PDA

Zobacz pełną wersję : Praca w klubie jako fotograf a ZUS, rozliczenia etc

evescesann
20-07-2016, 16:02
Jestem osobą prywatną, nie mam założonej działalności gospodarczej, ale dostałam propozycje pracy jako fotograf w klubie od września. Czy ktoś z Was wie jak to wygląda? Czy praca jest na jakąś umowe? Czy to włascieil klubu rozlicza się z państwem czy to ja jako fotograf musze o to zadbać?

Wujot
20-07-2016, 16:52
Najwygodniej (i najkorzystniej) byłoby dla Ciebie zawrzeć umowę o dzieło. Wszystkie formalności załatwia wtedy księgowość klubu. Jeśli praca ma charakter cykliczny i może być podważony "autorski" charakter pracy to może skończyć się umową zleceniem - mniej korzystną podatkowo. Gdzieś mi świta, że ustawodawca chciał zmienić 50% koszt uzysku w umowach o dzieło ale nie wiem czy ta nowela przeszła i może coś się zmieniło - sam mam firmę i wystawiam rachunki Vat (z trzema różnymi stawkami). Najprościej pogadaj z księgową klubu.

Pozdro
Wiesiek

evescesann
20-07-2016, 17:15
Dziękuję serdecznie :)

2pompony
20-07-2016, 17:40
Gdzieś mi świta, że ustawodawca chciał zmienić 50% koszt uzysku w umowach o dzieło ale nie wiem czy ta nowela przeszła i może coś się zmieniło

Przeszło, teraz jest limit do jakiej kwoty ogółem można sobie odliczyć 50% koszt uzysku. Jeśli w roku zarobi się kwotę większą niż limit, od tego nadmiaru nie można sobie odliczyć. Limit na każdy rok podatkowy można sobie sprawdzić w US.