PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d5300 ciemne zdjęcia

bucz920
17-07-2016, 22:22
Witam, kupiłem niedawno nikona D5300 z obiektywem AF-P 18-55 DX VR i mam problem ze zdjęciami. Chodzi dokładnie o jpeg są bardzo ciemne mimo że dobrze naświetlone. W czym może być problem? Ten obiektyw jest aż tak ciemny czy funkcja rozjaśniania musi być włączona?

ksh
17-07-2016, 22:33
Najlepiej zrób zdjęcie w raw i wklej tu linka bo inaczej ciężko ci pomóc.

GonzoG
17-07-2016, 23:02
Zdjęcia poprawien naświetlone są odpowiednio jasne.
Jak są ciemne to są źle naświetlone.

Wstaw zdjęcie wraz z parametrami ekspozycji (czas, przesłona, ISO).

amirez
18-07-2016, 10:46
Ciemne to znaczy kiedy: na wyświetlaczu aparatu, na komputerze, wywołane? Zdjęcia robione na zielonym, na jakich ustawieniach? Wstaw tutaj kilka zdjęć i parametry. Będziem kombinować ;)

bucz920
18-07-2016, 11:13
Zawsze robie w raw i jpeg-ach, zdjęcia naświetlone były poprawnie :) Ciemne to znaczy na komputerze i na wyśwetlaczu aparatu. Ustawienia w aparacie "neutralne". D-lighting na auto, preselekcja przysłony.

Zdjęcia:

http://www.fotosik.pl/u/buczu920/album/2347955

sl011
18-07-2016, 12:11
Ustawienia w aparacie "neutralne". D-lighting na auto, preselekcja przysłony.
Ja nie widzę tragedii, jeśli chodzi o jasność.
Jeżeli używasz profilu neutralnego, to możesz się spodziewać mało intensywnego nasycenia kolorami, zmniejszonego kontrastu i zmniejszonego wyostrzania. Właśnie o to chodzi w tym profilu, żeby zdjęcie nie było zbyt jasne ani zbyt kontrastowe ani zbyt kolorowe. Jeżeli użyjesz tego profilu fotografując szaroburą scenę, to nie dziw się, że zdjęcie może wyjść szarobure do kwadratu.
Spróbuj użyć do tego zdjęcia innego profilu albo skoryguj profil neutral w aparacie. Możesz mu zwiększyć nasycenie lub kotrast. Ewentualnie możesz zastosować dodatnią korektę ekspozycji albo inne ustawienie D-lighting.
Rawa możesz wywołać ponownie w aparacie lub na komputerze, z innymi ustawieniami.

Zawsze robie w raw i jpeg-ach, zdjęcia naświetlone były poprawnie :)
Jeśli sam piszesz, że zdjęcia są za ciemne, to znaczy, że nie były naświetlone poprawnie. :)

bucz920
18-07-2016, 13:05
Wcześniej używałem sony a58 i przy takim naświetleniu na hitogramie, zdjęcie było bardzo jasne, więc jestem zdziwiony, może nie jest jakieś okropnie ciemne ale na jpg widać moim zdaniem winiete i to solidną, dlatego też pytam czy te aparaty tak mają czy właśnie ustawienia tak wpływają, ale ok zaraz statyw aparat i będziemy ustawiać :)

sl011
18-07-2016, 13:40
może nie jest jakieś okropnie ciemne ale na jpg widać moim zdaniem winiete i to solidną
D5300 nie koryguje (chyba) winiety. Obiektywy kitowe mają skłonności do winietowania. AF-P są jeszcze bardziej kompaktowe, niż starsze wersje kitów, więc winieta raczej może w nich występować. Jeżeli Cię ona razi, możesz łatwo usunąć winietę na komputerze. Większość programów do raw ma tę opcję, w tym nikonowski Capture NX-D. Po zastosowaniu korekcji zdjęcia z reguły faktycznie wydają sie jaśniejsze.
Jak jest z kitami do lustrzanek Sony - nie wiem. Może A58 korygował winietę automatycznie, a może Sony robi lepsze obiektywy kitowe?...

