PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 a obiektyw 1.8 G 35mm DX - dylemat

Impala
18-07-2016, 21:31
Witam Was wszystkich!

Stoje przed dylematem.. otóż, posiadam od kilku lat aparat Nikon D5100 wraz z obiektywem kit 18-55mm DX. Z czasem zauważyłem, że chciałbym się przesiąść na lepszy obiektyw, czyli Nikon 1.8 G 35mm stałka. Tutaj pojawia się problem, chciałbym zacząć robic żywe zdjęcia, wyraźniejsze, czystrze. Ogólnie są ta potrety krajobrazowe, w górach, nad morzem itp. oraz potretowe z rozmytym tłem. Robie je zazwyczaj z drugą połówką. Przy tym sprzecie obecnym, występuje dużo szumów, zdjęcia nie są "czyste"oraz żywe, wieczorami nie ma co myśleć o zdjęciach. Na Flickr oglądałem mnóstwo zdjęć z tego obiektywu, akurat większość pochodzi z D5300 przykład:

https://www.flickr.com/photos/mmakela5/28289452922/in/pool-nikon35/
https://www.flickr.com/photos/lucamancuso/27773265383/in/pool-nikon35/
https://www.flickr.com/photos/lucamancuso/28355889486/in/pool-nikon35/
https://www.flickr.com/photos/lucamancuso/28329554936/in/pool-nikon35/
https://www.flickr.com/photos/lucamancuso/28240519572/in/pool-nikon35/

Z nikon D5100 mało występuje, dlatego dodałem z innego aparatu. Czy samym obiektywem da się osiągnąć takie zdjęcia z takim sprzętem jakim posiadam jak te wyżej przedstawione? Bardzo realistyczne, dokładne i wyraźne? Czy to juz kwestia samego aparatu? Nie wiem co robic, dlatego chciałbym zapytać się doświadczonych, którzy mieli do czynienia z innymi sprzętami. Nie chce również na ślepo kupować a póżnniej żałować. Chciałbym byc po prostu zadowolony z zakupu oraz ze zdjęć. Jestem ciekaw Waszych zdań, porad oraz propozycji.

Pozdrawiam!

kjakub
18-07-2016, 22:19
Witaj,
Patrząc na te zdjęcia raczej nie widzę niczego, czego nie można by osiągnąć Twoim zestawem. Może się mylę, ale może to nie w sprzęcie problem?
Nie napisałeś nic jak fotografujesz - w jakim trybie, czy obrabiasz potem te zdjęcia, wywołujesz RAWy, ani nie zaprezentowałeś żadnego Twojego zdjęcia, na którym widzisz, że jest coś nie tak. Jak przedstawisz więcej konkretnych informacji, to pewnie łatwiej będzie Ci pomóc :wink:

Edit:
Spójrz jeszcze w poniższy link, gdzie możesz zobaczyć zdjęcia wykonane zestawem podobnym do Twojego
pixelpeeper.com (https://pixelpeeper.com/adv/?lens=179&camera=1539&perpage=25&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=6)

Dune
18-07-2016, 22:26
Zgadzam się z opinią kjakuba. Matryca w D5100 pozwala robić żywe i czyste zdjęcia. Może błąd tkwi na etapie robienia zdjęcia (doboru parametrów, np. zbyt wysokiej czułości skutkującej szumem) lub jego edycji. Stałka, o której pisałeś, da mniejsza głębię ostrości (rozmazanie tła).

artur0372
18-07-2016, 23:57
Do portretów to może pomyśl nad N50 1.8G
D5100+n50 1.8G (http://flickriver.com/search/D5100+50+1.8G+portraits/)
D5100+n50 1.8G (http://pl.pixelpeeper.com/adv/?lens=42&camera=1539&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3)
Jeszcze lepiej N50 1.4 ale to już drożej D5100+n50 1.4 (http://pl.pixelpeeper.com/adv/?lens=100&camera=1539&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3)
Chociaż przy dzisiejszych cenach niekoniecznie. Ja wyrwałem używkę n50 1.4G za 900zł.

d90
19-07-2016, 01:30
Miałem i wspominam dobrze ten model.
Jesli nie potrafic nim fotki krajobrazu z kitem zrobic,
to nie zrobisz tez ze szkłem za 10tysi portretu.

Nauka.
Czytanie.
Nauka.
Czytanie.

