PDA

Zobacz pełną wersję : Problem w wyborze taniego szkła do nikona d5200

TomoZ28
20-07-2016, 12:07
Witam Was bardzo serdecznie,

zacząłem się zastanawiać ostatnio nad zakupem taniego szkiełka m42 do Nikona d5200. W oczy rzucił mi się Carl Zeiss TESSAR 50/2.8, ale niestety konieczny jest do niego zakup adaptera m42 z soczewką. Miał ktoś może doświadczenia z tym obiektywem wraz z tym adapterem soczewkowym? Czy jeśli bym chciał ustawić ekspozycję na nocne niebo, to dostanę dobry obraz czy już nie? Czy jakość zdjęć będzie lepsza w porównaniu z kitowcem 18-105? Patrzę przede wszystkim na uniwersalność takiego szkiełka. Czy pozwoli mi robić różne zdjęcia, zaczynając od makro, poprzez zdjęcia robione na co dzień, portrety (bokeh) aż po astrofotografię na szeroko. Ekspozycję umiem ustawiać, nie będzie to mój pierwszy obiektyw m42. Jakie macie inne budżetowe propozycje? Nie chcę wydawać zbyt dużo, lubię fotografować, ale robię to okazyjnie, w dodatku mam dwa również drogie hobby.

Dziękuję i pozdrawiam,
Tomasz

GonzoG
20-07-2016, 12:26
Carl Zeiss TESSAR 50/2.8, (...) astrofotografię na szeroko.
A to ogniskowa obiektywu nic o tym nie mówi ??

Co do adapterów z soczewką - zauważalnie psują jakość obrazka.
Makro - zrobisz, ale tylko z pierścieniami pośrednimi.

Ostrość - jak ze wszystkimi bardzo starymi obiektywami - gorsza niż nowych, bo wtedy nie było tak dobrej optyki jak teraz. Nie mniej po przymknięciu do f/4-5.6 może być trochę ostrzejszy od 18-105.

TomoZ28
20-07-2016, 12:58
Z nowszych co polecasz w takim razie?

- - - - kolejny post - - - - - -

Ok, skoro nie ma nic sensownego, to możemy zamykać, szukam dalej
pozdrawiam

largo
23-07-2016, 12:54
Za 150-200zł dostaniesz starego Nikkora 50/2. To najtańsza standardowa stałka nikona i superostre szkło, porównywalne z droższym nikkorem 55 makro. Szukaj wersji z nowszymi powłokami (minimum HC).