PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z obracaniem polara

moshica
20-07-2016, 08:24
Witajcie.

Przypomniałem sobie przed wyjazdem o moim źle kręcącym się polarze Hoya PL-Cir 72mm.
Od nowości mam z nim taki problem że nierówno się obraca. Trochę ociera w pierścieniu, przy założonym tulipanie, mocno utrudnione kręcenie palcem. Na około 1/3 obwodu ma duży opór.
Mój błąd że na gwarancji go nie wymieniłem, miałem nadzieję że się "wyrobi"...
Ktoś coś wie, ma pomysł, spotkał się z takim problemem ? Jakieś pomysły na płynną pracę ?

GonzoG
20-07-2016, 08:30
Wygląda jakby by któryś pierścień skrzywiony. Raczej nic z tym już nie zrobisz.

moshica
20-07-2016, 08:42
Też tak myślę, choć nie jestem pewien czy Hoya daje 1-2 lata gwarancji czy dożywotnio ?

GonzoG
20-07-2016, 08:47
Ja na swoje 2 szt miałem 2 lata gwarancji, ale one są już leciwe i gwarancja była od sprzedawcy.
Jeśli kupowałem w sklepie internetowym lub mającym stronę że sklepem, to tam możesz zobaczyć ile gwarancji jest.

moshica
20-07-2016, 08:49
On już ma 4 lata niestety, stan idealny, ale źle "mordką" kręci, jest to upierdliwe bo tulipan na stale ogranicza jego ruch. No cóż pozostaje mi się z nim chyba męczyć na stałe, smarowanie raczej chyba nic nie pomoże a nie chciałbym go uświnić ...

GonzoG
20-07-2016, 09:15
Można spróbować smarować, ale musiałby to zrobić ktoś, mający odpowiedni smar/olej i narzędzia aby go odpowiednio aplikować.
Spytaj TOP67, czy on byłby w stanie z tym coś zrobić.

moshica
20-07-2016, 09:26
Ok napisze do niego, dzięki Gonzo za wskazówkę, pozdrawiam ;-)

moshica
22-07-2016, 09:11
Gonzo wczoraj bawiłem się tym filtrem i okazało się że pierścień kreci się dobrze bez ocierania. Dopiero po wkręceniu filtra w szkło tak się dzieje że ociera, tak jakby gwint był w tubusie nierówno nagwintowany. I pomysłu na to nie mam, jak lekko go wkręcę to może mi wypaść przy ustawianiu, jak dokręcę normalnie to du...i 4 litery !

david555
22-07-2016, 09:17
Można spróbować smarować, ale musiałby to zrobić ktoś, mający odpowiedni smar/olej i narzędzia aby go odpowiednio aplikować.
Wystarczy dotknąć szpary pomiędzy pierścieniami, niewielką ilością smaru do czyszczenia broni.

moshica
22-07-2016, 09:19
spróbuję olejem teflonowym, nie jest inwazyjny więc powinien być ok (tylko normalnie bez zamocowania kręci się jak powinien).

zbyszekD7000
22-07-2016, 09:33
To jak tak jest to dopasuj jakąś podkładkę żeby się zrobił dystans i żeby nie doło się całkowicie dokręcić filtra a jednocześnie żeby był pewnie dokręcony.
Np z odpowiedniej srednicy drucika (przewody linki - są do tego odpowiednie) założonego dookoła gwintu.
Czasem takie patenty potrafią skutecznie załatwić sprawę ;)

akustyk
22-07-2016, 09:36
ktora to jest dokladnie seria Hoyi? bo jak ktoras z tych lepszych (albo dokladniej: kosztowala troche pieniedzy), to jesli wszystkie metody rewitalizacji zawioda: kupic na allegro jakis tani uzywany filtr obrotowy Tiffen/Hama(*) i po prostu przelozyc fizyczna szybke filtra w nowa oprawke.

przy ingerencjach narzedziowych w wiekszosc oprawek Hoyi, zwlaszcza w tych cienkich filtrach, zachowalbym duza ostroznosc (Marumi, nawiasem mowiac, tez) - bardzo latwo filtr dokumentnie rozwalic, trudno cokolwiek poprawic...

* - z Tiffenem i Hama chodzi o to, ze one konstrukcyjnie umozliwiaja latwa zamiane "wkladu", czego nie moge powiedziec np. o Marumi czy Hoyi, ani chocby B+W (tu potrzebny jest specjalny klucz, mozna kupic, tylko kosztuje niemalo). ale to moze byc jakikolwiek inny filtr kupiony chocby na targu, jesli tylko latwo go rozkrecic

david555
22-07-2016, 09:38
spróbuję olejem teflonowym, nie jest inwazyjny więc powinien być ok (tylko normalnie bez zamocowania kręci się jak powinien).

Połóż filtr na szkle i sprawdź, czy idealnie przylega do powierzchni.

akustyk
22-07-2016, 09:41
Gonzo wczoraj bawiłem się tym filtrem i okazało się że pierścień kreci się dobrze bez ocierania. Dopiero po wkręceniu filtra w szkło tak się dzieje że ociera, tak jakby gwint był w tubusie nierówno nagwintowany. I pomysłu na to nie mam, jak lekko go wkręcę to może mi wypaść przy ustawianiu, jak dokręcę normalnie to du...i 4 litery !

jesli filtr sam z siebie sie dobrze obraca, to znaczy ze jest okragly i plaski tak jak nalezy.

no to skoro to nie dziala po wkreceniu w obiektyw, to z prostej logiki wychodzi mi, ze nie filtr jest tu winny. obejrzyj dokladnie gwint filtru w obiektywie czy jest rowny. sprawdzales inne filtry, czy sie plynnie w ten gwint wkrecaja?

moshica
22-07-2016, 09:45
Tak z filtrem jest jak najbardziej ok, to wersja PL CIR Pro 1 digital slim na gwint 77mm (błędnie napisałem 72mm)
Wkręcony jest w Sigmę 17-50 2.8.
Chyba rozwiązanie ze zrobieniem dystansu z drucikiem jest najsensowniejsze....
generalnie przy wkręcaniu filtra w tubus, jest delikatna dyletacja i gwint w obiektywie tak jakby nie miał współosiowości że polega to na tym, iż może filtr być wkręcony bliżej jednego lub drugiego brzegu na obwodzie tubusa. Próby wycentrowania go przy wkręcaniu na ileś prób też nic nie pomogły.

- - - - kolejny post - - - - - -

no to skoro to nie dziala po wkreceniu w obiektyw, to z prostej logiki wychodzi mi, ze nie filtr jest tu winny. obejrzyj dokladnie gwint filtru w obiektywie czy jest rowny. sprawdzales inne filtry, czy sie plynnie w ten gwint wkrecaja?

wiesz UV wkręcam normalnie i jest ok, nim nie muszę obracać jak polarem ;-)

zbyszekD7000
22-07-2016, 09:46
Można też coś na stałe przykleić żeby zrobić dystans, jak pomysł się sprawdzi :)