:)

Ps.
Jesli aparat bedziesz jednak wymieniał na nowy i inny,
daj znać. Moze ktos odkupi ?
:)

Impala
19-07-2016, 06:09
Nie spodziewałem się tak szybkiej i dużej ilości odpowiedzi. Właśnie zbieram się do pracy i odpisze tyle ile będę w stanie oraz jak wrócę to już naspokojnie :)

@Kjakub
Faktycznie czasami to może być z mojej winy, zdjęcia robię czasami z JPG, przerabiam je w Lightroom. Parametrami bawiłem się nie jeden raz i rzadko kiedy mogłem uzyskać zdjęcie bardzo dobrej jakości czyt. czyste/mega wyraźne. Na przyszłość skupie się nad tym, aby zdjęcia były wywołane w RAW. Co do zdjęć jeśli się uda znaleźć na laptopie, dodam :) Dziękuję również za stronę, właśnie chciałem szukać zdjęć robione tym aparatem i obiektywem. Gdy wrócę przejrzę dokładnie

@Artur0372
Zastanawiałem się nad tym nie jeden raz, przeglądając nie jeden temat nawet na Nikoniarze, ludzie odradzali. Dlaczego? bo 35mm jest bardziej uniwersalne. Oczywiście chętnie popołudniu możemy rozwinąć dyskucję.

Odpiszę do pozostałych jeszcze, czas goni.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam!

DrAszyr
19-07-2016, 07:22
Żeby mieć "czyste/mega wyraźne" zdjęcia, nie trzeba koniecznie robić w RAWach, tylko poprawnie dobierać parametry ekspozycji i znać ograniczenia sprzętu. Oczywiście obiektyw stałoogniskowy da Ci lepszą ostrość niż kitowy 18-55 (który, nota bene, nie jest wcale taki zły) i pozwoli stosować krótsze czasy naświetlania z racji większej jasności, co czasami wyeliminuje problem poruszonego zdjęcia i/lub pozwoli obniżyć ISO (jeśli używasz funkcji Auto-ISO to radzę ją wyłączyć do czasu, gdy opanujesz dobrze znaczenie poszczególnych parametrów ekspozycji). Niemniej sam zakup stałki nie rozwiąże Twoich problemów. Jeśli chcesz mieć naprawdę ostre wieczorne zdjęcia - tylko statyw. Jeśli robisz dużo zdjęć ludziom w pomieszczeniach - porządna lampa. Jednego tylko nie osiągniesz kitowym obiektywem - bardzo dobrego rozmycie tła, bo po prostu jest za ciemny. Pozdrawiam!

artur0372
19-07-2016, 09:59
@Artur0372 Zastanawiałem się nad tym nie jeden raz, przeglądając nie jeden temat nawet na Nikoniarze, ludzie odradzali....

Bardziej uniwersalna jest, to się zgadza ale nie wierzę, że odradzali Ci 50-tkę do portretu :-)
Może jeszcze pomyśl nad sigmą 17-50 2.8. Na pewno to będzie najlepszy wybór.
Chyba bardziej ostra od tych dwóch stałek. Nowa około 1480zł (rtv euro agd) używki 900-1000zł.
D5100 + sigma 17-50 (http://flickriver.com/search/D5100++sigma+17-50+2.8/)

madebyzosiek
19-07-2016, 10:51
50 1.8G na dx daje bardzo fajne portrety, a do tego jest, jak na swoją śmieszną cenę, bardzo dobra, ostra, użyteczna od 1.8, a od 2.2 doskonała i ma rewelacyjnie szybki AF. Polecam. Męczyłem ją przez trzy lata i nie mogę powiedzieć niczego złego o tym szkle. Albo, jak przedmówca radzi, Sigma 17-50 2.8 i zbieraj na Nikkora 85 1.8 G, też będzie super zestaw. Pozdrawiam serdecznie :)

Impala
19-07-2016, 18:36
Wróciłem z pracy i biorę za czytanie i odpowiadanie :)

