Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : NEC EA275WMi - oszalałem ?

ksh
20-07-2016, 19:44
Mam od dwóch dni długo oczekiwany monitor NEC EA275WMi, wyselekcjonowany i po kalibracji, wszystko niby działa super ale... no właśnie ale jest problem i to dość spory z równomiernością temperatury bieli.
Górny prawy róg jest zimny wpada w niebieski, dolny lewy jest ciepły wpada w żółty, po środku jest malutko miejsca gdzie jest optymalnie.

Wklejam zdjęcia zrobione aparatem w zaciemnionym pomieszczeniu gdzie nic nie wpływa na ekran monitora.

http://i.imgur.com/4P6wI72.jpg
szary

http://i.imgur.com/qlrPT0x.jpg
jasny błękitny

http://i.imgur.com/t0ZBzt8.jpg
jasny beżowy

http://i.imgur.com/nCmbrhO.jpg
skrajnie umieszczone zdjęcia

http://i.imgur.com/xRAEo2C.jpg
porównanie

Co o tym sądzicie, czy ja oszalałem twierdząc że to jest nie akceptowalne w takim monitorze, czy jednak taka wada to coś co mieści się w normie i muszę pogodzić się z tym że monitor za 3000zł nie da mi lepszej jakości, a nawet gorszą pod względem tych nierównomierności niż poprzednik lg za 1200zł ?

Jak ktoś ma tego NEC-a niech napisze też coś na jego temat.

jurkarol
20-07-2016, 20:11
to widać nawet na telefonie

zoom2
20-07-2016, 20:15
Zwróć się z tym do Czornyja, , może on ci pomoże.

Ogryzek
20-07-2016, 22:50
Wybierz sobie miejsce na monitorze, w którym fotografie podobają Ci się najbardziej i tego miejsca się trzymaj.

ksh
21-07-2016, 09:53
Świetna rada :)

rawkik30
21-07-2016, 22:35
Jeszcze bym sprawdził (na innym kompie/laptopie i przewodzie) czy w jakiś dziwny i w sumie raczej niepojęty dla mnie sposób nie jest to "winą" konfiguracji Twojego sprzętu. Jeśli jednak nie jest, to... To napiszę co ja sądzę po tym co widzę. Co prawda tego monitora nie posiadam ani żadnej styczności z innym egzemplarzem tego modelu nie miałem, ale IMHO to nieistotne w opisanym przypadku.

To co napisałeś i pokazałeś (na zdjęciach) brzmi finalnie jak jakiś ponury żart :-(
Zastanawiasz się czy zaakceptować? Takiego - sorry, ale zgodnie z z własnym odczuciem napiszę - syfu kolorystycznego na monitorze to chyba nawet na sprzęcie za 300 PLN (o ile są takowe) bym się nie spodziewał... Ty dałeś ok. 10x więcej...
Co chcesz zaakceptować? Że sprzęt praktycznie nie nadaje się do w miarę rzetelnej obróbki zdjęć i będziesz obrabiać dobierając kolory na "czuja"? Przecież to coś się bardziej na śmietnik nadaje niż do choć trochę poprawnej i rozsądnej pracy z kolorem...

Co znaczy "wyselekcjonowany" monitor? Że był przez Ciebie czy sprzedawcę sprawdzany??? Chyba ten Twój egzemplarz musi być popsuty, bo aż nie chce mi się wierzyć, żeby NEC taką kaszanę na rynek puścił.Może w transporcie coś się uszkodziło?
No i osobna kwestia to kalibracja, za którą pewnie też płaciłeś. Ktoś kto kalibrował nie widział co się dzieje na matrycy? Jeśli się działo (patrz uwaga o transporcie). Taki ktoś tym bardziej powinien być wyczulony na kolory. Moim zdaniem powinien Cię
poinformować o problemach z matrycą i uczciwie powiedzieć, że kalibracja mija się z celem poprzez takie wady, gdyż monitor nadaje się jedynie do wymiany. Wziął kasę (no może nie wziął - nie wiem) i zadowolony był?

Dla mnie opisana przez Ciebie sytuacja z tym monitorem i jego kolorami oraz kalibracją to katastrofa z każdej strony i w każdym aspekcie...
Każdy kolejny dzień, a nawet godzina, obrabiania zdjęć na takim monitorze jak pokazałeś na zdjęciach, byłby dla mnie niepotrzebną stratą nerwów. Kasy w sumie też...

Reklamuj koniecznie i nie daj sobie kitu wciskać, że tak ma prawo być! A jeśli byłyby jakiekolwiek problemy, zrobiłbym NECowi (może też sprzedawcy - ale nie znam sytuacji, więc tu nie do końca wiem) z tym modelem taką antyreklamę, że...

Liczę że sprawa zakończy się pomyślnie i otrzymasz inny, sprawny (skłaniam się chyba jednak ku uszkodzeniu - nie wierzę, aby ten model tak po prostu "miał") egzemplarz tego monitora i będziesz z niego zadowolony.

ksh
22-07-2016, 13:23
Monitor jest zakupiony przez forum w monitory.mastiff.pl i dlatego miałem pewne zaufanie do selekcji czy kalibracji, a tu jednak wyszło jak wyszło, Tomasz twierdzi że to nie wada i mieści się normie.
Obecnie jestem uziemiony bo na monitor czekałem 1,5 miesiąca, teraz wymiana to już nawet nie chcę myśleć ile by trwała, a do pracy się nadaje zwłaszcza że chodzi o prace z fotografią.

Andrzej1974
22-07-2016, 14:44
Współczuję i pytam... dlaczego NEC a nie Eizo?

ksh
22-07-2016, 16:10
Współczynnik cena/jakość przy 27" nie daje wielkiego pola manewru, a właściwie to jedyny monitor do wyboru.

Ogryzek
22-07-2016, 16:44
Współczynnik cena/jakość przy 27" nie daje wielkiego pola manewru, a właściwie to jedyny monitor do wyboru.

Tomasz ma rację, to nie wada ale to po prostu zasadniczo wk...ia.

Ciekawe czy używany Dell 3008 lub jakiś inny 30'' staroć Eizo z AMSO będzie miał takie same "normatywne" parametry?

ksh
24-07-2016, 20:10
Czornyj doradził mi żeby załączyć opcje uniformity i pomogło znacząco, obecnie różnice są akceptowalne, wielkie dzięki.
Co ciekawe zauważyłem jeszcze że wada taka pogłębia się patrząc pod kątem od lewej strony, a zanika całkowicie patrząc od prawej strony i to pod nie wielkim kątem nawet.

Ogólnie powoli przyzwyczajam się do tego monitora, fakt że trochę nerwów straciłem ale...

markB
25-07-2016, 13:17
Napiszę krótko: nie oczekuj super jakości obrazka, a szczególnie jednorodności podświetlenia od 27-calowego monitora za 3K zł.

ksh
28-08-2016, 13:02
Zrobiłem test wczoraj jak wygląda problem po użytkowaniu monitora dość intensywnie przez 1,5 miesiąca.
Wada zmniejszyła się do trudno dostrzegalnej, z włączoną opcja uniformity jest jeszcze lepiej, obecnie jedynie można dopatrzeć się pewnych odchyleń jedynie w samych rogach ale nie są już zauważalne nawet dla osoby postronnej co też przetestowałem żeby wyeliminować własne "dostosowanie" się do tego.
Niech każdy bierze to pod uwagę przy zakupie tego monitora, cena jest bardzo atrakcyjna jak na monitor o tych parametrach, jest to monitor zaawansowany biurowy albo jak ktoś woli pseudo graficzny, jednak spokojnie pozwala na prace z kolorem i ograniczoną poligrafie.

Komfort pracy po tym okresie zdecydowanie się poprawił, rozdzielczość 2560x1440 jest satysfakcjonująca do pracy jak i do użytku domowego.
Odczuwalne mniejsze zmęczenie oczu, tu nie wiem co dokładnie ma wpływ na to.

Parę dni temu miałem okazje postawić obok mojego monitora Dell U2715 i dopiero wtedy widać wszystkie plusy jakie oferuje NEC.

Na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony z monitora.
Jedyne co daje do myślenia to że jeśli wada potrafiła zanikać to czy nie rozwala się przy okazji kalibracja, którą trzeba by pewnie częściej powtarzać ?

Tom01
29-08-2016, 11:16
Jedyne co daje do myślenia to że jeśli wada potrafiła zanikać to czy nie rozwala się przy okazji kalibracja, którą trzeba by pewnie częściej powtarzać ?

Te monitory są po prostu nierówne i nie da się wybrać idealnego. Można przy sprawdzaniu wykluczyć silne wycieki przy krawędziach, ale nierówność samego panelu jest i będzie. Wada nie zanika. Po prostu mózg się przyzwyczaja i zaczyna kompensować. Nie ma wpływu na kalibrację.

misio-jedi
29-08-2016, 11:42
"kupiłem monitor z >>selekcją<< w mastiff, nie jest fajnie, ale pan Tomasz twierdzi że wszystko mieści się w normie :("

- Który to ja już raz coś takiego czytam ? :D:mrgreen:

Tom01
29-08-2016, 11:55
Ja rozumiem, że niektórym ciężko zrozumieć, że w przypadku wielu monitorów po prostu nie ma idealnych.

Cytat z opisu usługi: "Nierównomierność rozświetlenia ekranu jest naturalną cechą wynikającą z budowy i zasady działania ekranu LCD. Selekcja ma na celu maksymalne możliwe zmniejszenie widoczności tej cechy, jednak nie jest możliwe przekroczenie parametrów konstrukcyjnych właściwych dla konkretnych modeli monitorów."

david555
29-08-2016, 12:52
Ja rozumiem, że niektórym ciężko zrozumieć, że w przypadku wielu monitorów po prostu nie ma idealnych.

Cytat z opisu usługi: "Nierównomierność rozświetlenia ekranu jest naturalną cechą wynikającą z budowy i zasady działania ekranu LCD. Selekcja ma na celu maksymalne możliwe zmniejszenie widoczności tej cechy, jednak nie jest możliwe przekroczenie parametrów konstrukcyjnych właściwych dla konkretnych modeli monitorów."

Rozumiem, że zabierasz cały majdan sprzętu np. do Alstora, by wyselekcjonować monitory dla swoich klientów ? ;)

... a nie robisz tego w Białymstoku, bo te, które nie przeszły selekcji, musiałbyś i tak komuś sprzedać. :)

ksh
29-08-2016, 13:00
Te monitory są po prostu nierówne i nie da się wybrać idealnego. Można przy sprawdzaniu wykluczyć silne wycieki przy krawędziach, ale nierówność samego panelu jest i będzie. Wada nie zanika. Po prostu mózg się przyzwyczaja i zaczyna kompensować. Nie ma wpływu na kalibrację.

Tak jak napisałem, testowane na osobie postronnej, która nie siedzi na tym monitorze i eliminujemy efekt przyzwyczajenia, jak będę miał czas zrobię fotki jak ostatnio. Wada nie zanika całkowicie ale zmniejszyła się i zredukowała, dlatego jest to zastawiające dla mnie.

W czym tkwi problem braku jednolitego balansu bieli, od strony budowy led jest to zwyczajna dioda o barwie niebieskiej z żółtym filtrem, regulowanie tego jest banalne bo opiera się o zasilanie i tu tkwi błąd konstrukcyjny ponieważ wygląda że jest tu jakaś budowa szeregowa, która tu objawia się skrajnie niskim i wysokim zasileniem.
Pytanie dlaczego ta wada zmniejszyła się po 1,5 miesięcznym użytkowaniu ?

To już takie dociekanie bo jak napisałem, jestem zadowolony z monitora na dzień dzisiejszy... i jeszcze raz napisze nie ma tu nic związanego z przyzwyczajeniem się mózgu :)

Tom01
29-08-2016, 13:02
W czym tkwi problem braku jednolitego balansu bieli, od strony budowy led jest to zwyczajna dioda o barwie niebieskiej z żółtym filtrem, regulowanie tego jest banalne bo opiera się o zasilanie i tu tkwi błąd konstrukcyjny ponieważ wygląda że jest tu jakaś budowa szeregowa, która tu objawia się skrajnie niskim i wysokim zasileniem.

Podświetlenie w tym monitorze jest krawędziowe, nie tylne. Automatycznie wyklucza to przyczynę podświetlenia przy zmianach jednorodności w osi prostopadłej do linijki diodowej, prawda? Przyczyną jest sama niejednorodność struktury ciekłokrystalicznej.

