Zobacz pełną wersję : Wymiana D3000 na coś lepszego
marek_bog
16-07-2016, 12:07
Cześć,
Potrzebuję wymienić żonie D3000 na coś współczesnego i lepszego. Niestety nie jestem zorientowany w tej klasie sprzętu i dlatego proszę o pomoc. Na pierwszy ogień poszedł D3300 za około 1500zł lub D5200 za 1800zł. Czy warto dopłacać do D5200? Może coś innego? Żona ma N18-105VR i ten zostaje.
Z góry dzięki.
tak kup swojej żonie 5200 bo to zdecydowanie inna klasa aparatu. Będzie zadowolona i ty też
Ale jeśli nie ma jakiś zdecydowanych wymagań co do aparatu i oczekuje podobnej obsługi ale z lepszą jakością obrazka, lepszym iso, lepszym video itd do bierz D3300 bo jest w miarę nową konstrukcją i obecnie w świetnej cenie.
Do tego żeby poznać inną stronę fotografii kup jasna stałke np 1.8/35 lub 50mm ale to przy następnej okazji zakupowej :)
BambusZMikronezji
16-07-2016, 16:49
Ale jeśli nie ma jakiś zdecydowanych wymagań co do aparatu i oczekuje podobnej obsługi ale z lepszą jakością obrazka, lepszym iso, lepszym video itd do bierz D3300 bo jest w miarę nową konstrukcją i obecnie w świetnej cenie.
Do tego żeby poznać inną stronę fotografii kup jasna stałke np 1.8/35 lub 50mm ale to przy następnej okazji zakupowej :)
Zgadzam się z przedmówcą. 35mm bardziej uniwersalna, 50mm bardziej portretowa ogniskowa. W porowaniiu do kitow to będzie rewelacja. D3300 daje podobną jakości obrazka do 7200 szczególnie jezeli żona nie siedzi mocno w obróbce rawow i pstryka foty od czasu do czasu to D3300 jest ok. D3300 Od 5200 różni sie przede wszystkim lepszą matrycą i gorszym AF i brakiem gibanego ekraniku.
marek_bog
17-07-2016, 09:57
Dzięki. Żona nie obrabia RAWów w ogóle, głównie foci w JPG, chyba, że ja ją przekonam do RAW+JPG, to później ja jej wyciągam te RAWy. Stałki też nie są dla niej, ona po prostu musi mieć zooma ;) W razie potrzeby ja mam stałki, to mogę poratować.
Chodzi mi głównie o to, żeby miała aparat z wyższym użytecznym ISO, bo D3000 to max ISO800, powyżej, to jest tragedia - zwłaszcza przy wyciąganiu z RAWa. Żeby miała filmy, bo jej się to podoba, a D3000 w ogóle nie ma filmów.
Najbardziej, to jej się spodobał mój D7200 - za to, że wszystko można skonfigurować pod kilka przycisków i kółek. Najbardziej jej się spodobało, że ustawiłem w D7200 zmianę ISO na przycisku od nagrywania filmów + kółko. To oznaczało, że aby zmienić ISO nie trzeba było grzebać w menu (nawet nie trzeba było odrywać oka od wizjera). Niestety D7200 jest już duży i ciężki, a ja bym dla niej chciał coś mniejszego i lżejszego - coś właśnie pokroju D3xxx lub D5xxx. Niestety obie te serie nie mają dedykowanego przycisku dla ISO i chyba nie mają żadnego programowalnego przycisku?
Dedykowanego nie Ale seria 5xxx ma Fn (jeden, ale zawsze to coś)
madebyzosiek
17-07-2016, 10:23
lNiestety obie te serie nie mają dedykowanego przycisku dla ISO i chyba nie mają żadnego programowalnego przycisku?
Nie wiem jak z D3xxx, ale jak miałem D5000, to miałem ustawione iso pod FN (pod przyciskiem lampy błyskowej), także się da. D5500 ma też obszar fn na ekranie dotykowym. A może Żonie spraw Sony A6000 z kitem? Będzie małe i dużo lepsze od D3000, a jeszcze dodatkowo film skleci lepszy od Nikona... A z Nikona bym dzisiaj kupił D5300 z S17-50 2.8, albo nawet z kitem 18-105, gdybym się uparł że chcę małą lustrzankę. Pozdrawiam serdecznie :)
Niestety obie te serie nie mają dedykowanego przycisku dla ISO i chyba nie mają żadnego programowalnego przycisku?
W D5200 przycisk Fn jest w ustawieniach fabrycznych przypisany właśnie do ISO. Apropos wagi i wymiarów i poręczności to pamiętam jak moja żona po wzięciu do ręki D7200 powiedziała w porównaniu do D5200 to już "kloc" :D
Używkę w stanie prawie fabrycznym znajdziesz w okolicach 1200 zł - moim zdaniem warto rozważyć taką opcję. Zostanie Ci 600 zł + 450 zł za N18-105VR akurat jak znalazł starczy na Sigmę 17-50 2.8.
No i nadal będzie miała kulejące video, więc może jednak przełamać się i zainteresować bezlusterkowcami, taki samsung NX30 ma wszystko plus parę bardziej komfortowych i użytecznych rzeczy w porównaniu do D7200, miałem i uważam że to może byc lepszy aparat dla żony.