PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 35mm 1.4 ART problem z autofocusem

larky
17-07-2016, 08:45
Cześć, ktoś może miał taki przypadek. Sprzęt kupiłem kilka dni temu i w zasadzie od razu wystąpiły następujące objawy.
Ostrzymy na coś bliskiego (kilkadziesiąt cm) i jest ok po czym przenoszę punkt ostrości na coś odległego np. budynek obok, jest ok i następnie wracam na cel na biurku i lipa. Aparat w ogóle nie ostrzy już. Jedynie łapie ostrość znowu na odległym budynku.
Sprawdziłem na dwóch moich korpusach i tak samo. W poniedziałek jadę do sprzedawcy ale ciekawi mnie czy ktoś z użytkowników miał coś takiego.

sokolnik
17-07-2016, 22:18
może biurko masz za blisko? Może punkt na biurku ma jednolitą fakturę i aparat nie może złapać kontrastowego punktu?
jakie body? Jaki tryb AF ?

dobrze że kupiłem N 35 1.8 ED :) tysiak zaoszczędzony a do tego brak problemów z AF :)

larky
17-07-2016, 22:23
Daruj sobie takie rzeczowe komentarze proszę.

Sent from my iPhone using Tapatalk

sokolnik
17-07-2016, 22:34
Nie to nie, powodzenia i zadowolenia ze sprzętu życzę :)

DrAszyr
17-07-2016, 23:26
Przełączanie w tryb MF i z powrotem AF coś daje, czy trzeba wyłączyć w ogóle aparat?

david555
18-07-2016, 05:50
@larky

Swoją drogą, gdybyś odpowiedział w zestawie z którym body masz ten problem, to może nic by się nie stało ?

larky
18-07-2016, 06:51
Body nie ma znaczenia, na 3 różnych ten sam objaw. Przełączanie AF i wyłączanie również nic nie daje, zauwazyłem jedynie, że ręczne przeostrzanie cóś pomaga czasem.

DrAszyr
18-07-2016, 07:57
Jeśli któreś z tych body jest starsze niż S35A i nie było aktualizacji softu "usprawniającej" współpracę ze szkłami firm trzecich, to ewidentnie wina egzemplarza obiektywu, bo inaczej problem dawno byłby znany. Jedź do sprzedawcy i przetestuj inną sztukę.

david555
18-07-2016, 10:03
Body nie ma znaczenia, na 3 różnych ten sam objaw. Przełączanie AF i wyłączanie również nic nie daje, zauwazyłem jedynie, że ręczne przeostrzanie cóś pomaga czasem.
Spróbuj wymienić tę sztukę, ale warto mieć pod ręką sigma usb dock, aby szkiełko przysposobić.
Pytałem o body ze względu na ewentualną mikrokalibrację.

larky
18-07-2016, 12:46
Docka mam, bo mam 3 korpusy :) Obiektyw wymieniony na egzemplarz bez tej przypadłości.