Aeon88
29-08-2016, 13:04
Nie kumam po co iść w 27" za 3000 wiedząc jakie to ma wady jeśli możesz mieć 24" bez tych wad albo z niezauważalnymi. Mam CS240, ekran mimo że matowy to gładki jak dupa niemowlaka, zero chropowatości, kolory równe od narożnika do narożnika, to samo z jasnością. Nie muszę się zastanawiać obrabiając zdjęcie jak ono będzie wyglądało.... w drugim narożniku ekranu. Przemyśl sprawę. Jak już masz akceptować takie rzeczy to lepiej kup forisa za 1200zł, kasa zostanie na inne zabawki. Wydać kupę kasy na monitor do zastosowań profesjonalnych i nie móc go używać do tych zastosowań to istna głupota.

Tom01
29-08-2016, 13:05
bo te, które nie przeszły selekcji, musiałbyś i tak komuś sprzedać. :)

Monitory wygrzewam i mierzę u siebie. Nie bój żaby, nie muszę jechać do Alstora aby mieć zapas. Poniżej ostatnia dostawa CS-ów 240.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/EIZO_CS240_okazja-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/EIZO_CS240_okazja.jpg)

A tu materiał z jakiegoś pracowitego tygodnia:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/EIZO_do_kalibracji-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/EIZO_do_kalibracji.jpg)

Te które mają jakieś wady idą do przeceny i sprzedają się w ciągu kilku godzin. Właśnie dlatego usługa sprawdzania monitorów jest płatna, aby mieć budżet na obniżkę. Nie trzeba być wróżką, aby wiedzieć, że drogiego monitora nikt nie zechce z defektem nie podlegającym gwarancji, chyba że super-hiper cenie. Parę dni temu trafiłem na nieidealny CS240 i za 2 tys zł ustawiła się za nim kolejka.

david555
29-08-2016, 13:16
Te które mają jakieś wady idą do przeceny i sprzedają się w ciągu kilku godzin. Właśnie dlatego usługa sprawdzania monitorów jest płatna, aby mieć budżet na obniżkę. Nie trzeba być wróżką, aby wiedzieć, że drogiego monitora nikt nie zechce z defektem nie podlegającym gwarancji, chyba że super-hiper cenie. Parę dni temu trafiłem na nieidealny CS240 i za 2 tys zł ustawiła się za nim kolejka.

No tak, ale tak sobie myślę, że to nie szczęśliwcy z tej kolejki, pisują tu na forum "paszkwile", tylko ci, którzy zapłacili cenę pełnowartościowego towaru, a za przyczyną niedoinformowania, otrzymali niekoniecznie to, czego się spodziewali.

ksh
29-08-2016, 13:24
Nie kumam po co iść w 27" za 3000 wiedząc jakie to ma wady jeśli możesz mieć 24" bez tych wad albo z niezauważalnymi.
Przejście z 32" na 24" jest nie akceptowalne, a razem z 27" otrzymuje to co mnie interesowało najbardziej czyli 2560x1440, jak podsumuje plusy i minusy to dla mnie jedyną opcją był NEC za 3 tysiaki, nie ma innego wyboru, UHD na 27" oznacza dołożenie 1000zł ale taka rozdzielczość dla mnie to więcej kłopotu niż pożytku.
Brałem pod uwagę też dwie sztuki EIZO 24" ale to nadal byłoby 1080p no i fatalnie pracuje mi się na dwóch monitorach.

misio-jedi
29-08-2016, 13:26
Mam CS240, ekran mimo że matowy to gładki jak dupa niemowlaka, zero chropowatości, kolory równe od narożnika do narożnika, to samo z jasnością.

Przecież CS240 ma stabilizację (w przeciwieństwie do EA275), to wiadomo że będzie świecił równiej.
Każdy kto choć trochę interesuje się monitorami (a powinien się zainteresować chociaż na chwilkę, przed zakupem) - wie że LCD/TFT to *ówniana technologia, której naturalną cechą nierównomierność (jak sam Tom01 napisał) i prawda, że autor tematu koesh nie powinien się czuć oszukany.
Jedynie niepotrzebnie wywalił kasę na tę nieszczęsną "selekcję" ale nie on pierwszy i nie ostatni dał się złapać na marketingowe smoke&mirrors.

Tom01
29-08-2016, 13:31
No tak, ale tak sobie myślę, że to nie szczęśliwcy z tej kolejki, pisują tu na forum "paszkwile", tylko ci, którzy zapłacili cenę pełnowartościowego towaru, a za przyczyną niedoinformowania, otrzymali niekoniecznie to, czego się spodziewali.

Proponuję się nie rozpędzać z nadinterpretacją. Każdy kto miał ze mną kontakt, wie jak męczę z uporem maniaka, tłumacząc, że monitor 27" za 3 tys zł to żadne aj waj. Niestety, jedni stawiają na pierwszym miejscu rozdzielczość, inni sądzą, że skoro kosztuje 5x tyle co LG z marketu to lipy być nie może. Jeszcze inni po prostu nie wierzą, zakładając, że sprzedawca chce ich naciągnąć na droższy monitor. Dopiero zderzenie z rzeczywistością czasem pokazuje, że choćbym nie wiem jak się starał, jakości monitora drogiego w monitorze za 3 nie będzie.

Tak wygląda "prawidłowa" równomierność monitora 27". Tyle że on kosztuje tyle co dwa EA275WMi:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/EIZO_CX271_rownomiernosc-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/testy/EIZO_CX271/EIZO_CX271_rownomiernosc.jpg)

Aeon88
29-08-2016, 13:31
koesh, mi bardziej gównianie pracowałoby się na nierównym monitorze na którym WB się rozjeżdża niż na takim co ma 1080p zamiast 1440p. Ale każdy ma inne priorytety, jeśli dla Ciebie ten nec to najlepsza i jedyna opcja, to nie ma o czym dyskutować.

Tom01
29-08-2016, 13:41
Jedynie niepotrzebnie wywalił kasę na tę nieszczęsną "selekcję" ale nie on pierwszy i nie ostatni dał się złapać na marketingowe smoke&mirrors.

A właśnie, że nie wywalił! Nie zapłacił złotówki za tą usługę ani za kalibrację.
Kuźwa mać, co to za wyciąganie wniosków kompletnie bez znajomości okoliczności!?

ksh
29-08-2016, 13:42
Tu muszę napisać że selekcja była darmowa tak samo jak kalibracja, do tego mam obiecaną dobra cenę na wzornik, więc nie mogę narzekać.
Zresztą temat nie był założony jako atak na sprzedawcę bo jeśli bym nieakceptował jakości monitora to byłby zwyczajnie zwrot, a nie zabawa w tematy na forum.

No i tak jak napisałem, zrobię ponowne testy i umieszczę zdjęcia jak ostatnio żeby pokazać że niemożliwe jest możliwe i wada zmniejszyła się do akceptowalnego poziomu :)

misio-jedi
29-08-2016, 13:43
Dobra, już nic nie mówię...
Tom01 jest spoko.

david555
29-08-2016, 14:38
Tom01 jest spoko.

Wiem, że jest spoko, ale z mojego punktu widzenia, byłby jeszcze bardziej spoko, gdyby nie trudnił się sprzedażą potencjalnego szajsu.

Tym bardziej, że doskonale potrafi odróżnić dobre od kiepskiego.

Merde
29-08-2016, 15:26
Wiem, że jest spoko, ale z mojego punktu widzenia, byłby jeszcze bardziej spoko, gdyby nie trudnił się sprzedażą potencjalnego szajsu.
Idź sobie z takimi pretensjami do M1 czy innego Saturna, ok?

Jestem pewien że Tom01 wolałby sprzedać monitor CG277, zamiast "potencjalnego szajsu".

david555
29-08-2016, 15:46
Jestem pewien że Tom01 wolałby sprzedać monitor CG277, zamiast "potencjalnego szajsu".

Za monitory klasy serii Eizo "CG", czy "CX" nie trzeba się przynajmniej wstydzić.

Aeon88
29-08-2016, 15:50
Przesadzasz. Sprzedawać sobie może co chce i dopóki nie sprzedaje szitu nazywając to cudownym sprzętem jest ok. To klient decyduje czy bierze szit za 3000 czy dobry sprzęt za 6000 czy więcej. Choć z drugiej strony też bym się nie spodziewał że kupując neca jakiegokolwiek powyżej 2k pln będę miał różny WB w róznym miejscu ekranu wiec podejrzewam że byłbym podobnie zniesmaczony po włączeniu monitora co koesh...

Merde
29-08-2016, 15:50
Za monitory klasy serii Eizo "CG", czy "CX" nie trzeba się przynajmniej wstydzić.
A za BenQ, które tak bronisz w innym wątku? Hipokryzja czy jakiś osobisty uraz?

zbyszekD7000
29-08-2016, 17:35
Proponuję się nie rozpędzać z nadinterpretacją. Każdy kto miał ze mną kontakt, wie jak męczę z uporem maniaka, tłumacząc, że monitor 27" za 3 tys zł to żadne aj waj. Niestety, jedni stawiają na pierwszym miejscu rozdzielczość, inni sądzą, że skoro kosztuje 5x tyle co LG z marketu to lipy być nie może. Jeszcze inni po prostu nie wierzą, zakładając, że sprzedawca chce ich naciągnąć na droższy monitor. Dopiero zderzenie z rzeczywistością czasem pokazuje, że choćbym nie wiem jak się starał, jakości monitora drogiego w monitorze za 3 nie będzie.

Tak wygląda "prawidłowa" równomierność monitora 27". Tyle że on kosztuje tyle co dwa EA275WMi:

źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/testy/EIZO_CX271/EIZO_CX271_rownomiernosc.jpg)

Zaraz, zaraz, bo czegoś nie kumam TOM
Takie są monitory EIZO za taką kasę ?
Czy tylko mnie się wydaje czy ewidentnie jest różne podświetlenie wyraźnie jaśniejsze po prawej od góry.
Pytam dlatego bo właśnie taki monitor mnie interesuje.
Tom, możesz to wyjaśnić jak dla potencjalnego kupca?

david555
29-08-2016, 17:44
A za BenQ, które tak bronisz w innym wątku? Hipokryzja czy jakiś osobisty uraz?

Zanim zabierzesz głos w jakiejś sprawie, przeczytaj dokładnie dostępne wypowiedzi.

Nigdy nie broniłem rzeczonego BenQ, uważam że jest to wyświetlacz konsumencki i nic więcej, tyle że w tej klasie o wiele za drogi.

Dla mnie problemem było raczej to, że kolega Tom01 nie potrafił przyznać, że nigdy nie badał tego monitora, a zaocznie wydawał o nim dosyć niesprawdzone opinie.

Tom01
29-08-2016, 18:01
Zaraz, zaraz, bo czegoś nie kumam TOM
Takie są monitory EIZO za taką kasę ?
Czy tylko mnie się wydaje czy ewidentnie jest różne podświetlenie wyraźnie jaśniejsze po prawej od góry.
Pytam dlatego bo właśnie taki monitor mnie interesuje.

To jest odbicie. Widać że też ramka jest jaśniejsza. Zdjęcie nie było robione w ciemni i wkradł się refleks czegoś. Inna sprawa, że monitor taki jak na zdjęciu to ogromna rzadkość. "Normalna" równomierność 99,99% monitorów wygląda tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/super_podswietlenie-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/super_podswietlenie.jpg)

zbyszekD7000
29-08-2016, 18:06
No ale to jest przecież jeszcze gorzej

david555
29-08-2016, 18:07
@Tom01, jeżeli zamieszczone zdjęcia mają coś udowadniać, to zrób je na Boga porządnie.

Tom01
29-08-2016, 18:27
To nie moje zdjęcie. Ktoś mi podsyłał, pytając czy w nowym monitorze to normalne. Nie mam czasu na udowadnianie że badziewie jest badziewiem. Tego typu fotek w internecie jest zatrzęsienie. Można wyciągnąć jakąś "średnią wiarygodności". Odbicie na EIZO jest przypadkowe, mój błąd. Pomieszczenie gdzie był fotografowany jest "techniczne" nie studio.

zbyszekD7000
29-08-2016, 18:29
Ale mnie nie interesuje badziewie, interesuje mnie Eizo, a to co pokazałeś nie zachęca :(
Jeżeli w tak profesjonalnym monitorze tak to wygląda.......... to hmm :(

Tom01
29-08-2016, 18:38
Trzeba wyjść z założenia, że nie ma całkowicie idealnych monitorów LCD. Na bazie tego, wszystko co nie rzuca się nadmiernie w oczy, jest powyżej średniej i najcześciej ok. EIZO i NEC robi nieprzeciętnie równe monitory na tle konkurencji, ale nie są idealne. Obie firmy mają też w ofertach monitory różniące się dziesięciokrotnie (sic!) ceną. Należy oczekiwać, że różnią się też jakością, w tym równomiernością.

