Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Początki z fotografią
rafcio91
19-07-2016, 22:36
Witam
Właśnie zaczynam przygodę z fotografią i skusiłem się na krajobraz aczkolwiek nie ukrywam, że podoba mi się również inna tematyka miedzy innymi portret.
Sprzęt jakim dysponuje to Nikon D5100 i obiektyw Nikkor 18-105.
Czekam na opinie, krytykę i wszelkie porady które na pewno wykorzystam w dalszym fotografowaniu i obróbce :)
1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/goaurs-1.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img921/513/goaurs.jpg)
Witaj na forum!
Trochę przesadziłeś z obróbką niestety. Nie mówię tu już o dyskusyjnych kolorach ale widzisz to jasne halo wokół korony drzewa - tak się zawsze będzie działo, jak przesadzisz z cieniami/światłami/clarity (mikrokontrastem, czy jak to tam się zwie) i będzie to wychodzić "na skraju" jasnego z ciemnym - im bardziej przesadzisz, tym więcej halo.
Kompozycyjnie też brakuje mi nieco oddechu - szczególnie na dole, bo te boćki to ciekawy temat.
No i plamy na matrycy do usunięcia, a matryca do czyszczenia ;)
rafcio91
20-07-2016, 06:50
Dzięki kolego za odpowiedz uwagi i wszelkie sugestie :)
Jak to zrobiłeś, że bociany nie uciekły?
Mi się nie udało...
Przeszkadza białe tło za drzewem. Chyba zbyt rozjaśnione.
rafcio91
23-07-2016, 12:26
Nie wiem co ciągnie te bociany do tego drzewa ale one zawsze tak sobie w tym miejscu przesiadują spacerują :)
Również dzięki za uwagę będę nad tym pracował :)
Sebastianito
23-07-2016, 12:47
Pierwsze moje słowa: Dżizas! Ale, chwila... czy ja też robiłem takie babole? No pewnie, że tak! Więc nie neguję, nie pochwalam... co ja Ci powiem? Szukaj drogi w fotografii którą chcesz podążać... i rób DUŻO zdjęć! Ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Niech sówaki będą twoim bratem a nie wrogiem...
Pierwsze moje słowa: Dżizas! Ale, chwila... czy ja też robiłem takie babole? No pewnie, że tak! Więc nie neguję, nie pochwalam... co ja Ci powiem? Szukaj drogi w fotografii którą chcesz podążać... i rób DUŻO zdjęć! Ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Niech sówaki będą twoim bratem a nie wrogiem...
Ładnie skomentowałeś