Zobacz pełną wersję : Nieregularna i kolorowa winieta - jak to osiagnąć
Przemekkk666
22-07-2016, 14:34
Witam, mam takie pytanie - chciałbym uzyskać efekt nieregularnej winiety (tzn. nie ze wszystkich stron kadru) w barwie niebieskiego nieba, które na rzeczonym zdjęciu jest tłem. Efekt jaki chciałbym uzyskać można zobaczyć tu https://www.facebook.com/HesjaAirArtPhotography/photos/a.400305843376848.93031.400275330046566/1094125030661589/?type=3&theater
Operuję na Ps CC i nie ukrywam, że poszukuję jakiegoś w miarę prostego sposobu - próbowałem nawet za pomocą u-pointów ale albo się nie da albo ja nie potrafię :) No chyba, że prostych metod nie ma. Ale jeśli są jakieś filtry w jakimś dodatku, który znacie, albo może jakiś programik to byłbym wdzięczny za pomoc ;)
Otwierasz zdjęcie, dodajesz nową warstwę. Na niej dużym czarnym pędzlem o miękkich krawędziach malujesz "ramkę". Zmieniasz krycie warstwy na "Nakładka", ew. "Łagodne światło". Jeśli trzeba, dodatkowo rozmywasz warstwę gaussem o dużym promieniu, ewentualnie korygujesz krycie :)
Przemekkk666
22-07-2016, 16:08
Otwierasz zdjęcie, dodajesz nową warstwę. Na niej dużym czarnym pędzlem o miękkich krawędziach malujesz "ramkę". Zmieniasz krycie warstwy na "Nakładka", ew. "Łagodne światło". Jeśli trzeba, dodatkowo rozmywasz warstwę gaussem o dużym promieniu, ewentualnie korygujesz krycie :)
Dzięki, spróbuję ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
To jeszcze zapytam co dalej mam zrobić? :) Jestem w temacie dosyć początkujący i nie wiem jak sfinalizować całą operację, jakiś przycisk, coś ;) :)
spiritus
22-07-2016, 21:51
A nie lepiej tu dokladnie zapytac? :D
http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=62
Moze Wasc zdradzi co i jak dokladnie robil ;)
Pozdrawiam
To jeszcze zapytam co dalej mam zrobić? :) Jestem w temacie dosyć początkujący i nie wiem jak sfinalizować całą operację, jakiś przycisk, coś ;) :)
Nie bardzo rozumiem, co jest dalej do zrobienia - winieta jest gotowa? No to zapisać plik i cieszyć się życiem :)
Przemekkk666
22-07-2016, 23:00
Nie bardzo rozumiem, co jest dalej do zrobienia - winieta jest gotowa? No to zapisać plik i cieszyć się życiem :)
A no bo właśnie coś mi tam nie wychodziło, pewnie coś źle zrobiłem, ale to już jutro dopiero zweryfikuję :) W każdym razie niby tam zaznaczyłem pędzlem winietkę (obraz był w te drobne szaro białe kwadraciki) i się zawiesiłem :)