Technika wypracowała też metody maskowania nierówności. Przy sprzyjających okolicznościach, na odpowiednio dobrym monitorze nie widać nic niepożądanego. Proszę popatrzeć na film poniżej i prawy monitor. To bardzo podobny model do pokazanego wcześniej zdjęcia. Ekran wygląda na perfekcyjny, prawda? Można oczywiście stworzyć warunki i wykazać wszelkie możliwe wady, ale można też i odpowiednio zaaranżować oświetlenie oraz dopasować do niego regulację monitora i voila, idealnie równy. Przewaga EIZO jest w tym, że taki trick da się zrobić. Z masówką nie.

https://vimeo.com/156173442

junkers
01-09-2018, 20:50
Tak ciągle zastanawiam się nad zakupem monitora teraz myślałem nad ea275wmi ale widzę że nie jest ideałem .

Mam od dwóch dni długo oczekiwany monitor NEC EA275WMi, wyselekcjonowany i po kalibracji, wszystko niby działa super ale... no właśnie ale jest problem i to dość spory z równomiernością temperatury bieli.
Górny prawy róg jest zimny wpada w niebieski, dolny lewy jest ciepły wpada w żółty, po środku jest malutko miejsca gdzie jest optymalnie.

Wklejam zdjęcia zrobione aparatem w zaciemnionym pomieszczeniu gdzie nic nie wpływa na ekran monitora.

http://i.imgur.com/4P6wI72.jpg
szary

http://i.imgur.com/qlrPT0x.jpg
jasny błękitny

http://i.imgur.com/t0ZBzt8.jpg
jasny beżowy

http://i.imgur.com/nCmbrhO.jpg
skrajnie umieszczone zdjęcia

http://i.imgur.com/xRAEo2C.jpg
porównanie

Co o tym sądzicie, czy ja oszalałem twierdząc że to jest nie akceptowalne w takim monitorze, czy jednak taka wada to coś co mieści się w normie i muszę pogodzić się z tym że monitor za 3000zł nie da mi lepszej jakości, a nawet gorszą pod względem tych nierównomierności niż poprzednik lg za 1200zł ?

Jak ktoś ma tego NEC-a niech napisze też coś na jego temat.

Napiszę krótko: nie oczekuj super jakości obrazka, a szczególnie jednorodności podświetlenia od 27-calowego monitora za 3K zł.

Więc po co dokładać lepiej kupić coś tańszego jakiegoś oLed na pewno będą równomierne kolory .
A do tego czarny jest czarny .

Nie idealne za tą kasę to jak to wygląda w monitorach do 2tys .

Więc poco dokładać lepiej kupić budrzetowca jakiegoś della u 2718
Czy jakiś inny z kalibracja

Tom01
01-09-2018, 21:12
Parę razy trafiłem na taki EA:

13372

junkers
01-09-2018, 21:18
Wydaje mi się że ok
Ale nie często się zdarza na taki monitor karierę sprzedawcy tych monitorów masz długa
Czytam to jak sam napisałeś nie ma ideałów bo często nierównomierność mieści się w normie , trzeba się przyzwyczaić.[emoji3]

Tom01
01-09-2018, 22:02
Wydaje się? To jest rodzynek, unikat. Taki brak rozświetleń na monitorze z IPS trzeba ze świecą szukać. :) Przyjmuję zlecenia na znalezienie lepszych niż przeciętna i z reguły jest ok, ale z takim spektakularnym efektem jest jeden na 50 szt albo rzadziej. Jeśli mogę podpowiedzieć, z monitorów nieprofesjonalnych 27" i nie kosztujących 10 tys, najrówniejsze są EA275UHD-CT. W zasadzie rozświetlenia to rzadkość.

junkers
01-09-2018, 22:24
Odnoście rozświetlen temat dla tych co nie czytali mva.pl
temat :
Monitor na lata bez rozświetleń i nierówności EA275UHD-CT?

https://mva.pl/viewtopic.php?t=3622&start=60

And.N
20-05-2019, 16:48
25142

a tak wygląda ta równomierność podświetlenia w moim 27" BenQ SW2700PT:
25140

Mogę udostępnić plik RAW jakby co, nie ma problemu (tu troszkę sprowadziłem do poziomu i odrobinę skadrowałem - to tyle). Monitor ma założony tzw. kaptur będący na wyposażeniu, znaczy się w cenie.
Jasność - 25 (taka mi odpowiada, mocniejsza daje po oczach)
Kontrast - 50 ("fabryczny")
Jeszcze nie kalibrowany ("fabryczna" się nie liczy?), ale mam taki zamiar w przyszłym miesiącu.
Myślę, że BenQ nie ma się czego wstydzić:-), nie mając dodatkowej elektroniki dla równomierności podświetlenia i temperatury barwowej.
Tak zwane srebrzenie uważam, za pomijalne całkowicie, jedynie o czym wspominałem wcześniej na całym białym tle przy samej krawędzi (bardziej prawej) da się dostrzec minimalne przebarwienie.
Cóż, jestem ryzykantem;-), wcześniej z powodzeniem używałem monitor firmy Dell.

PS.
Jakby co, to nie zachwalam, ani nie polecam. Egzemplarze mogą się różnić sporo pomiędzy sobą.
Pierwsze wersje tego monitora (bodajże rok 2016) miały bardzo duże rozrzuty w parametrach, zwłaszcza w tej jednorodności podświetlenia (która zdaje się obniża kontrast - coś za coś).

And.N
20-05-2019, 17:24
Juz nie mogłem edytować, tekst "(która zdaje się obniża kontrast - coś za coś). "
miał być po tym zdaniu: "Myślę, że BenQ nie ma się czego wstydzić, nie mając dodatkowej elektroniki dla równomierności podświetlenia i temperatury barwowej".

Tom01
20-05-2019, 17:46
Jeszcze nie kalibrowany ("fabryczna" się nie liczy?), ale mam taki zamiar w przyszłym miesiącu.

Raczej próżna robota, bo ten monitor kalibracji nie ma. To samo co robi "kalibracja" w Benq osiąga się regulacją w menu.

Myślę, że BenQ nie ma się czego wstydzić:-), nie mając dodatkowej elektroniki dla równomierności podświetlenia i temperatury barwowej.

Może się Panu trafił idealnie równy egzemplarza, ale statystycznie, to ma się czym wstydzić, bo o równomierności nie ma co w ogóle mówić. Jednorodna biel wygląda bardziej jak tęcza. Acz, tęcze teraz na czasie, więc.... ;)

wcześniej z powodzeniem używałem monitor firmy Dell.

To jest ten sam poziom, więc możliwe, że będzie satysfakcjonujący.

PS. Porównanie na zdjęciach jest oczywiście manipulacją. Jak zwykle zresztą, jeśli ktoś postawił sobie za cel obronę z góry założonej teorii. Zdjęcie EIZO jest 10X jaśniejsze (liniowo). Gdyby ekspozycję ustawić tak samo, będzie to wyglądało tak:

25147

Ewentualnie, gdyby zrobić odwrotnie, czyli ekspozycję Benq podnieść do takiego poziomu jak było zrobione zdjęcie EIZO, to będzie wyglądać tak:

25148

And.N
20-05-2019, 17:54
PS. Porównanie na zdjęciach jest oczywiście manipulacją. Jak zwykle zresztą, jeśli ktoś postawił sobie za cel obronę z góry założonej teorii. Zdjęcie EIZO jest 10X jaśniejsze (liniowo). Gdyby ekspozycję ustawić tak samo, będzie to wyglądało tak:
25147
Tu akurat trochę się znam:) i o manipulacji nie może być mowy. Ekspozycję ustawia się do warunków oświetleniowych jakie są w danym miejscu, za mnie akurat zrobił to automat aparatu. Jakbym robił na manualu (jak foto z Eizo - z EXIF) mógłbym uzyskać większą czerń - pełna dowolność:)
Poza tym, jak jest jaśniejsze można zobaczyć tą równomierność - nierównomierność. (Moje zdjęcie oddaje real jak to widzę, być może Twoje jest źle zrobione i powinno być ciemniejsze...)

PS.
Widzę, ze jeszcze chyba edytowałeś i bardziej rozjaśniłeś moje zdjęcie:D (żenada)
Przecież to samo i ja mogę zrobić (tylko chyba nie o to chodzi:) ):

Eizo:
25149

Tom01
20-05-2019, 18:10
Chodzi o rzetelne porównanie, pokazujące różnicę paneli. Nie może być tak, że przyciemnia się celowo 10x aby wyszła ładna czerń. Na zdjęciach mamy IPS z ćwierćfalówką i zwykły IPS. W praktyce różnica wygląda mniej więcej jak pokazałem, nie inaczej. Różnica w punkcie czerni pomiędzy nimi jest trzykrotna. Do tego stabilizacja, kompensacja, sprawdzane matryce pod kątem wycieków itd. Próba pokazania że ekran jest podobny, a nawet ładniejszy w Benq to jest właśnie manipulacja. Jakby miał Pan możliwość postawienia ich obok na stole, zobaczyłby Pan sam jaki to absurd.

Mocno rozjaśnił Pan zdjęcie EIZO. Przy takiej korekcji widać najmniejsze nawet wady, a mimo to NIE MA ani kawałka rozświetleń przy krawędziach i narożach. Proszę to teraz zestawić z tak samo rozjaśnionym benkiem.

And.N
20-05-2019, 18:26
Chodzi o rzetelne porównanie, pokazujące różnicę paneli.
W pełni rzetelne byłoby gdyby zrobić zdjęcie tych monitorów ustawionych obok siebie, wyświetlających pełną czerń na takim samym poziomie jasności.

Nie może być tak, że przyciemnia się celowo 10x aby wyszła ładna czerń. Na zdjęciach mamy IPS z ćwierćfalówką i zwykły IPS. W praktyce różnica wygląda mniej więcej jak pokazałem, nie inaczej. Różnica w punkcie czerni pomiędzy nimi jest trzykrotna. Do tego stabilizacja, kompensacja, sprawdzane matryce pod kątem wycieków itd. Próba pokazania że ekran jest podobny, a nawet ładniejszy w Benq to jest właśnie manipulacja.
Na pewno moim celem nie była manipulacja, jedynie chęć pokazania jak wygląda czarny obrazek wyświetlany na BenQ SW2700PT i wygląda dokładnie tak jak pokazałem, na pewno nie tak jak w Twoim poście #50 (to jakaś komedia raczej:D )

Jakby miał Pan możliwość postawienia ich obok na stole, zobaczyłby Pan sam jaki to absurd.
Proszę mi nie "panować":wink::), o tym pisałem właśnie.

Załączam plik RAW tego mojego zdjęcia co by nie było wątpliwości (w RAW, z tego co wiem, manipulować nie można, ja bynajmniej nie umiem:) )
25152

ksh
20-05-2019, 18:36
Jest tyle zmiennych żeby wyświetlany czarny obrazek wyglądał inaczej że takie próby testu wprowadzają wyłącznie zamęt.

And.N
20-05-2019, 18:44
Jest tyle zmiennych żeby wyświetlany czarny obrazek wyglądał inaczej że takie próby testu wprowadzają wyłącznie zamęt.

