekrany rozpraszające i odbijające były robione z rurek PCV, w marketach budowlanych można (można było, kilka lat temu, wtedy kupowałem) znaleźć cienkie rurki do instalacji elektrycznych (sztywne, w kawałkach ok. 2m, stały obok korytek instalacyjnych), do których dało się dopasować kolanka i trójniki z działu hydraulicznego (wchodziło z minimalnym oporem, nie wypadało samo z siebie). Z tego można złożyć ramę o wymaganych proporcjach, i okleić ją kalką techniczną, lub białą szmatką, albo kocem ratunkowym.
Pomysły na wyposażenie studia z takich materiałów: http://bfy.tw/6sdB

@Maly.Psikus: Jak widać własnym nakładem pracy można sobie złożyć całkiem duży zestaw za niewielkie pieniądze, nawet w podanej kwocie.
Niestety, wracam do tego o czym pisałem na początku, potrzebne jest trochę wiedzy. Wielu kolegów, gdybyś dał im zadanie "zrób takie zdjęcia, bez korzystania z typowego sprzętu oświetleniowego" zrobiłoby je używając tego, co można znaleźć w domu. Nie dlatego, że ktoś im powiedział czego użyć, ale dlatego, że wiedzą jaki efekt chcą uzyskać, i jaki rodzaj oświetlenia jest do tego potrzebny.
Gdy zaczniesz od "jakiego rodzaju światło daje nieduży, prostokątny softbox, i czym mogę go zastąpić", a nie "na filmie było coś prostokątne, zawieszone na górze, gdzie to kupić i ile kosztuje" będzie Ci o wiele łatwiej odtwarzać przykłady z filmików, i analizować inne zdjęcia. Od tego jest już tylko krok do wymyślania własnych aranżacji i oświetlenia, bo będziesz wiedzieć jaki ma być efekt, i jakim ustawieniem świateł go uzyskać, wtedy skupisz się na "zrobieniu" danego światła (w dowolny sposób), a nie na porównywaniu cen akcesoriów.
Kilka lat temu trafiłem w Katowicach na "wykład" prowadzony przez Artura Nyka (google podpowiedzą czym się zajmuje), podczas "warsztatów upcyklingu", pokazywał m.in. jak domowymi metodami (chyba był nawet stołek postawiony "do góry nogami" z naciągniętą koszulką, biała torba "zrywka", lampa biurkowa, białe i czarne kartoniki, lusterka) zmieniać charakter światła przy fotografowaniu niewielkich przedmiotów. Miny uczestników, coraz szerzej otwarte oczy - bezcenne :D

fafniak
23-07-2016, 20:39
Kilka lat temu trafiłem w Katowicach na "wykład" prowadzony przez Artura Nyka (google podpowiedzą czym się zajmuje), podczas "warsztatów upcyklingu", pokazywał m.in. jak domowymi metodami (chyba był nawet stołek postawiony "do góry nogami" z naciągniętą koszulką, biała torba "zrywka", lampa biurkowa, białe i czarne kartoniki, lusterka) zmieniać charakter światła przy fotografowaniu niewielkich przedmiotów. Miny uczestników, coraz szerzej otwarte oczy - bezcenne :D
I to jest ta wiedza której nie da rady wyciągnąć z "tutków"

Wujot
23-07-2016, 22:50
Upierałbym się, że propozycja PAR-ów jest przemyślana. Halogeny budowlane są co prawda tańsze ale 300/500 W na małym planie plus to że niczego się do tego nie podłączy raczej nie zachęcają aby stosować przy stolikowej robocie.
Sprawdziłem, że PAR 16 są poniżej 50 zł, żarówki 5 zł, wrota 45 zł. W zestawie jest ramka - też się przydaje. Za 100 zł - przyzwoite narzędzie pracy o bardzo dobrym skupieniu (to oczywiście wynika z budowy zintegrowanego lustra w żarówce). Można się zdecydować ewentualnie na PAR 20 - E27 ale oprawy na GU 5,3 (MR 16) dają o wiele większe możliwości (szczególnie na 12 V ale tu już trzeba założyć zasilacze).

Macie rację, że nie ma gniazda - jeśli ma się statywy z żeńską końcówką to zero problemu (wystarczy zwykła śruba) ale pewnie w tych tanich tak dobrze nie ma więc trzeba trochę pokombinować. Gniazda pewnie kosztują drobne 30/40 zł :lol: Ale z halogenami jest ten sam problem.

Co do PAR-ów LED to równoległy rynek do celów foto raczej się nie nadają.

Od zakupu oświetlenia do studyjnej zabawy droga daleka... ale kiedyś trzeba zacząć. Na początek polecałbym klasyczne tematy (szkło, metal, porcelana, czarne, białe, proste, okrągłe) aby mieć absolutną świadomość bryły i powierzchni oraz składowych światła.

Pozdro
Wiesiek