Zobacz pełną wersję : nikon d5200 drgnięcie w wizjerze po puszczeniu spustu migawki
wojtek1980
20-07-2016, 16:20
Witam
Zauważyłem w moim Nikonie d5200 zarówno z obiektywem kitowym 10-55 jaki i 50-200, iż po zwolnieniu migawki ( po wykonanym zdjęciu ) w wizjerze zauważalne jest drgnięcie obrazu tak jak bym następowałem jakieś lekkie przesunięcie. Zdjęcia ostre i wyraźne.
Czy świadczy to o jakiejś usterce body? wykluczam z automatu obiektywy bo to samo się dzieje na obu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obstawiam działanie stabilizacji w słoikach. Sprawdź w ustawieniach i popróbuj w różnych trybach jej pracy.
VR (stabilizacja) w obiektywach, wyłącz ją i zobacz ponownie.
wojtek1980
20-07-2016, 18:09
teraz wszystko ok, zresetowałem wszystkie ustawienia użytkownika , przeczyściłem matryce i podniosłem lustro. Włączyłem i wyłączyłem aparat i jak narazie ok. nie wiem co było nie tak:) dziękuje wszystkim za odpowiedzi
teraz wszystko ok, zresetowałem wszystkie ustawienia użytkownika , przeczyściłem matryce i podniosłem lustro. Włączyłem i wyłączyłem aparat i jak narazie ok. nie wiem co było nie tak:) dziękuje wszystkim za odpowiedzi
Naprawdę teraz przy włączonym VR obraz nie "przeskakuje" ? :>
Jeśli przestało skakać, to coś popsułeś. Te aparaty tak mają i obraz musi skakać...
A na przyszłość zajrzyj do instrukcji aparatu - jest tam to wyjaśnione.
wojtek1980
20-07-2016, 23:33
w dalszym ciągu obraz w wizjerze się przesuwa po zrobieniu zdjęcia ( po zwolnieniu przycisku migawki ) lekko w lewo. Mówisz GonzoG że to normalne w tym aparacie? To mój drugi d5200 i wydaje mi się że w pierwszym który miałem tego nie było bo w 90 % robie zdjęcia używając wizjera to bym to zauważył.
- - - - kolejny post - - - - - -
przy włączonej stabilizacji w obiektywie ( VR ) się to dzieje, jak wyłączę VR w obiektywie nic się nie przesuwa w wizjerze to normalny objaw?
bardzo dziękuję za odpowiedzi
Przy włączonej stabilizacji aparat stara się niwelować wszelkie ruchy, także ruch obrotowy Ziemi wokół Słońca, stąd te delikatne przesunięcia. Tak ma być.