Mnie się wydaje, że takie wypowiedzi też wprowadzają "zamęt":

..."Normalna" równomierność 99,99% monitorów wygląda tak:
25153

And.N
20-05-2019, 19:31
...Może się Panu trafił idealnie równy egzemplarza, ale statystycznie, to ma się czym wstydzić, bo o równomierności nie ma co w ogóle mówić. Jednorodna biel wygląda bardziej jak tęcza. Acz, tęcze teraz na czasie, więc.... ;) ...
Nie, nie trafił mi się idealnie równy egzemplarz, bo i takich pewnie nie ma:)
Co do bieli mniej więcej tak to wygląda(Adobe RGB, jasność 25, kontrast 50):
25154

plik RAW: 25155

W rzeczywistości biel jest bardziej jasna (nawet sporo, to na zdjęciu trudno oddać), ale nie na tyle aby nie odróżnić szczegółów w najjaśniejszych partiach. Ciężko też tu zobaczyć delikatne przebarwienie przy krawędziach ekranu (zwłaszcza prawy) o których pisałem.
Aczkolwiek w żadnym wypadku nie ma mowy o tęczy, której nie jestem zwolennikiem:)

junkers
20-05-2019, 20:39
Widzę i czytam posty kolegi powyżej i widzę że jeden co chwali coś innego od Neca czy Eizo
[emoji122][emoji122][emoji122]
Wprawdzie trochę kosztuje ale jakby był trochę tańszy napewno by był konkurencja do "czołowych monitorów "
Jakie ma wady a jakie zalety ten monitor BenQ 2700

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

And.N
20-05-2019, 21:09
Widzę i czytam posty kolegi powyżej i widzę że jeden co chwali coś innego od Neca czy Eizo
[emoji122][emoji122][emoji122]
Wprawdzie trochę kosztuje ale jakby był trochę tańszy napewno by był konkurencja do "czołowych monitorów "
Jakie ma wady a jakie zalety ten monitor BenQ 2700

Chwali, to może za dużo powiedziane, jak na razie (niecały miesiąc) jestem zadowolony z użytkowania. Zawsze można powiedzieć, że dlatego iż nie miałem Nec, Eizo:), ale jestem raczej wybredny i zwracam uwagę na szczegóły. Tak zwana nierównomierność (podświetlenie, temperatura barwna) jak dla mnie jest w pełni akceptowalna wizualnie (co pokazałem na zdjęciach). Być może faktycznie trafiłem na bardziej równy egzemplarz, albo firma wprowadziła jakieś zmiany w produkcji, bo można był przeczytać w necie (na zagranicznych stronach głównie), że był tu spory problem (rozrzut). Ludzie czasem zwracali po kilka sztuk aż dostali w miarę dobry. Więcej będę pewnie wiedział po sprawdzeniu go kalibratorem (zamierzam kupić x-rite i1display pro). Zalety to na pewno rozdzielczość QHD 2560 x 1440 pix 27 cali (duża przestrzeń robocza) i Adobe RGB. Choć z tym ostatnim trzeba mieć trochę rozeznania, jak, kiedy, używać, bo mogą być problemy. W Firefox przykładowo koniecznie trzeba włączyć zarządzanie barwą (więcej tu : klik (https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-f-a-q/) ). Nie wszystkie programy do zdjęć, ( głównie tzw. przeglądarki ) obsługują profil Adobe RGB mimo, że mają w opcjach takie ustawienie do zarządzania kolorem (np. IrfanView, FastStone Image Viewer - więcej tu (https://floppydisk.pl/2018/08/przegladarki-zdjec-zarzadzanie-kolorem-icc/)). Masz rację, powinien być trochę tańszy, tak z 2,5 tyś zł. :)

Tom01
20-05-2019, 21:18

Chwali bo kupił i tyle. Syndrom pliszki. Fakty są natomiast takie, że ów "graficzny" Benq nie jest w stanie konkurować nawet z tuningowaną biurwą od NEC, nie mówiąc o monitorach foto czy prawdziwych graficznych. Cenowo też 27-calowe NEC-e EA serii CT i COLOR wychodzą podobnie a mają prawdziwą kalibrację, elektroniczną kompensację homogeniczności, 5 lat gwarancji a ostatnia wersja nawet gwarancję na piksele. I nie trzeba przebierać aby nie były tęczowe.

And.N
20-05-2019, 21:47
Każdy sam podejmuje decyzję i "ryzyko" z tym związane:). W każdym razie byłbym bardzo zniesmaczony gdybym wydał większe pieniądze i miał przykładowo taki efekt klik (https://mva.pl/viewtopic.php?t=2597#p31417) i usłyszałbym, że to normalne i tak ma być. W benku nawet przy jasności ustawionej na 50 czegoś takiego nie ma.

junkers
20-05-2019, 21:49
Ale o ile dobrze pamiętam sam Tom1 pisał kiedyś że NEC Ea27wmi nie jest taki doskonały . Ma swoje wady

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Tom01
20-05-2019, 21:51
Każdy sam podejmuje decyzję i "ryzyko" z tym związane:). W każdym razie byłbym bardzo zniesmaczony gdybym wydał większe pieniądze i miał przykładowo taki efekt klik (https://mva.pl/viewtopic.php?t=2597#p31417) i usłyszałbym, że to normalne i tak ma być.

Ale w tej chwili ma Pan DUŻO gorzej. :)

NEC na zdjęciach z mva ma typowe srebrzenie / połyskiwanie, jakie ma każdy IPS bez OCF, ale nie ma wycieków. Pański ma dokładnie takie same cechy jeśli chodzi o połyskiwanie jak benzyna na wodzie, ale dodatkowo ma paskudne wycieki na krawędziach. Kwestia jak to zostało pokazane na fotografiach, jakie jest otoczenie (oświetlenie) i jak skonfigurowany sam ekran. Raz można pokazać równą czarną powierzchnię a drugi raz tragedię.

And.N
20-05-2019, 22:05
Czarny (https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=25140&d=1558363254) uważam, ze został dobrze pokazany, biały (https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=25154&d=1558373079) jest w rzeczywistości jaśniejszy i na zdjęciu nie widać leciutkiego przebarwienia przy prawej krawędzi (tak max. do 1 cm). Ja tu żadnych wycieków (tęczy, itp.) nie widzę, zarówno na zdjęciach jak i w praktycznym użytkowaniu.

Tom01
20-05-2019, 22:18
Wykazałem, że pokazane zostało źle! Jeśli nie rozumie Pan, że oba zdjęcia muszą być z tą samą ekspozycją, to inaczej nie umiem wytłumaczyć. Sama wartość bezwzględna nie ma już znaczenia, chodzi o różnicę.

And.N
20-05-2019, 22:27
Oba zdjęcia, ale które ? Te moje pokazujące czerń i biel ? Nie mogą być wykonane z tą samą ekspozycją to chyba jest oczywiste ? (to pokazujące biel byłoby całkowicie przepalone gdyby była taka sama ekspozycja jak dla czarnego). Moje zdjęcia są wykonane poprawnie i oddają rzeczywistość.

Tom01
20-05-2019, 22:33
Zdjęcie czerni. Wystarczy choćby porównać jasność ramek. Pokazał Pan zdjęcia różniące się 10X (DZIESIĘĆ RAZY) jasnością. Nie ma mowy o żadnej rzetelności. Jeśli nie ma Pan możliwości postawienia ich obok siebie to przynajmniej trzeba skorygować ich jasność tak, aby ramki, które przecież z obu są podobne czarne, były podobne również na zdjęciu. To część wspólna. Same ekrany wyjdą jako różnica.

Kurde, żeby takie rzeczy tłumaczyć na forum fotograficznym...

And.N
20-05-2019, 22:51
To jest takie wróżenie z fusów, że "same ekrany wyjdą jako różnica". Ta ekspozycja zależy od wielu czynników. Od samego oświetlenia ramek przykładowo. W benku jest kaptur zasłaniający zewnętrzne światło z góry (czy z boku) i ramki są bardzo słabo oświetlone. Wymaga to dłuższego czasu naświetlania, co za tym idzie także czerń monitora będzie jaśniejsza. To czysta loteria i nie mająca nic wspólnego z porównaniem. Nawet nie chciałem porównywać czerni co bardziej tą równomierność (srebrzenie). Jak było napisane wcześniej, chcąc porównać rzetelnie trzeba by postawić oba obok siebie. Dla mnie nawet ten Eizo może mieć głębszą czerń, a zdjęcie tego po prostu nie oddaje. Ja jestem zadowolony z takiego wyświetlania czerni w benku przy jasności 25 (nie ma jakichś tam plam, rozjaśnień w rogach). To tyle co chciałem powiedzieć.

Tom01
20-05-2019, 23:04
Zdjęcie czerni robi się w ciemności, to chyba oczywiste. Ekspozycję prosto więc skorygować, wiedząc, że ramki są czarne.

Dobra, nie będę więcej się produkował. Kto chciał, sam rozezna które porównanie jest bardziej wiarygodne.

And.N
20-05-2019, 23:13
...Dobra, nie będę więcej się produkował. Kto chciał, sam rozezna które porównanie jest bardziej wiarygodne.
Twoje na pewno nie jest. Taką czerń jaką zasymulowałeś w programie to chyba nawet jak bym jasność ustawił na 100 miałbym lepszą:), a benek świeci bardzo mocno (350 cd/m2). Próbujesz wmówić mi coś co nie ma miejsca. Powtórzę po raz ostatni (zostawmy już samo porównanie) moje zdjęcie pokazuje jak wygląda czerń przy jasności 25. W pokoju nie było całkowitej ciemności (żaluzje zasłonięte, okno od wschodu) gdy robiłem zdjęcie.

mmluty
21-05-2019, 07:59
And.N przeglądnąłem ten wątek i trochę jestem zdziwiony, że próbujesz z tymi monitorami zrobić zabieg, jakbyś do jednego poziomu szarości doprowadzał białą suknię panny młodej i czarny garnitur pana młodego, a tłumaczysz to tym, że inaczej nie będzie widać różnic tonalnych na garniturze i na sukni. Oczywiście, że te monitory nie mają tak dużych różnic tonalnych jak suknia i garnitur ale chodzi mi o ilustrację tego zabiegu. Coś cię chyba jednak zaślepiło w tym wątku.

crusiek
21-05-2019, 08:55
Ja w ogóle zastanawiałem się nad tanią wersją zwykłego monitora ledowego, bo ja mam bardzo małe wymagania :)
Do biura w tym miesiącu kupiłem 6 benqów 27 calowych za 1000zł brutto od sztuki i świecą na prawdę spoko, podświetlenie jest ok, nie rzucają się w oczy żadne nierówności, jest petarda. :P Prawdę mówiąc, gdyby nie ta skromna promocja na NECa to sobie pewnie też bym takiego zwyklaka kupił i by mi wystarczył :)

Natomiast przy budżecie 3 / 3.2 tys to chyba lepiej było wybrać NECa COLOR.

Tom01
21-05-2019, 09:06
benqów 27 calowych za 1000zł brutto od sztuki i świecą na prawdę spoko, podświetlenie jest ok, nie rzucają się w oczy żadne nierówności, jest petarda. :P

Często jest tak, że bardzo proste monitory na pierwszy rzut oka wyglądają całkiem ok. Gorzej jak producent zaszaleje, walnie gamutem, bajerami low-blu-cośtam itd. Wówczas elektroniczne mechanizmy wydobywające dodatkowe "zalety" robią taką sieczkarnię, że olaboga.

JK
21-05-2019, 09:50
Często jest tak, że bardzo proste monitory na pierwszy rzut oka wyglądają całkiem ok. Gorzej jak producent zaszaleje, walnie gamutem, bajerami low-blu-cośtam itd. Wówczas elektroniczne mechanizmy wydobywające dodatkowe "zalety" robią taką sieczkarnię, że olaboga.
Coraz bardziej "naukowe" te argumenty. Normalnie powalające. :wink:

Tak się czasem dziwię, jakim cudem ludzie mogą robić świetne zdjęcia, wygrywać konkursy, ......., nie płacąc haraczu na te wszystkie zaklęcia kolegi Tom01.
To powinno być zwyczajne zakazane. I karane. :lol:

Tom01
21-05-2019, 10:02

Zwykłe ludzkie spostrzeżenie. Można to potwierdzić samodzielnie. Przykładowo, Benq za 1000 zł nie ma przebarwień na bieli, a taki za 3000 zł ma. Tymczasem powinno być odwrotnie. Skąd się to bierze?

mmluty
21-05-2019, 10:32

Tak się czasem dziwię, jakim cudem ludzie mogą robić świetne zdjęcia, wygrywać konkursy, ......., nie płacąc haraczu na te wszystkie zaklęcia kolegi Tom01.

