PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż wideo na zewnętrznym dysku SSD podpiętym przez USB 3.0

Aeon88
22-07-2016, 13:55
Witam!

Załóżmy że mam obudowę z dysku zewnętrznego z interfejsem USB 3.0 z której dysk talerzowy wywaliłem. Załóżmy, że kupię SSD 512GB i wsadzę go w obudowę na zewnętrzny dysk 2.5" z interfejsem USB 3.0 i podepnę przez USB 3.0 do komputera. Na ten dysk SSD 512GB wrzucę klipy wideo .mov nagrywane lustrzanką (Canon, 1080p ALL-I).

Czy dysk SSD wpięty przez USB 3.0 do komputera pozwoli na płynny montaż materiału wideo w Premiere Pro? Teoretycznie USB 3.0 ma transfer 600MB/s, teoretycznie SSD podobnie (550/350 r/w). Teoretycznie więc całość powinna się komunikować z kompem z takimi transferami. Obecnie w PC mam materiały wideo na HDD, system i PP CC na SSD, i montaż idzie bez problemu, czyli pliki ładuję do projektu bezpośrednio z HDD, montuję film i mam podgląd 1/1 w premierze - wszystko gra i buczy mimo że HDD podpięty do PC normalnie przez SATA3 ma transfery rzędu 180MB/s odczyt i 100MB/s zapis, czyli znacznie wolniej niż teoretycznie będzie wynosił transfer z ssd wsadzonym w obudowę zewnętrzną i wpiętym przez USB 3.0. Więc teoretycznie wszystko powinno działać bez najmniejszego problemu.

Pytanie czy ktoś z Was tak pracował i jak to się spisywało w praktyce? Sprawa pilna, bo od tego zależy jakiego laptopa kupię do montażu poza biurem, będę wdzięczny za pomoc. Jeśli ktoś z Was ma Premiere Pro, nagrywa klipy nikonem lub canonem, posiada obudowę na dysk z usb 3.0 i dysk ssd który może w nią wsadzić byłbym baaaardzo wdzięczny gdyby ta osoba podpieła dysk do kompa, wrzuciła tam pliki .mov z lustrzanki, spróbowała to montować i dała znać jakie są wrażenia.

GonzoG
23-07-2016, 08:31
Używałem dysku SSD w zewnętrznej obudowie i transfery wynosiły ok 200-400MiB/s.
Tak więc nie będzie nic zwalniał.

Kurtz
24-07-2016, 01:23
Zależy od obudowy i zastosowanych kontrolerów. To 640MB to teoretyczna maksymalna przepustowość dla USB 3.0. Czyli w większości przypadków można ją sobie narysować na kartce. Druga sprawa, to kwestia tego skąd jest wyprowadzone USB3.0 do którego podepniesz ten dysk.
Obudowa obudowie nie równa. Jestem prawie pewien, że obudowa i sposób jej podłączenia będzie wąskim gardłem przy dysku o takich parametrach jak podałeś. Szczególnie, że obudowa była dedykowana do dysku talerzowego, co bardzo prawdopodobnie oznacza iż jej elektronika nie obsłuży większych prędkości czy IOPS bo wcześniej nie musiała tego robić. Inna sprawa, jak wpłynie to na obróbkę - to już musiałbyś przetestować na tej obudowie. Spodziewałbym się wyższych prędkości niż przy dysku HDD podpiętym pod SATA3, ale bez ogromnych różnic ( czyli jakieś max x2 przy sekwencyjnych operacjach ). Przy małych, losowych odczytach sytuacja będzie zupełnie inna, ale i tak te SSD nie rozwinie skrzydeł. Moim zdaniem, lepiej kupić tańszy i wolniejszy dysk ( o ile wybrałeś drogi dysk SSD 512GB ) w takiej sytuacji.

Aeon88
25-07-2016, 10:57
Nie zależy mi żeby SSD rozwinął skrzydła i pracował z transferami 500/300 czy wyższymi. Zależy mi, żeby nie było to wolniejsze niż HDD wpięty po SATA3 bezpośrednio w płytę, bo na takim pracuję teraz i nic nie zacina. Chcę kupić używany rMBP 15" ale te laptopy z dyskami 512GB lub większymi to duży koszt i są rzadkie, a jest ich pełno z dyskami 120/250GB w normalnych pieniądzach tyle że taka pojemność mi nie wystarczy (sam film ślubny to około 250GB materiału łącznie z audio). Stąd pomysł żeby nie szukać na siłę rMBP z 512GB dyskiem i płacić grubo powyżej 5k za niego tylko kupić jakikolwiek za 4000-4300, a dysk kupić osobno SSD 512GB za kilka stówek i mieć go w obudowie zewnętrznej. Dodatkowy plus jest taki, że zgrywam sobie materiał w domu bezpośrednio na ssd na którym będę pracował, więc robię to raz a nie dwa, poza tym znacznie szybciej niz w przypadku zewnętrznego HDD. No i bezpieczniej, bo SSD wytrzyma więcej niż talerzowy. Tylko żeby mi to nie cięło bo jak już kupię zestaw i będzie się mulił to nieźle wtopię kasę :)

Adam Rimbaud
26-08-2016, 20:13
Odpuść montowanie na zew dysku USB3, USB się do tego nie nadaje. Jak masz materiał z produkcyjnym bitrate to już*w ogóle. Nominalne prędkości niestety nie wiele mają wspólnego z rzeczywistością. USB z racji konstrukcji jest słabym rozwiązaniem do pracy video.

Kyle
26-08-2016, 20:34
Teoretycznie USB 3.0 ma transfer 600MB/s, teoretycznie SSD podobnie (550/350 r/w). Zależy, czy interface wewn. tej kieszeni to SATA2 czy SATA3 (przy SATA2 wąskim gardłem nie będzie przepustowość USB3). Kolejna sprawa, to realny max transfer USB3 to jakoś ~380 MB/s (te 600 MB/s, to razem z danymi ramek i innymi rzeczami, a nie realnie ile mozna przepchnąć Twoich danych / sek). ... no i na deser, niektóre płyty główne mają oszukane USB3, że realny max transfer jest 2x niższy od standardu (czyli nie 380MB/s tylko 190MB/s).

krolewicz
26-08-2016, 22:39
jak retina, to moze podepnij to po thunderbolcie?

Aeon88
29-08-2016, 10:05
Kupiłem alienware zamiast macbooka, więc problem sam się rozwiązał bo do środka mogę wsadzić 2 dyski i tak też zrobiłem. Niemniej mój znajomy który tnie mi filmy i wywala to co niepotrzebne zgrywa u mnie materiał na talerzowy hdd wpięty przez usb 3.0, podpina ten dysk u siebie do laptopa i bezpośrednio na tym dysku pracuje, nie zgrywa materiału na wewnętrzny i mu to działa. Tyle że on nie robi color gradingu, nie ma wielu warstw efektów, nie obrabia tego w żaden sposób, tylko przegląda goły materiał i wywala to co zbędne. No i podgląd nie jest 1/1 bo to słaby lapek. Nie wiem jak by to wyglądało z filmem mocno obrabianym.

B_Marcin
04-09-2016, 22:36
Przede wszystkim to z czego ta surówka?

Aeon88
05-09-2016, 09:55
Canon 1080p ALL-I