PDA

Zobacz pełną wersję : Źródło światła ciągłego

Dino1984
17-07-2016, 19:13
Chcę zakupić dwie lampy światła ciągłego do filmowania. Co polecacie, świetlówki czy panele LED?
Chcę to przepuścić przez parasolki.
Zależy mi na mobilności (kwestia zasilania).

GonzoG
18-07-2016, 09:36
Jakich parametrów ekspozycji oczekujesz ?? I z jakiej odległości będzie świecone?

Dino1984
18-07-2016, 09:46
Odległość raczej mała - 2-4 m.
Parametry ekspozycji... nie wiem. Filmować zamierzam swoim D5100 (ze zaktualizowanym softem umożliwiającym ręczną kontrolę parametrów ekspozycji), chciałbym osiągnąć coś w stylu "high key" na białym tle.

Dino1984
19-07-2016, 10:44
Ktoś? Coś?

ksh
19-07-2016, 11:07
Ale to białe tło czym będziesz robił ?
Źródło światła będzie jedyne czy tylko doświetlające ?
Stawiam na LED bo zgrabne i można łatwo eliminować mruganie bo mają regulacja, problem to tylko jakość tego światła i cena w parze z tym idąca.

Dino1984
19-07-2016, 11:21
Białe tło będę robił białym tłem (winyl, karton, cokolwiek). To ma być jedyne źródło (dwie lampy).

Taki setup to ma być (tyle, że filmowy):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://debbiecollins.com.au/wordpress/wp-content/uploads/2013/01/2-Light-Setup1.jpg)

r_m
19-07-2016, 11:56
Białe tło będę robił białym tłem (winyl, karton, cokolwiek). To ma być jedyne źródło (dwie lampy).

Taki setup to ma być

Zrób sobie taki setup na próbę, czymkolwiek, bo możesz nie uwierzyć, że przy takim ustawieniu lamp nie uzyskasz białego tła, tylko szare. Żeby tło było białe, musi być oświetlone mocniej niż główny obiekt, a przy tym schemacie tego nie będziesz miał. Do białego tła musiałbyś dołożyć najlepiej dwie kolejne lampy tylko na tło. Oczywiście można próbować sobie poradzić stawiając zamiast "Fill Light" blendę, a "uwolnioną" lampę ustawić np. za obiektem zdjęć skierowaną na tło, ale 4 lampy z regulacją mocy dają większą swobodę.

ksh
19-07-2016, 12:03
Dlatego pytam czym chcesz robić białe tło, nawet prześcieradło podświetlone od tyłu lub od przodu daje różne efekty, a oświetlenie osoby dwoma lampami nie koniecznie da najlepszy efekt, testuj jak napisał r_m byle czym i dopiero wydawaj kasę.

Dino1984
19-07-2016, 12:16
Dzięki za informacje, tego faktycznie nie wziąłem pod uwagę (konieczności oświetlenia tła).
Problem polega na tym, że nie mam nawet "byle czego" (ewentualnie lampka biurkowa 40W, ale to chyba raczej się nie nadaje), więc coś kupić muszę...

r_m
19-07-2016, 12:38
nie mam nawet "byle czego" (ewentualnie lampka biurkowa 40W, ale to chyba raczej się nie nadaje)

Jeszcze lepiej nadają się dwie - nie żartuję. Nie chodzi o docelowe oświetlenie, tylko o kilka prób, żebyś sobie ustawił lampy jak planujesz i sprawdził przed zakupem. A skoro próby, to obraz nie musi być "bezszumowy", możesz dać maksymalne ISO, balans bieli też nie jest ważny - byle tylko nie było dużego wpływu innego oświetlenia, tzn. robisz próbę z wyłączonymi światłami - jeśli obraz jest prawie czarny, włączasz i się bawisz, jeśli na obrazie coś widać - światło "zastane" jest za mocne.
Po kilku minutach własnych prób będziesz wiedział znacznie więcej, niż po obejrzeniu paru schematów i przeczytaniu kilku artykułów, i wtedy albo zdecydujesz się na jakieś rozwiązanie z wcześniej wybranych, albo na coś zupełnie innego.

ksh
19-07-2016, 13:32
Ja kiedyś byłem u znajomej, która robi jakieś tam vlogi i sama sobie wymyśliła oświetlenie, kupiła halogeny budowlane 500W na statywach po 60zł, przed nimi stoją ramki z kalką kreślarską, tła akurat używa kolorowe i doświetla jakąś lampką, sprawdza się dobrze, więc tu tylko pomyśleć o doświetleniu/prześwietleniu tła, czyli może cztery takie lampy byłyby ok.
Minus tego że w upalne dni te lampy czuć ze grzeją.