No tak, a taki Puchalski to dopiero by się dziwił czego to dzisiaj ludzie potrzebują do sfotografowania kaczki albo wróbla.:wink:

JK
21-05-2019, 10:41
Zwykłe ludzkie spostrzeżenie jest nieco inne. Jak ktoś traci kontrolę nad tym, co się dzieje wokół, koncentrując się na tak drobnych detalach, to niestety zaczyna być żałosny. Pomyśl chwilę. Liczysz te piksele w pikselach, onanizujesz się tymi promilami, a nie zastanawiasz się, czemu to wszystko ma służyć. Przyjmijmy, że uda się zrobić taki idealny monitor, choć nie uda się to nigdy, bo ideałów w przyrodzie nie ma, ale załóżmy na chwilę, że się da. Ktoś przygotuje na takim idealnym monitorze idealne zdjęcie i będzie miał ten ideał tylko dla siebie. Dlaczego? Bo jak to przekonwertuje do sRGB, zmniejszy i wrzuci do internetu, to to idealne zdjęcie będzie oglądane na totalnie nieidealnych monitorach. Na każdym z nich będzie wyglądało trochę, albo bardziej niż trochę, inaczej, bo te monitory w większości nawet profili nie mają porobionych, nie mówiąc już o kalibracji. Jaki mamy efekt? Idealne zdjęcie przygotowane na bardzo drogim monitorze (oczywiście z opłaconą dolą dla Tom01, bo inne nie mogą być idealne) oglądane w internecie, albo na komórce, będzie wyglądało tak sobie, a na pewno będzie niezbyt doskonale. OK. To może wydruki? Sprawdzaliście kiedyś jakie błędy i odchyłki dają najlepsze drukarki i plotery? Jak to się wszystko bardzo różni w zależności od konkretnego papieru i konkretnego zestawu tuszy? Pewnie nie, bo doszli byście do wniosku, że ta cała kasa wywalona na "idealne monitory" ma się nijak do końcowych wyników. Nie będę wam tu pisał o zasadach konstruowania wyrobu, o technologii, o metrologii, bo to dla większości czarna magia. Ale zwrócę wam uwagą na to, że o jakości całego procesu zawsze decyduje najsłabsze ogniwo - nie najmocniejsze, tylko najsłabsze. Jak się popatrzy na problem całościowo, to bardzo łatwo jest zauważyć, że najsłabszym ogniwem jest tu internet ze swoimi milionami rozjechanych monitorów do niego podłączonych i druk na byle czym (pamiętacie te wątki o zamiennikach?). Nie zaklęcia na temat monitorów, nie te gamuty, promile błędów podświetlania i inne pomysły na wydawanie kasy u kolegi Tom01 są ważne. Warto w tym wszystkim zachować umiar i zdrowy rozsądek. Tak jak nikt rozsądny nie jeździ codziennie do pracy najdroższym modelem Ferrari, tak nikt normalny nie wydaje zbyt wielkiej kasy na monitory, których użyteczność w końcowym rozrachunku można właśnie porównać z jazdą Ferrari po dziurawych drogach. Można - tylko po co? Jak ktoś ma kasę, z którą nie wie co zrobić, to może sobie kupić nawet monitor limitowany ze złotą obudową, jego wybór i nikt mu nie zabroni. Ale, czy to ma sens? Dla mnie nie ma sensu, ale dla Tom01 ma - on ma jakiś tam procent od tych wszystkich fanaberii. Im droższe, tym dla niego lepiej. Nie namawiam tu do pracy na monitorach za 200 PLN, ale namawiam do zachowania rozsądku. Monitor powinien być przyzwoity, oprofilowany (może nawet skalibrowany), ale przesadzać z kasą nie warto.

Tom01
21-05-2019, 11:32
Zwykłe ludzkie spostrzeżenie jest nieco inne.

Ludzkie spostrzeżenie wygląda tak, że człowiek widzi fotkę u siebie np tak jak na górze a w rzeczywistości w internecie wygląda jak na dole. Albo odwrotnie. Nigdy nie wiadomo jak wygląda naprawdę.

https://monitory.mastiff.pl/images/zielone.jpg

Ktoś przygotuje na takim idealnym monitorze idealne zdjęcie i będzie miał ten ideał tylko dla siebie.

To jest kompletna bzdura na resorach. "Problem" oglądania na przypadkowych ekranach jest powszechnie znany i rozrzut będzie mniejszy wówczas, jeśli mniej będzie błędów własnych u samego twórcy. A jako, że monitory to właśnie najsłabsze ogniwo, ilość defektów jakie dostarczają jest porażająca. Jeśli nie wiadomo jak naprawdę wygląda zdjęcie w pliku, to u nikogo się nie wyświetli jak u autora. Jeśli natomiast wiadomo, u ludzi mających jako-taki sprzęt wyświetlający wyświetli się blisko a u reszty defekty będą najmniejsze.

- - - - kolejny post - - - - - -

Monitor powinien być przyzwoity, oprofilowany (może nawet skalibrowany), ale przesadzać z kasą nie warto.

Cena rośnie wykładniczo w funkcji jakości. Po kiego kupować drogie szkła za wiele tys zł, kiedy po przymknięciu byle słoik zrobi podobne? Problem w zdjęciu wyżej może nie jest pierwszoligowy, ale są zastosowania, kiedy człowiek naje się wstydu, conajmniej, kiedy odda klientowi zdjęcia a skóra będzie jak u niezbyt świeżego nieboszczyka, a fotograf widział to kompletnie inaczej.

https://monitory.mastiff.pl/images/zielonkawe_1.jpg

JK
21-05-2019, 11:58
Już wiele lat temu napisałem ci, że dla mnie nie jesteś żadnym ekspertem, tylko zwykłym handlarzem. Ekspert musi być niezależny. Jeśli nie jest niezależny, to nie jest ekspertem. Jeśli jego przychody choćby w części zależą od tego co pisze w tych swoich "ekspertyzach", to traci niezależność. W języku polskim jest na to dobre określenie: KRYPTOREKLAMA. Tak właśnie oceniam twoją działalność na forum. Wmawiasz ludziom, że nie da się obrabiać zdjęć na normalnych monitorach. To nie jest prawda. Prawidłowe zrobienie profilu powoduje, że nawet przeciętny monitor staje się w miarę przyzwoity, a odchyłki, które są zawsze, najczęściej stają się pomijalne, jeśli weźmie się pod uwagę, po co te zdjęcia są obrabiane, gdzie i w jakich warunkach będą oglądane, czy drukowane. Moim zdaniem ta twoja gorliwość w propagowaniu własnego interesu jest aż nieprzyzwoita. No ale to już każdy z nas musi oceniać samodzielnie.

Kojocisko
21-05-2019, 12:01
..... Nie namawiam tu do pracy na monitorach za 200 PLN, ale namawiam do zachowania rozsądku. Monitor powinien być przyzwoity, oprofilowany (może nawet skalibrowany), ale przesadzać z kasą nie warto.

Ale my tu mówimy właśnie o takich monitorach. O NEC za 2kpln, o ciut droższych Eizo, ale kto tu mówi o monitorach idealnych? Własnie rozmawiamy o monitorach przyzwoitych. A tak się składa, że na forum jest tylko 2-3 kolegów, którzy mają o monitorach pojęcie. A Tom01 ma tego pojęcia chyba najwięcej. A zdjęcia robimy dla siebie, to u nas mają wyglądać jak najlepiej.

Słabe tezy postawiłeś.

Nbogdan
21-05-2019, 13:04
Wmawiasz ludziom, że nie da się obrabiać zdjęć na normalnych monitorach
A co to znaczy "normalny monitor" ?
Możesz doprecyzować tą normalność?
W domu używam dwóch zabytkowych, może 15-letnich monitorów na IPS.
Oprofilowałem je spektrofotometrem X-Rite i1
Wyświetlają jak dla mnie dobrze. Np. na tym teście http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php widzę wszystkie kwadraciki, nawet 254. W czerni też jest dobrze. Gamma trzyma się kupy, testy typu "rzeźnik" też przyzwoicie. Nie jest idealnie szaro, ale do przyjęcia dla mnie.
Ale, to oczywiście nie ma kalibracji sprzętowej, więc przy wyświetleniu szarego gradientu jest kolorowy banding.
Do nich porównuję wyświetlacz jakiegoś laptopa ASUS, oraz nówkę "nie wymienię marki" niskiej półki biurwę 24" z pracy.
Oba z powyższych w zasadzie nie nadają się do oprofilowania. COś tam dla lepszego samopoczucia można zrobić, ale efekt wyświetlania np. gradientu jest porażający.
Karta graficzna ucina co musi, w jasnych odcieniach nie widać nic. Nawet jasności 244 nie widać.
Podsumowanie moje jest takie:
Jak kogoś stać, to brać tylko z kalibracją sprzętową.
Jak po taniosci, to loteria, który wyświetlacz będzie najbardziej liniowy
Wolałbym poszukać używki i ją potestować, niż brać przereklamowany nowy, co wyświetla 70% tego, co mogę zobaczyć.
Nikt mi nie wmówi, że różnic nie ma. Bo są. Cztery oprofilowane wyświetlacze w ten sam target, a zdjęcie wygląda na każdym inaczej. Jak nie w jasnych, to w cieniach, gdzieś każdy ucina.

He, ale przynudziłem:p

Prawidłowe zrobienie profilu powoduje, że nawet przeciętny monitor staje się w miarę przyzwoity, a odchyłki, które są zawsze, najczęściej stają się pomijalne
G...o prawda.
Dowód przytaczam powyżej.

And.N
21-05-2019, 16:12
And.N przeglądnąłem ten wątek i trochę jestem zdziwiony, że próbujesz z tymi monitorami zrobić zabieg, jakbyś do jednego poziomu szarości doprowadzał białą suknię panny młodej i czarny garnitur pana młodego, a tłumaczysz to tym, że inaczej nie będzie widać różnic tonalnych na garniturze i na sukni. Oczywiście, że te monitory nie mają tak dużych różnic tonalnych jak suknia i garnitur ale chodzi mi o ilustrację tego zabiegu. Coś cię chyba jednak zaślepiło w tym wątku.

mmluty, przyznaje, całkowicie niepotrzebnie zrobiłem porównanie tych dwu zdjęć (BenQ i Eizo). Mogłem wstawić tylko moje. Mnie z kolei dziwi, że Tom01, próbuje mnie przekonać, że mój benek tak wyświetla jednolity kolor czarny:
25200
To jakaś farsa, czysta manipulacja. Z tyłu za monitorem jest bardzo jasno, dlaczego ?, panował półmrok - dokładnie jak na zdjęciu, które zrobiłem (https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=25140&d=1558363254) (może nawet nieco ciemniej było za monitorem)

Albo jak pisze Tom01 "Normalna" równomierność 99,99% monitorów wygląda tak: "
25201

Jak to się ma do tego co napisał crusiek:

...Do biura w tym miesiącu kupiłem 6 benqów 27 calowych za 1000zł brutto od sztuki i świecą na prawdę spoko, podświetlenie jest ok, nie rzucają się w oczy żadne nierówności, jest petarda. :P Prawdę mówiąc, gdyby nie ta skromna promocja na NECa to sobie pewnie też bym takiego zwyklaka kupił i by mi wystarczył :)

Te 6 sztuk to pewnie te 0,01%, ale miał szczęście. Albo jak to krecik z widzeniem nie za bardzo:wink:, u mnie pewnie też:), albo też mi się trafił ten 0,01%. No nie róbmy jaj.

Tom01
21-05-2019, 16:26
Tom01, próbuje mnie przekonać, że mój benek tak wyświetla jednolity kolor czarny

Przecież to jest Pańskie zdjęcie. Ten monitor DOKŁADNIE TAK wyświetla czerń. Kwestia widoczności defektów wynika z oświetlenia, szczególnie za monitorem i jego ustawienia. Tak jak ma Pan to obecnie zrobione, jest bardzo dobrze, jeśli nie widać nierówności. Przyczepiłem się tylko i wyłącznie próbie "wykazania", że jest to lepsza homogeniczność, niż monitora kilka klas lepszego.

And.N
21-05-2019, 16:50
Przecież to jest Pańskie zdjęcie.
Zdjęcie moje ale przerobione (bardzo mocno rozjaśnione)

Ten monitor DOKŁADNIE TAK wyświetla czerń.
Wyświetla tak jak pokazałem na swoim zdjęciu. Idąc w taka manipulację (z tym mocnym rozjaśnieniem zdjęcia) wszystko można wykazać.
Na 100% jasności czerń wygląda dużo lepiej niż na tym zmanipulowanym zdjęciu.

Kwestia widoczności defektów wynika z oświetlenia, szczególnie za monitorem i jego ustawienia. Tak jak ma Pan to obecnie zrobione, jest bardzo dobrze, jeśli nie widać nierówności.
Na zdjęciu nie było żadnego sztucznego oświetlenia i nawet nie mam nic takiego specjalnego (dopiero cos tam planuję, się rozglądam).

Przyczepiłem się tylko i wyłącznie próbie "wykazania", że jest to lepsza homogeniczność, niż monitora kilka klas lepszego.
Nie było moim celem wykazania "lepszości" benka (bo na pewno nie jest) i jak napisałem zupełnie niepotrzebnie zestawiłem zdjęcia obok siebie.

