Zobacz pełną wersję : Rozdzielczośc zdjęć
Cześc. Mam dość ważne i pilne pytanie. Przejrzałam odpowiedzi na moje pytanie na wielu forach i dalej nie moge znaleźć złotego śrdodka.
W jakim rozmiarze oddajecie zdjęcia z sesji/ślubów itp? (pracuję na nikonie d90)
a) Jeden folder poleci jako full size - i pytanie jaka rozdzielczośc do takowych dajecie?
b) Drugi folder to zapewne zmniejszone do publikacji w internecie - zazwyczaj daje dłuższy bok 960 i rodzielczość 300ppi ( czy tak bedzie ok?)
Prosze o wyrozumiałośc i szybka pomoc :)
leonstar
15-07-2016, 21:09
Ja daję 3000 dłuższy bok , reszta do dogadania.
Do internetu to 72ppi, więcej nie ma sensu.
Do internetu to 72ppi, więcej nie ma sensu.
No nie, znowu to samo...
Czym się różni zdjęcie 960x640 pikseli zapisane jako 72 dpi/ppi od zdjęcia 960x640 pikseli zapisanego jako 300 dpi/ppi?
Od jakiegoś czasu dla siebie zapisuję foty w wielkości 4K, czyli 3840 na dłuższym boku. Często też kadruję 16:9 (znaczy jakieś 10% zdjęć). A do internetu 1280.
Nie ma znaczenia jakie dpi się ustawi.
A ja do internetu dłuższy bok na 960px ustawiam. Bo raz, że tak dobrze na fb, a dwa, że przy większych rozdzielczościach obrazek nie mieści się na ekranie i trzeba zmniejszać. A dla siebie mam rawy, jakbym potrzebował zawsze mogę wywołać jeszcze raz. Tylko ja kiepskie zdjęcia robię, więc raczej nie będę potrzebował ;)
Borat1979
15-07-2016, 23:10
Rozwalają mnie zawsze te problemy "ślubnych profesjonalistów", który mają problem z tak podstawową sprawą jak zapis pliku :)
DPI w zdjęciach nie ma żadnego znaczenia. Czy będzie wpisane 300 czy 1 i tak będzie to dokładnie to samo zdjęcie.
Co do rozdzielczości - do oglądania najlepiej dopasować się do najpopularniejszych rozdzielczości ekranów. Aktualnie jest to FHD, czyli 1920x1080.
To zależy, jak ktoś będzie oglądał na pełnym ekranie to tak, ale większość ogląda w przegladarce, z taskbarem windowsa, ub ma mniejszy monitor.