@kjakub Chciałem dodać zdjęcia ale niestety dysk zostawiłem w domu, obecnie w Niemczech siedzę. Na szybko jedynie jestem w stanie dodać zdjęcia facebookowe (tam to jakość już całkowicie poleciała w dół), więc nie wiem czy wchodzi w grę.
+ wszedłem na podaną przez Ciebie stronę i chciałem zobaczyć zdjęcia, które zostały wykonane D5100 + 1.8 35mm. Większość to zdjęcia zwierząt, rzeczy oraz krajobrazy. Nie znalazłem takiego zdjęcia, który by chociaż lekko dorównał lub był tematyce do tych co dałem na samym początku. Są takie bez emocji, koloru itp. To właśnie mnie martwi, chce robić zdjęcia postaciom, które ruszają się/pozują, a nie rzeczy która leży. Robię np. swojej dziewczynie zdjęcia, znajomym, sobie, czasami dodaje krajobrazy by pokazać co mnie otacza. Dochodzą również portrety, rodzinne, przy stole i tak można ciągnąć dalej :D Ale głownie chodzi o to, że zdjęcia które chce złapać są w ruchu, są to zazwyczaj ludzie i chciałbym by takie zdjęcia wychodziły jak najlepiej przy obecnym sprzęcie czyli Nikon D5100. Staram się kupić odpowiedni obiektyw, który wiadomo nie da mi wszystkiego co chcę, bo tak nigdy nie będzie ale chociaż pomógłby mi w tym. Budżet ograniczony, planuję wydać do tys zł. dlatego od samego początku zastanawiałem się nad Nikkor 50 mm /35 mm 1.8 oraz YONGNUO YN 50mm F1.8 NIKON AF (oglądałem na YT i widziałem, że AF nie działa często jak powinien). Wracając do początku przy obiektywie 35 mm 1.8 aparat D5300 naprawdę piękne zdjęcia zrobił i bardzo dużo przykładów było (kolor, ostrość itp.), przy Nikon D5100 jest mało przykładów, gdzie faktycznie można byłoby zobaczyć że też tak potrafi.

@d90 + praktyka, staram się manualnie wszystko ustawiać, ale są takie chwilę że ja, jako amator chcę uchwycić chwilę a nie jestem w stanie skupić i przejrzeć wszystko. Jak już wspomniałem, wychodzę z druga połówką na jakieś góry, imprezy czyli np. raceism, juwenalia gdzie naprawdę jest wiele rzeczy, które chciałbym aby były wyraźne, ostre i kolorowe.

@artur0372 Wracając tutaj ponownie, gdybym nastawił się na same portrety, to taki wybór na pewno miałbym na uwadze. Jednak dochodzą też zdjęcia innej tematyce ;)
+ kolejna odpowiedz: wybacz, pomyliłem się "do portretu*", mój błąd i dziękuję za wskazanie :) Broń boże nie mówię o tym, że odradzali 50mm, wręcz przeciwnie czytając wiele tematów ludzie polecali 50mm jak i 35mm. Jeśli chodzi o sposób wykorzystywania obiektywu na różne okazje, zalecali 35mm. Tutaj dodam nawet, ze zdjęcia wykonane D5100 i 1.8 50mm o wiele ładniej się prezentują jednak jeden i drugi w tym aparacie wydaję mi się że postacie są właśnie ciut rozmyte w porównaniu do zdjęć z Nikon D5300. Sigma, widać że robi wyraziste zdjęcia w krajobrazach, podoba mi się to również, jednak zdjęć wykonanym ludziom jest mało abym ocenił.

@madebyzosiek obserwowałem opinie innych ludzi i są pozytywne tak jak Pana jeśli chodzi odnośnie porterrów ;) nie zaprzeczę nawet, tylko czy w takich warunkach jak pokazałem wyżej zdjęcia będzie też dobrze się spisywał? nie tylko rozmyte tło ale nawet jeśli zdjęcia całe mając być wyraźne aby przedstawić otoczenie? czyli jakieś wyjście na zamek, parki, plaże itp. gdzie chcemy jednocześnie uchwycić człowiek jak i krajobraz. Również pozdrawiam! :)

@DrAszyr tutaj na pewno się zgodzę z Tobą, że zakup samej stalki nie naprawi wszystkiego. Jednak chce sobie pomóc ale nie wiem czy w takim aparacie da naprawdę dużą i pozytywna różnicę. Tak aby zakup był jak najbardziej udany :)

Podsumowując, trochę zrobił się bałagan, z mojej winy. Szukam rozwiązania, które przy aparacie Nikon D5100 pozwoliłby mi zrobić zdjęcia jak najostrzejsze i kolorowe w różnych warunkach. Chodzi o takie gdzie osoba pozuje i chcemy uchwycić ją z rozmytym tłem jak portret oraz uchwycić ją z krajobrazem gór/plaży itp. Czyli mniej więcej jak przedstawiłem w temacie. Jestem świadomy, że nie można mieć wszystkiego ale żeby jedno i drugie mieć w odpowiedniej jakości, za rozsądna cenę czyli mówię tutaj o kwocie do 1 000 zł tak aby była zdecydowana różnica od kit 18-55mm. Jestem bardzo pozytywnie nastawiony na Wasze odpowiedzi, cieszę się i myślę że dzięki Wam i Waszemu doświadczeniu uda znaleźć to czego poszukuję. Staram się jak najwięcej od siebie dodawać aby wiedzieć co chcę oczekiwać od obiektywu. Może nawet nie jest to opłacalne itp?