Xavier80
21-05-2019, 17:59

Napisał człowiek, który obrazek z Z7 przedstawił jak z taniego smartfona starszej generacji, następnie usunął zdjęcia i teraz pozuje na fachowca :)

nikoniarz
21-05-2019, 19:16
Interesujące... Gdy około 3 lat temu pisałem o naocznym porównaniu Benka SW2700PT z paroma innymi monitorami, to pewne osoby stwierdziły, że to farmazony, że to nie może być prawdą. A teraz @And.N (https://forum.nikoniarze.pl/members/71166-And-N) potwierdza to o czym pisałem.

crusiek
21-05-2019, 20:37
Oczywiście że się da, ja jadę na 11 letnim monitorze i żyję, zdjęcia na nim obrabiane mają się dobrze na różnych monitorach/tv. Bardziej obawiam się że zakup tego biurowego neca bez stuningowania z nie używanymi bebechami od modelu PA okaże się strzałem w kolano.
Ale nie omieszkam postawić go obok tych tanich benqow i nagrać wideo w temacie [emoji846]

Tom01
21-05-2019, 23:27
Interesujące... Gdy około 3 lat temu pisałem o naocznym porównaniu Benka SW2700PT z paroma innymi monitorami, to pewne osoby stwierdziły, że to farmazony, że to nie może być prawdą. A teraz @And.N (https://forum.nikoniarze.pl/members/71166-And-N) potwierdza to o czym pisałem.

No właśnie nie potwierdza. Widać syf na ekranie jak na taniej masówce? Widać jak na dłoni. Ale oczywiście ukryć można wszystko, a autor twierdzi uparcie, że jak ukryte to nie ma.

Aeon88
22-05-2019, 11:48
And.N jak by nie patrzeć, co by nie chcieć udowodnić, to niestety ale trzeba monitory postawić obok siebie i zdjęcie zrobić w tych samych warunkach z jednakową ekspozycją, wtedy faktycznie widać różnicę w podświetleniu. Nawet jeśli masz rację, to Twoje zdjęcie gdzie ramki monitora nawet nie widać (jednolita czerń) jest ewidentnie ciemniejsze niż eizo toma, a co za tym idzie będzie widać bardziej jednolity ekran. Nawet jeśli masz rację i Benq równo świeci, to Wasze zdjęcia nie są ok do porównania, bo są inaczej zrobione, z inną ekspozycją.

Tu nie ma nad czym debatować jak się da różne fotki. Mogę zrobić zdjęcie każdego monitora na ziemi w taki sposób, żeby ekran był idealnie czarny.

And.N
22-05-2019, 17:10
And.N jak by nie patrzeć, co by nie chcieć udowodnić, to niestety ale trzeba monitory postawić obok siebie i zdjęcie zrobić w tych samych warunkach z jednakową ekspozycją, wtedy faktycznie widać różnicę w podświetleniu. Nawet jeśli masz rację, to Twoje zdjęcie gdzie ramki monitora nawet nie widać (jednolita czerń) jest ewidentnie ciemniejsze niż eizo toma, a co za tym idzie będzie widać bardziej jednolity ekran. Nawet jeśli masz rację i Benq równo świeci, to Wasze zdjęcia nie są ok do porównania, bo są inaczej zrobione, z inną ekspozycją.

Tu nie ma nad czym debatować jak się da różne fotki. Mogę zrobić zdjęcie każdego monitora na ziemi w taki sposób, żeby ekran był idealnie czarny.

Aeon88, w pełni się z Tobą zgadzam, też o tym wspominałem, chyba z 2 razy. Tak tyko nadmienię, ramki, kaptur, w benku są rzeczywiście czarne i dla mnie nie jest specjalnie dziwne, że na zdjęciu wyszły również czarne. Nie wiem czy jest jakikolwiek sens aby na zdjeciu pokazać te ramki siwe, szare (jest taka możliwość), jeśli w rzeczywistości są czarne. Jakbym podniósł ekspozycję aby to zrobić, pokazałbym też nieprawdziwą jasność ekranu monitora (byłby zbyt jasny, niezgodny z tym, kiedy robiłem zdjęcie). Nie uważasz? Po prostu moje zdjęcie oddaje to co gdy wyświetlę na nim jednolity czarny obrazek. Miałem wówczas ustawiona jasność na 25, kontrast fabryczny - 50 (nie zmieniałem). Zdjęcie robiłem w pomieszczeniu gdzie było bardzo mało światła zastanego (przez małe okno z zasłonięta żaluzją).

Zrobiłem jeszcze jedno zdjęcie, tym razem podnosząc jasność monitora z wartości 25 do 50 (50 to dla mnie jasność przy, której w benku nie da się długo popracować - ból oczu) i oto rezultat:

25253
(a jeszcze oczywiście plik RAW tego zdjęcia, bo przecież można w programie "podrasować") :25255

Przyznaję jest "wyciek" podświetlenia, głównie na dole ramki przy logo BENQ, ale jakie ma to w praktyce znaczenie...dla mnie żadne. Jasności na poziomie 50 nie będę używał bo za długo bym przed monitorem nie posiedział.

Teraz trochę sarkazmu wrzucę. Tom01 stwierdził (po linku jaki wcześniej wrzuciłem):

Ale w tej chwili ma Pan DUŻO gorzej. :) ...

a gorzej dotyczyło tego zdjęcia (zdjęć z linku poniżej), aby zobrazować jedno foto:
25254
żródło (https://mva.pl/viewtopic.php?t=2597#p31417)

Cóż, przyjdzie mi z tym żyć, że mam dużo gorzej (od powyższego zdjęcia), ekspert raczej się nie myli ;)
Mimo wszystko wolę mieć "dużo gorzej" :)

PS.

Chwali bo kupił i tyle. Syndrom pliszki. ...
Już pisałem, że każdy sam podejmuje decyzję i ryzyko z tym związane. Nie mam żadnego interesu (w przeciwieństwie do Ciebie) aby chwalić ten monitor, po prostu moje wymagania amatora spełnia z nawiązką.

ksh
22-05-2019, 17:18
Zrób kalibracje sprzętową obu monitorów na takie same ustawienia, na zdjęciu niech będzie szara karta obok żeby sobie wyrównać i wtedy dopiero się zobaczy.

Lu
22-05-2019, 17:23
https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

And.N
22-05-2019, 17:28
Zrób kalibracje sprzętową obu monitorów na takie same ustawienia, na zdjęciu niech będzie szara karta obok żeby sobie wyrównać i wtedy dopiero się zobaczy.
To raczej powinien zrobić ekspert, ja nim nie jestem. Poza tym benka nie da się skalibrować (tak mówi Tom01), czyż nie ? więc raczej nie zobaczymy.

ksh
22-05-2019, 17:31
Nie wiem o co wam chodzi ale jak można porównywać monitor, który można kalibrować do takiego co się nie da kalibrować, chodzi tylko o wykazanie jakości podświetlenia ?

And.N
22-05-2019, 17:52
Nie wiem o co wam chodzi ale jak można porównywać monitor, który można kalibrować do takiego co się nie da kalibrować, chodzi tylko o wykazanie jakości podświetlenia ?

Porównywać zawsze można, ale jak ktoś ma z góry zaprogramowana tezę do zdjęć tylko NEC i EIZO (zwłaszcza jak jeszcze ma za to płacone) to bardzo trudno o rzetelne porównanie. Nie, nie chodzi tylko o jakość podświetlenia. Ogólnie o ergonomię, wygląd, dostępne złącza, dodatkowe wyposażenie (np. kaptur) itd. itp. Lepsza jakość (równomierność) podświetlenia w tych lepszych monitorach wiąże się z obniżeniem (jeśli się mylę, niech ktoś poprawi) kontrastu, a to też ważny parametr ?

And.N
22-05-2019, 19:46
... Nawet jeśli masz rację, to Twoje zdjęcie gdzie ramki monitora nawet nie widać (jednolita czerń) jest ewidentnie ciemniejsze niż eizo toma, a co za tym idzie będzie widać bardziej jednolity ekran. ...
Aeon88 na tym zdjęciu (http://zooom.pl/screensnapr/2016-03-25_21-56_001.png) widzisz ramkę ? Nec EA275UHD ( 27 cali)
Autor nie podał jasności, ale nie sądzę aby była większa od 50.

Merde
22-05-2019, 20:23
Autor nie podał jasności, ale nie sądzę aby była większa od 50.

Ekhm, jasność na 50 w BenQ niekoniecznie musi być równa jasności na 50% w czymkolwiek innym...

ksh
22-05-2019, 20:34
Porównywać zawsze można, ale jak ktoś ma z góry zaprogramowana tezę do zdjęć tylko NEC i EIZO (zwłaszcza jak jeszcze ma za to płacone) to bardzo trudno o rzetelne porównanie. Nie, nie chodzi tylko o jakość podświetlenia. Ogólnie o ergonomię, wygląd, dostępne złącza, dodatkowe wyposażenie (np. kaptur) itd. itp. Lepsza jakość (równomierność) podświetlenia w tych lepszych monitorach wiąże się z obniżeniem (jeśli się mylę, niech ktoś poprawi) kontrastu, a to też ważny parametr ?
Ale dotykasz teraz normalnej rzeczy jaka jest na rynku, albo kupujesz mitsubishi made in japan gdzie każdy detal jest idealny i z super wykonany ale kupujesz to samo pod nazwą hyundai i zastanawiasz się potem dlaczego to jest tańsze.
Masz wiedzę że coś jest lepsze i potrafisz to jakoś przekazać to rób, może inni skorzystają z tego ale póki co śmiesznie to wygląda.
Ten ktoś kto zarabia na monitorach moim zdaniem zna sie lepiej od tego co sie zna na monitorach np w media markt i opowiada historie że benq czy asus teraz jest lepszy od nec i eizo bo różnicy nie widać, to nie jest dosia żeby tak twierdzić.

Jeśli będę mógł zrobić kalibracje sprzętową czegoś innego i finalnie zaoferuje mi jakość/poprawność porównywalną do biurowego NEC-a za niższą cenę to może następny monitor będzie taki.

And.N
22-05-2019, 20:36
Ekhm, jasność na 50 w BenQ niekoniecznie musi być równa jasności na 50% w czymkolwiek innym...

Pewnie tak, ale max. jasność benka (100) to 350 cd/m2 (to parametr z danych technicznych i nie wątpię, że go spełnia). Świeci zabójczo mocno (ustawiony na max. jasności). Dość długo nie moglem się przyzwyczaić, dopiero poziom 25 jest w miarę OK (wielogodzinne siedzenie nie męczy wzroku) i odpowiada w przybliżeniu jasności 100 na moim starym 7 letnim Dell-u ( a używałem na nim jasności na poziomie 58, kontrast 75 - ustawienie wziete z TFT Central ). Więc jakieś wyobrażenie może być:)

crusiek
22-05-2019, 20:48
Odebralem dzisiaj NEC EA275 wmi, nie miałem za dużo czasu żeby się nim pobawić póki co no ale chyba trafił mi się rodzynek nad rodzynkami [emoji846] jest rowniutko, nie widzę wyciekow kolorow zmian temperatury, srebrzenie minimalne, aż strach to kalibrować [emoji23], wstępnie jestem mega zadowolony. Na razie nic nie zmieniałem, ustawienia fabryczne ale później zamierzam jeszcze go trochę pomolestować i powyciagac to co chowa za skórą [emoji846]

Potem dam mu popracować z dwa tygodnie i zabiorę się za kalibracje sprzętową.

W wolnej chwili podjadę z nim do pracy i zrobię wideo porównawcze z tanioszkami aczkolwiek widzę, że jest to bomba atomowa przy granatach łzawiących [emoji846]
koesh szkoda że nie ma już tych zdjęć, które wrzucałeś w wątku, byłem ciekaw jak to u Ciebie wyglądało.

