PDA

Zobacz pełną wersję : Wkładka zamka do drzwi...

sote
18-07-2016, 18:06
Czy jest na sali specjalista w temacie zamków do drzwi? :D
Mam w budynku drzwi wejściowe, w których jest zamek firmy Abloy... wszystko pięknie działa.
Ale jest małe "ale"... potrzebuje dorobić klucz, a tego żaden "szewc-ślusarz" nie jest mi w stanie zrobić.
Do Abloya dorabia tylko centrala w Warszawie za 120zł za jeden klucz.

Zacząłem się zastanawiać, czy nie byłoby lepiej wymienić całej wkładki z pięcioma czy sześcioma nowymi kluczami.
Tylko przydałaby mi się pomoc kogoś kto ogarnia temat.

Wiem, że mogę zadzwonić do jakiegoś lokalnego ślusarza, ale wole wiedzieć co nieco zanim dam się namówić fachowcowi :)

kzkzg
18-07-2016, 18:39
ale co konkretnie potrzebujesz wiedziec? jak wymienic wkladke?

odkrecasz srube od wkladki. wkladasz klucz. przekrecasz o jakies 45 stopni, wkladka powinna wylezc.

lortek
18-07-2016, 18:47
wymontowac wkladke to nie jest jakies skomplikowane przedsiewziecie, jedynie srubokreta potrzebujesz, jezeli kształt wkladki jest standardowy to zwroc uwage na jego dlugosc bo jak bedziesz kupowac nowa wkladke to mozesz spotkac rozne jej dlugosci, moze byc z jednej strony krotsza z drugiej dluzsza i potem moze wystawac ;) najlepiej dobrac taka sama dlugosc jak starej wkladki

sote
18-07-2016, 18:47
Chciałbym wiedzieć czy da się wymienić sam element zamka, w który wchodzi klucz (wkładkę?) zostawiając całą resztę gratów.
p.s. dzięki za instrukcję demontażu :)

Zamek wygląda tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://s31.postimg.org/bt85f4709/zamek.jpg)

Chciałbym (o ile to możliwe) wymienić tylko element zaznaczony na czerwono.

kzkzg
18-07-2016, 19:42
widze ze masz jakas wyszukana mysl techniczna, bez standardowej srubki do wkladki. nie wiem czy uda ci sie w ogole kupic pasujaca wkladke (tanio).

zgera
18-07-2016, 20:52
Może taka wkładka spasuje: http://allegro.pl/zamek-gorny-do-drzwi-chinskich-wkladka-krakow-i6326330010.html
Ważny jest rozstaw śrub, wymiana jest prosta pod warunkiem że coś podobnego dokupisz.

RobertMiernik
18-07-2016, 21:02
To jest system cały, raczej nie dokupisz innej wkładki pasującej do 'systemu', sama wkładka to 300 zł (z kluczami trzema standardowo) więc 120 za klucz to rozsądna cena.

Jako alternatywę możesz wymienić niestety wszystko tzn klamkę, wkładkę, i to metalowe okucie - jeśli da się dorobić klucz to imo nie warto.

sote
18-07-2016, 21:43
Gdyby to był standard to bym nie pisał na forum, tylko dawno to wymienił ;)
Widzę, że chyba jednak trzeba będzie dorobić klucz bo wymiana wszystkiego jest nieopłacalna niestety.

tomfoot
18-07-2016, 22:03
Pomijając problem montażu to przyzwoita wkładka i tak kosztuje kilka stówek, wiec dorobienie klucza nie jest takie drogie. Poza tym masz dobrą wkładkę:-) Zadzwon do tej firmy, pogadaj, może dorobią taniej :-)

sote
18-07-2016, 22:54
Wiem że dobra wkladka kosztuje. Tyle tylko że z nową wkładka dostajesz 5-6 kluczy. Taniej nie dorobię bo te klucze dorabia (tak mi powiedziano u przedstawiciela producenta) tylko jedna firma w PL zgodnie z kodem z karty od konkretnego zamka. Nawet klucza nie chcą widzieć ;)

sokrates
22-07-2016, 07:49
Ja na twoim miejscu dorobił bym te 1 - 2 klucze i zapomniał o inwestycji. Masz super zamek, którego byle "Seba" nie otworzy drutem, a jak do tego masz w miarę dobre drzwi to po co kombinować z bezpieczeństwem domu?

Rafał_Sz
22-07-2016, 08:16
Ja na twoim miejscu dorobił bym te 1 - 2 klucze i zapomniał o inwestycji. Masz super zamek, którego byle "Seba" nie otworzy drutem, a jak do tego masz w miarę dobre drzwi to po co kombinować z bezpieczeństwem domu?

Dokładnie. To bardzo dobry zamek i naprawdę opłaca się dorobić do niego klucz.

sote
22-07-2016, 08:37
Tak właśnie zrobię, bo gdybym chciał cokolwiek ruszyć to koszt będzie dużo wyższy.