Pozdrawiam !

madebyzosiek
19-07-2016, 19:33
Sigma 17-50 2.8 jak najbardziej nadaje się do zdjęć wszelakiego rodzaju, nie tylko krajobrazu. Spokojnie pozwoli Ci wyciągnąć z D5100 o wiele więcej niż z 18-55. Co do stałek... Warto mieć i 35 i 50, a nawet 85 i 105 ;) Każda jest super, ale Sigma 17-50 2.8 spokojnie zastąpi Ci 35 i 50, więc masz dwa szkła w jednym. Yongnuo sobie odpuść, ja jakiś czas temu sprzedawałem idealnego Nikkora 50 1.8G za kwotę tego czegoś z soczewkami ;)
Podsumowując - Sigmę mam i polecam. Jeżeli nie chcesz Sigmy - Nikkora 35 DX miałem - dobry ale do 5100 tylko nowego, wybieranego w sklepie (żeby trafiał w punkt z ostrością), Nikkora 50 1.8G miałem i polecam w ciemno. Nikkora 85 1.8G mam i polecam w ciemno.
Aha, zdjęcia "wyraziste" przedstawiające człowieka i tło uzyskasz przymykając przysłonę, wtedy masz większą głębię ostrości (poczytaj o tym trochę).
Ps. Wolimy sobie mówić na Ty, jako społeczność forum jesteśmy kumplami ;)
Pozdrawiam serdecznie :)

ja15
20-07-2016, 17:33
A czy ktoś się orientuje czy Nikon D5100 nadaje się do zdjęć IR?

Impala
21-07-2016, 19:14
Sigma 17-50 2.8 jak najbardziej nadaje się do zdjęć wszelakiego rodzaju, nie tylko krajobrazu. Spokojnie pozwoli Ci wyciągnąć z D5100 o wiele więcej niż z 18-55. Co do stałek... Warto mieć i 35 i 50, a nawet 85 i 105 ;) Każda jest super, ale Sigma 17-50 2.8 spokojnie zastąpi Ci 35 i 50, więc masz dwa szkła w jednym. Yongnuo sobie odpuść, ja jakiś czas temu sprzedawałem idealnego Nikkora 50 1.8G za kwotę tego czegoś z soczewkami ;)
Podsumowując - Sigmę mam i polecam. Jeżeli nie chcesz Sigmy - Nikkora 35 DX miałem - dobry ale do 5100 tylko nowego, wybieranego w sklepie (żeby trafiał w punkt z ostrością), Nikkora 50 1.8G miałem i polecam w ciemno. Nikkora 85 1.8G mam i polecam w ciemno.
Aha, zdjęcia "wyraziste" przedstawiające człowieka i tło uzyskasz przymykając przysłonę, wtedy masz większą głębię ostrości (poczytaj o tym trochę).
Ps. Wolimy sobie mówić na Ty, jako społeczność forum jesteśmy kumplami ;)
Pozdrawiam serdecznie :)

Dziękuje za pozotywne przyjęcie i za udzielone Wszystkim odpowiedzi. Będę czekał aż znajdę fajną okazje z Sigma, jeśli nie to nastawię się na 50mm 1.8G.

Temat do zamknięcia :)
PS:ja15 załóż nowy temat, szybciej i konkretniej otrzymasz odpowiedzi.

Pozdrawiam !

GonzoG
21-07-2016, 19:25
Tak samo jak każdy inny aparat z matrycą CMOS - tylko i wyłącznie przy użyciu specjalnych filtrów i na bardzo długich czasach.

Co IR bez przeróbek najlepsze są aparaty z CCD - te matryce są bardziej czułe na IR i łapią też większe spektrum, ale aktualnie nikt ich nie stosuje w takich aparatach. Jak chcesz aparat do IR to tanio można dostać D40, D40x, D60, D70, D80.

Po przeróbkach (usunięciu filtra odcinającego IR z matrycy) aparat będzie robił zdjęcia w kolorze + IR na czasach wg. światłomierza.

Artur Małysiak
21-07-2016, 22:00
Nikon D5100 tak..ale nie wszyskie obiektywy..wspomniana sigma się nie nadaje..ale za to tani niikkor 18-55 juz tak

- - - - kolejny post - - - - - -

Nikon D5100 tak..ale nie wszyskie obiektywy..wspomniana sigma się nie nadaje..ale za to tani niikkor 18-55 juz tak

Wind Mill
22-07-2016, 13:40
Tak z ciekawości, czemu Sigma do IR się nie nadaje? Jakieś powłoki na soczewce, które filtrują IR?

Artur Małysiak
22-07-2016, 21:21
Tak z ciekawości, czemu Sigma do IR się nie nadaje? Jakieś powłoki na soczewce, które filtrują IR?

Hotspotuje