And.N
22-05-2019, 20:59
Odebralem dzisiaj NEC EA275 wmi, nie miałem za dużo czasu żeby się nim pobawić póki co no ale chyba trafił mi się rodzynek nad rodzynkami [emoji846] jest rowniutko, nie widzę wyciekow kolorow zmian temperatury, srebrzenie minimalne, aż strach to kalibrować [emoji23], wstępnie jestem mega zadowolony. Na razie nic nie zmieniałem, ustawienia fabryczne ale później zamierzam jeszcze go trochę pomolestować i powyciagac to co chowa za skórą [emoji846]...
Gratuluję nowego nabytku, oby zadowolenie pozostało:) Również zastanawiam się nad sensem kalibracji, bo wszystkie obrazki testowe przechodzi zadowalająco, włącznie z tym "rzeźnikiem" (4 obrazek na tej stronie (https://mva.pl/viewtopic.php?t=6) )
Dobry kalibrator tani nie jest i może to przerost formy nad treścią dla amatora mającego wstępnie skalibrowany monitor, ale pewnie i tak popełnię ten błąd ("drugi błąd":wink: ) i kupię:)

ksh
22-05-2019, 21:07
Kalibrator kup i potem odsprzedaj albo wypożycz.
Wstępnie kalibrowany ;)

And.N
22-05-2019, 21:16
Kalibrator kup i potem odsprzedaj albo wypożycz.
jak już kupię, to raczej sobie zostawię:)

Wstępnie kalibrowany ;)
Żart, nie zart, ale jakby nie był wstępnie kalibrowany, czy nazwijmy ustawiony to ten linkowany obrazek:

25270

raczej w odcieniach szarości by mi się nie wyświetlał.
Dopiero pod sporym kątem z lewej, czy prawej strony da się zauważyć naleciałości koloru.
PS.
trzeba na niego kliknąć aby wyświetlił się w pełnym rozmiarze (trochę dziwne bo ma tylko 1280 px dłuższy bok i powinien być w całości bez klikania..
Przeskalowanie do 1125 px chyba wynika z dziwnego ograniczenia na forum 900 px w pionie. Na dzisiejsze czasy powinno być min. 1080 px w pionie (lub nawet 1200).

barracuda
22-05-2019, 22:21
jak już kupię, to raczej sobie zostawię:)

Żart, nie zart, ale jakby nie był wstępnie kalibrowany, czy nazwijmy ustawiony to ten linkowany obrazek:

25270

raczej w odcieniach szarości by mi się nie wyświetlał.
Dopiero pod sporym kątem z lewej, czy prawej strony da się zauważyć naleciałości koloru.
PS.
trzeba na niego kliknąć aby wyświetlił się w pełnym rozmiarze (trochę dziwne bo ma tylko 1280 px dłuższy bok i powinien być w całości bez klikania..
Przeskalowanie do 1125 px chyba wynika z dziwnego ograniczenia na forum 900 px w pionie. Na dzisiejsze czasy powinno być min. 1080 px w pionie (lub nawet 1200).

Zdjęcia, które wrzuciłeś nic nie wnoszą, bo forum tak zmienia jakość, że są zupełnie kolorowe, przeciwnie do tych znajdujących się pod podanym wcześniej linkiem.

nikoniarz
22-05-2019, 22:33
Zdjęcia, które wrzuciłeś nic nie wnoszą, bo forum tak zmienia jakość, że są zupełnie kolorowe

Kliknięcie w zdjęcie załatwia sprawę.

mmluty
23-05-2019, 12:29
Również zastanawiam się nad sensem kalibracji, bo wszystkie obrazki testowe przechodzi zadowalająco, włącznie z tym "rzeźnikiem" (4 obrazek na tej stronie (https://mva.pl/viewtopic.php?t=6) )
Dobry kalibrator tani nie jest i może to przerost formy nad treścią dla amatora mającego wstępnie skalibrowany monitor, ale pewnie i tak popełnię ten błąd ("drugi błąd":wink: ) i kupię:)

Tylko jeżeli dobrze zapamiętałem z tego wątku, to Twojego monitora nie można kalibrować tyko profilować, czyli stworzyć profil dla karty graficznej, a to oznacza "cięcie matrycą" czyli zawężenie przestrzeni barwnej wyświetlanych kolorów w bliżej nie określonym zakresie. Oczywiście w granicach tej nowej przestrzeni barwnej kolory będą wyświetlane bardziej poprawnie (z mniejszymi odchyłkami).

And.N
23-05-2019, 15:14
Tylko jeżeli dobrze zapamiętałem z tego wątku, to Twojego monitora nie można kalibrować tyko profilować, czyli stworzyć profil dla karty graficznej, a to oznacza "cięcie matrycą" czyli zawężenie przestrzeni barwnej wyświetlanych kolorów w bliżej nie określonym zakresie. Oczywiście w granicach tej nowej przestrzeni barwnej kolory będą wyświetlane bardziej poprawnie (z mniejszymi odchyłkami).
mmluty, chyba, źle zapamiętałeś:) Nawet Tom01 czegoś takiego nie napisał odnośnie kalibracji sprzętowej benka SW2700PT, a jedynie:

...To samo co robi "kalibracja" w Benq osiąga się regulacją w menu. ...

W innym wątku (https://forum.nikoniarze.pl/threads/266293-Monitor-BenQ-SW2700PT-jak-opiniujecie?p=3624619&viewfull=1#post3624619) :

... Nie sposób w tym momencie zarzucić kłamstwa producentowi, bo monitor 3D LUT ma! Kalibracja ww monitorków polega na typowym wpływaniu na jasność kanałów RGB, bez możliwości regulacji ich współrzędnych chromatycznych. ...
Choć jakby teraz się z Tobą zgodził to specjalnie bym się nie zdziwił.

W menu można przykładowo ustawić barwę i saturację dla poszczególnych kolorów (Red, Green, Blue, Cyjan, Meganta, Yellow), parametr gammy, temperaturę barwową i pewnie jeszcze coś ustawia sprzętowo jak np. obowiązkowo jasność do tej zadanej w kalibracji. Sam tego na "oko" nie poustawiam dobrze, to jest pewne. Po kalibracji (możesz nazwać pseudo sprzętowej) w monitorze się zapisują jej parametry i jednym przyciskiem mogę wejść w ustawienia kalibrowane, oprócz tych fabrycznych sRGB, Adobe RGB (itd. bo jest troche tych fabrycznych). Można zapisać 2 ustawienia kalibracji, może i mało, ale dla mnie wystarczy. Na pewno nie jest to profilowanie karty graficznej jak ma wyświetlać. Tak, wiem, że w Nec/Eizo można znacznie więcej w procesie kalibracji, nawet zamieniać kolory pomiędzy sobą i to jest dopiero prawdziwa kalibracja:). Mnie bardziej interesuje efekt końcowy, a nie jak to się w monitorze odbywa.

mmluty
23-05-2019, 17:44
Ja nie jestem ekspertem, nie znam też Twojego monitora, napisałem to ponieważ przewijał się w dyskusji temat braku możliwości kalibrowania tego monitora. Najprościej mówiąc brak możliwości kalibracji wynika z braku możliwości zapisu koniecznych zmian w 3D LUT przez program kalibrujący. Nieważne czy z powodu braku 3D LUT wogóle czy dlatego, że np producent programu tego nie zrobił, albo producent monitora takich zmian nie udostępnia. Wtedy program kalibrujący może zrobić i zapisać profil korygujący w komputerze, co przeważnie nazywa się profilowaniem wyświetlacza.
Druga sprawa to zmiany z przycisków monitora, tutaj są chyba możliwe dwa warianty: jeden w którym przyciski coś tam zmieniają w 3D LUT, co wydaje mi się mniej prawdopodobne i drugi w którym przyciski sterują wprost matrycą z pominięciem 3D LUT tak jak to jest w monitorach które jej nie posiadają.
Jak jest w Twoim monitorze to nie mam pojęcia, ale trudno mi sobie wyobrazić ręczne kalibrowanie wyświetlacza , bo jezeli program kalibracyjny nie ma dostępu do 3D LUT to kalibrator jest bezużyteczny, więc jak? Na oko, które do takich zadań jest równie bezużyteczne jak odłączony czujnik?

Jeszcze słówko na temat tego co pisze Tom01. Wydaje mi się, że wyraźnie pisze o braku możliwości kalibracji ponieważ kalibracja polega głównie na modyfikowaniu krzywych RGB a nie tylko na równomiernym ściemnianiu czy rozjaśnianiu całego zakresu tonalnego kanału.
Ja bym tego nie nazwał nigdy kalibracją, a ręczne manipulowanie proporcjami RGB i ocena tego przy pomocy oka, to pewny sposób na roztrojenie obrazu. Mam nadzieję, tam jest jakiś przycisk powrotu do ustawień fabrycznych.

And.N
23-05-2019, 19:43
Również nie jestem ekspertem i nie wiem w jaki sposób odbywa się kalibracja sprzętowa w Benq SW2700PT. Może odbywa się (miedzy innymi) za pomocą regulacji odcienia i nasycenia barwy/kanałów RGBCMY (bo takie można regulować również w menu monitora w trybie niestandardowym). Wszędzie podają, że ma kalibrację sprzętową. Jeśliby było inaczej i ta kalibracja wpływała na kartę graficzną "wskazując jej" jak ma wyświetlać to na pewno przez te lata wypłynęłoby to w internecie. Nie wiem czy firma aż tyle by chciała ryzykować. Co do resetu, można zresetować, jest takowy opisany Reset. wszyst. -"Resetuje wszystkie ustawienia trybów, kolorów i geometrii na domyślne wartości fabryczne."
Mozna zresetować również tylko swoje ustawienia niestandardowe Reset kolor. Są możliwe do zapisania dwa swoje ustawienia niestandardowe. Opis z instrukcji - Reset kolor: "Resetuje niestandardowe ustawienia kolorów na domyślne wartości fabryczne".
W trybie np. Adobe RGB, sRGB czy jeszcze kilku innych jak np.: Czarno-białe, Rec709, DCI-P3, ...regulacje kolorów RGBCMY są oczywiście niedostępne (niepodświetlone).
Przyjmuję, że kalibracja sprzętowa w tym benku nie jest tak zaawansowana (czy wręcz bardzo uproszczona) jak w Nec/Eizo, ale jestem przekonany, że zmiany podczas kalibracji są dokonywane w samym monitorze.
Jak pisałem wcześniej, aż tak bardzo te zagadnienia techniczne mnie nie interesują jak to się odbywa w monitorze.

ksh
23-05-2019, 20:35
Zapewne w środku siedzi mały chińczyk i reguluje śrubokrętem całą kalibracje ;)
Obojętne przecież co tam jest i jak można bawić się menu, jak nie ma możliwości podpięcia kalibratora żeby zrobić sprzętową kalibracje to trzeba to brać pod uwagę i samemu decydować czy takie coś mi wystarczy czy jednak chcę/muszę posiadać coś lepszego, na równomierności podświetlenia świat się nie kończy, wielu tu chce pracować z kolorem albo z mniej wymagającą poligrafią.
Mi NEC wystarcza, nigdy nie miałem problemu w drukarni ani w zdjęciach, sprzęt się sprawdził i sprawdza nadal, nigdy nic w nim nie reguluje, menu nawet nie otwieram, pracuję na dwóch targetach, jeden do zdjęć drugi do poligrafii, czy na tym Benq byłoby tak samo nie wiem i nie chce sie nawet zastanawiać bo od tego żeby mnie głowa dodatkowo nie bolała mam kalibracje sprzętową w monitorze i tyle.

nikoniarz
23-05-2019, 20:44
Mi NEC wystarcza, nigdy nie miałem problemu w drukarni ani w zdjęciach, sprzęt się sprawdził i sprawdza nadal, nigdy nic w nim nie reguluje, menu nawet nie otwieram, pracuję na dwóch targetach, jeden do zdjęć drugi do poligrafii, czy na tym Benq byłoby tak samo nie wiem i nie chce sie nawet zastanawiać

Dokładnie to samo próbuje przekazać And.N

And.N
23-05-2019, 20:51
...Obojętne przecież co tam jest i jak można bawić się menu, jak nie ma możliwości podpięcia kalibratora żeby zrobić sprzętową kalibracje to trzeba to brać pod uwagę i samemu decydować czy takie coś mi wystarczy czy jednak chcę/muszę posiadać coś lepszego ...
Tego to już kompletnie nie rozumiem....

Takich linków z kalibracją tego monitora przy użyciu np. x rite i1display pro można znaleźć setki w internecie (pierwszy lepszy przypadkowy):
https://piotrpiatek.com/notes/kalibracja-sprzetowa-monitora-benq-sw2700pt/

PS. Również poza jasnością (na początku) nic nie reguluję i te wszystkie regulacje są bo są a wykorzystywać na pewno nie będę.
To było tylko w kontekście pytania mmluty jak się odbywa ta sprzętowa kalibracja i to tylko moje domysły. Nie wiem jak się odbywa, ale nie wątpię, że jest sprzętowa (cokolwiek tam robi) i wpływa na monitor, a nie na kartę graficzną.