Wcześniej używałem sony a58 i przy takim naświetleniu na hitogramie, zdjęcie było bardzo jasne
Histogram nie musi decydować o tym, czy zdjęcie jest odbierane jako jasne, czy ciemne. O odbiorze zdjęcia decyduje przede wszystkim jego zawartość. A całkowicie różne treści mogą tworzyć bardzo podobne histogramy.

bucz920
18-07-2016, 13:49
O ile wiem histogram jest do oceny naświetlenia, na zdjęciach jest w normie i nie ma prześwietleń ani niedoświetleń, w takim razie zdjęcie powinno mieć taką jasność jaką ja widzę jako fotograf, a tam było bardzo jasno a zdjęcia są ciemne o jakieś 1ev więc coś jest nie tak. Tak samo na lv było jasne a po zwolnieniu migawki nagle robiło się strasznie ciemne, tak jakby coś ingerowało w te zdjęcia. Wiem, że mogę usuwać winiete i robie to lr ale jak chce zrobić zdjęcia wakacyjne i pokazać jej rodzinie to nie chce mi się siedzieć przy tylu rawach i winiety usuwać. Ok trudno będę dalej walczył z tym może dojdę do tego co jest nie tak

GonzoG
18-07-2016, 16:06
To nie problem z aparatem, a jego obsługą.
Masz 3 tryby pomiaru światła i trzeba wybrać odpowiedni do panujących warunków. Tu masz bardzo jasne niebo i białe obiekty - jest pewne że aparat w CW i matrycowym będzie sie do nich ustawiał.

A to jak będzie wyglądał histogram zależy od tego co jest w kadrze. To że jest gdzieś po środku, nie znaczy że zdjęcie jest poprawnie naświetlone.

bucz920
19-07-2016, 10:36
Z histogramem bym się kłócił, bo wiem, że służy także do oceny prześwietleń i niedoświetleń, a to decyduje o poprawnym naświetleniu zdjęcia ale nie ma co się kłócić :) Po prostu chodziło mi tylko o to czy obiektywy tak winietują i czy to przez d-lighting bo słabo znam tą funkcję :)

bucz920
19-07-2016, 12:48
Wybaczcie za odpowiedź ale wcześniejszej nie wyświetlało i wysłałem kolejną, więc tą można usunąć

mmluty
19-07-2016, 12:51
Zdjecia które pokazałeś są prawidłowo naświetlone, co widać również na histogramie. Cała reszta to obróbka. Z tego co pokazałeś obrabiasz w LR. Trzeba troszkę tymi suwakami poruszać w odpowiedni sposób i bedzie to czego oczekujesz.
Poniżej kilka uwag z mojego doświadczenia które mogą Ci nieco ułatwić zadanie.
Używanie D-lighting kiedy robisz Rawy jest bez sensu, ponieważ puszka w czasie robienia zdjęcia przelicza z RAW do JPG w uproszczony sposób to samo co możesz znacznie lepiej zrobić sam w czasie obróbki, a dla RAW cała operacja oczywiście jest bez znaczenia.
Ja zaczynam obrobkę w LR zawsze od wybrania Camera Calibration ( wybierz w pokazanym przypadku np. Camera Landskape albo Camera Standard) następnie ustaw Lens Correction szczególnie w zakładce Profile wybierz obiektyw którego użyłeś.
Przejdź do zakładki na samej górze Basic i na początek pobaw się suwakami Clarity, Highlights, Shadows, Whites i Blacks nie ruszając na początek Eksposure i Contrast. Zdjęcie powinno być blisko tego czego oczekujesz.
Dalej oczywiście można dopieszczać innymi suwaczkami np. w zakładce Tone Curwe, co często daje bardzo dobre efekty.
Dodam tylko, że jeżeli na histogramie i monitorze widać, że zdjęcie jest mocno prześwietlone lub niedoświetlone to zaczynam od Ekspozyture, ale prawie nigdy nie używam suwaka Contrast. Jeżeli masz serię zdjęć to oczywiście Copy i Paste i seria załatwiona.