Tom01
23-05-2019, 20:55
Panowie, żaden Benq nie ma kalibracji sprzętowej w pełnym tego słowa znaczeniu. To i owo jest korygowane w monitorze (w sprzęcie), więc Benq wybroni się przed każdym sądem. Jednak jest to świństwo, bo reklamowanie możliwości jako monitora kalibrowanego to ostre nadużycie. Najtańsze kalibrowalne monitory to NEC-e serii EV w odmianach CT i COLOR i EIZO CS. Dlatego TYLKO te mam w ofercie jeśli chodzi o sprzęt do koloru. To tak a'propos nieeleganckich wtrętów. Jakby Benq był uczciwie zrobiony i miał minimalne walory kwalifikujące je do zastosowań foto i graficznych, też bym je miał.

nikoniarz
23-05-2019, 21:01
Bardzo ciekawi mnie to, że nikt z cyfrowe.pl, abfoto czy też innych sklepów nie siedzi na forum i nie "broni" jakichkolwiek produktów...

Tom01
23-05-2019, 21:06
A po co? Filozofia rynkowa przeważającej większości sklepów jest sprzedać to co klient chce.

And.N
23-05-2019, 21:10
Panowie, żaden Benq nie ma kalibracji sprzętowej w pełnym tego słowa znaczeniu. To i owo jest korygowane w monitorze (w sprzęcie)...
Dla mnie jako dla amatora, ma to akurat niewielkie znaczenie (może być sprzętowa w połowie tego słowa znaczeniu:wink::), ale jednak sprzętowa). Istotniejsze są wyniki po kalibracji, a zazwyczaj są przyzwoite.

Tom01
23-05-2019, 21:18
Wyniki wynikają z techniki jaka siedzi w środku. I są przyzwoite jak na masówkę / korporację, to fakt. Osobiście mnie najbardziej bulwersuje, że tą opudrowaną masówę reklamuje się jako sprzęt graficzny, zestawiając nawet czasem z EIZO.

tandori
24-05-2019, 02:05
Panowie, żaden Benq nie ma kalibracji sprzętowej w pełnym tego słowa znaczeniu. To i owo jest korygowane w monitorze (w sprzęcie), więc Benq wybroni się przed każdym sądem. Jednak jest to świństwo, bo reklamowanie możliwości jako monitora kalibrowanego to ostre nadużycie. Najtańsze kalibrowalne monitory to NEC-e serii EV w odmianach CT i COLOR i EIZO CS. Dlatego TYLKO te mam w ofercie jeśli chodzi o sprzęt do koloru. To tak a'propos nieeleganckich wtrętów. Jakby Benq był uczciwie zrobiony i miał minimalne walory kwalifikujące je do zastosowań foto i graficznych, też bym je miał.

Proszę o wyjaśnienie, NEC EA275 WMI bez CT i Color to monitor którego trzeba unikać z uwagi na brak kalibracji ???
Jest to aż tak duża różnica pomiędzy tyli modelami z możliwością kalibracji ?
Z tego co widzę na stronie fotoplusa to jest możliwość kalibracji sprzętowej za pomocą jak SV2
Czy kupując podstawowy model dostajemy coś okrojonego czego będziemy później żałowali ?

Tom01
24-05-2019, 10:19
Porównanie na przykładzie wersji 24, która różni się tylko rozmiarem i obudową: https://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=3854

tandori
24-05-2019, 13:03
Porównanie na przykładzie wersji 24, która różni się tylko rozmiarem i obudową: https://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=3854

Taka informacja z viewtopic:
Konstrukcyjnie, większość modeli EA ma rozwiązania techniczne takie same lub lepsze niż monitory profesjonalne sprzed kilku lat, a najważniejszą z nich jest 14 bitowa programowana tablica koloru (LUT)

Z tego co widzę w fotoplusie piszą o 10 LUT i taka informacja jest również w monitorze ColorTuned
Dodatkowo do wersji CT w fotoplusie mamy:
Wykonaną przez eksperta sprzętową kalibrację, której potwierdzenie zostanie dołączone do monitora w postaci certyfikatu,wraz ze wzornikiem barwnym.

W graficzne.pl też jest kalibracja do modelu CT więc to chyba nie jest slogan tylko reklamowy.
Każdy monitor w ofercie ColorTuned to dodatkowe korzyści. Wszystkie monitory oznakowane ColorTuned są selekcjonowane i kalibrowane w NEC Display Solution Polska.

Natomiast mastiff.pl ma taką informacje

Firma monitory.mastiff.pl jest autoryzowanym partnerem NEC Display Solutions Europe GmbH i uczestnikiem programów NEC BusinessPARTNER oraz NEC SolutionsPLUS.

Która wersja NEC ma 14 LUT ?

I jeszcze jedno, nowy model NEC MultiSync EA271Q to różnica cienkich ramek i ponoć bardziej równego podświetlania, jest widoczna różnica w jakości obrazu w porównaniu do starszego modelu NEC EA275 WMI ?

Bartek
24-05-2019, 14:55
... ... ... ... ...

I jeszcze jedno, nowy model NEC MultiSync EA271Q to różnica cienkich ramek i ponoć bardziej równego podświetlania, jest widoczna różnica w jakości obrazu w porównaniu do starszego modelu NEC EA275 WMI ?

zastanawiam się nad wymianą 244wmi więc przyłączam się do pytania i dodałbym jeszcze do porównania model EA271U

Tom01
24-05-2019, 21:23
Wszystkie EA w programach CT i COLOR mają 14 bitowe LUT.

O różnicach między CT a COLOR pisałem kilkukrotnie. Pierwsza wersja jest niższa, jeśli chodzi o zakres przygotowania, druga jest wyższa.

EA271Q ma matrycę PLS, EA275WMi ma IPS. Pierwsza jest faktycznie równiejsza i ma niższy punkt czerni.

tarczas
23-11-2019, 00:23
Wszystkie EA w programach CT i COLOR mają 14 bitowe LUT.

O różnicach między CT a COLOR pisałem kilkukrotnie. Pierwsza wersja jest niższa, jeśli chodzi o zakres przygotowania, druga jest wyższa.

EA271Q ma matrycę PLS, EA275WMi ma IPS. Pierwsza jest faktycznie równiejsza i ma niższy punkt czerni.

EA271Q ma PLS? a tu https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea271q-color.html jest napisane, że IPS, więc jaką ma ostatecznie? drażę, bo jestem zainteresowany tym monitorem i o IPS co nieco wiem, a o PLS nic......

Tom01
23-11-2019, 13:17
PLS to odmiana IPS produkowana przez inną firmę. Praktycznie wszystkie wersje PLS w stosunku do swego pierwowzoru mają niższy punkt czerni, co jest korzystne. Najbardziej znane wersje PLS były np w "legendarnych" EIZO CX240 i CX241.

And.N
23-11-2019, 15:50
PLS to odmiana IPS produkowana przez inną firmę. ...
Nie jest chyba żadną tajemnicą, że to firma Samsung. Nazwa IPS jest zastrzeżona przez LG, więc musieli dać swoją.

Praktycznie wszystkie wersje PLS w stosunku do swego pierwowzoru mają niższy punkt czerni, co jest korzystne. ...
PLS mają też i "wady": niska częstotliwość odświeżania i stosunkowo długi czas reakcji, dla graczy już nie bardzo...

nikoniarz
23-11-2019, 15:54
PLS mają też i "wady": niska częstotliwość odświeżania i stosunkowo długi czas reakcji, dla graczy już nie bardzo...

IPS też nie ma szans z TN...

ksh
23-11-2019, 16:00
Wielu graczy dostrzega nawet różnicę między 100 i 120 fps w grze i to na monitorze 60Hz :)

And.N
23-11-2019, 16:04
IPS też nie ma szans z TN...

W przeznaczeniu do gier (choć chyba nie wszystkich:smile: ) to się zgadza, choć IPS (i jej odmiany) czynią postęp w takich zastosowaniach.
Tak nawiasem mówiąc, mnie już od dawna gry nie interesują, cóż wiek...:smile: Zostałem na etapie wolfenstein, far cry, (oczywiście pierwszych wersji) itp. strzelanek :smile:

Tom01
23-11-2019, 16:08
Nie jest chyba żadną tajemnicą, że to firma Samsung. Nazwa IPS jest zastrzeżona przez LG, więc musieli dać swoją.

Będąc ścisłym nie Samsung a Samsung SDI i nie LG a LG Display. Nie należy mylić tych firm a już na pewno nie wyciągać jakichkolwiek wniosków o pokrewności np z monitorami Samsung, lodówkami czy stocznią Samsung. Z LG to samo. To są inne podmioty, tylko struktura udziałów powoduje, że nazwa jest podobna. Analogicznie jak np Drużyny Siatkarskiej Chemik Police. Jest jasne, że nie ma w drużynie specjalistów od nawozów sztucznych, powiązanie jest tylko finansowe.

And.N
23-11-2019, 16:12
Będąc ścisłym nie Samsung a Samsung SDI i nie LG a LG Display. .../...)..., powiązanie jest tylko finansowe.
Jasne, całkowicie niezależne /inne/ firmy produkujące matryce:wink::) (Powinny się odciąć całkowicie od LG i Samsung)

nikoniarz
23-11-2019, 16:17
W przeznaczeniu do gier (choć chyba nie wszystkich:smile: ) to się zgadza

W takim razie w stosunku do czego odnosiłeś się z tym odświeżaniem i reakcją?

Będąc ścisłym nie Samsung a Samsung SDI i nie LG a LG Display. Nie należy mylić tych firm a już na pewno nie wyciągać jakichkolwiek wniosków o pokrewności np z monitorami Samsung, lodówkami czy stocznią Samsung. Z LG to samo. To są inne podmioty, tylko struktura udziałów powoduje, że nazwa jest podobna. Analogicznie jak np Drużyny Siatkarskiej Chemik Police. Jest jasne, że nie ma w drużynie specjalistów od nawozów sztucznych, powiązanie jest tylko finansowe.

Nie był byś sobą gdybyś nie próbował postawić na swoim :) Tylko napisz proszę co ma wspólnego sponsoring sportowy (Chemik Police) z porównaniem LG oraz LG Display? Bo przytoczyłeś przykład sponsoringu do zupełnie innej kwestii.

And.N
23-11-2019, 16:19
W takim razie w stosunku do czego odnosiłeś się z tym odświeżaniem i reakcją?

w stosunku do wypowiedzi Toma01, jakoby PLS były jakieś super idealne. Mają zalety, a także wady i nie do wszystkiego się nadają.

Tom01
23-11-2019, 16:23
w stosunku do wypowiedzi Toma01, jakoby PLS były jakieś super idealne. Mają zalety, a także wady i nie do wszystkiego się nadają.

Gdzie tak napisałem? Inna sprawa, że PLS w stosunku do IPS ma:
- Ok 2x niższy punkt czerni.
- Nie połyskuje.
- Nie srebrzy.

And.N
23-11-2019, 16:57
OK, nad interpretowałem, reszta się chyba zgadza, zwłaszcza z firmą. To jakiś "wstyd", że Nec/Eizo korzysta z matryc LG/Samsung i sami ich nie produkują. Tak nawiasem mówiąc mogliby też skorzystać z firm "trzecich" (lub zmienić wykonawcę) w kwestii obudowy/podstawek monitorów, bo z wyglądu to bardzo słabo, żeby nie powiedzieć tandetnie wygląda.

nikoniarz
23-11-2019, 16:59
OK, nad interpretowałem, reszta się chyba zgadza, zwłaszcza z firmą. To jakiś "wstyd", że Nec/Eizo korzysta z matryc LG/Samsung i sami ich nie produkują.

Wstyd, że pakują matryce IPS zamiast "lepszych" PLS do tak "poważnych" monitorów...

Tom01
23-11-2019, 17:04
To jakiś "wstyd", że Nec/Eizo korzysta z matryc LG/Samsung i sami ich nie produkują.

No. Też wstyd, że Mercedes/Ford/Toyota korzysta z opon Michelin/Pirell i sami ich nie produkują. :)

And.N
23-11-2019, 17:10
Ależ nie, to zupełnie normalne:smile: Słowo "wstyd" padło raczej w kontekście tej wypowiedzi:

PLS to odmiana IPS produkowana przez inną firmę. ...

manfred
03-12-2021, 17:03
Mam pytanie odnośnie monitora nec 275 próbuję podłączyć go do nowego komputera i za każdym razem odcina sygnał od komputera sprawdziłem na innym monitorze i komputer działa poprawnie natomiast gdy podłączę po kablu HDMI lub displayport po kilku sekundach następuje odłączenie sygnału. Jak to ustawić. Nie mogę wejść w menu monitora.

manfred
17-12-2021, 07:06
A jednak padła mowa płyta główna i z tego powodu był problem