Zobacz pełną wersję : Szkło Sigma 18-200mm f3.5-5.6 II DC Macro OS HSM do Nikona D3300
Witam, w tę sobotę kupuję aparat Nikona D3300, udało się znaleźć w dobrej cenie ale niestety kitowy obiektyw pozostawia wiele do życzenia. Mieszkam na wyspach i da się ten aparat kupić nowy w cenie 280 funtów ze szkłem 18-55 bez VR.
Ponieważ mam zamiar brać aparat ze sobą na wycieczki, czasami dłuższa ogniskowa by się przydała więc chcę wymienić ten kitowy na coś z większym przedziałem. Robię także zdjęcia w pomieszczeniu ale do tego kupię sobie stałkę 35mm. Teraz pytanie, udało mi się znaleźć obiektyw Sigmy ale nie do końca rozumiem ich oznaczenia. Z tego co wyczytałem, jeżeli ma oznaczenie HSM posiada silnik AF wbudowany w obiektyw, ale czy będzie to działać z Nikonem D3300, który wymaga AF-S? Jeśli obiektyw Nikkor jest DX, to wtedy działa, a podobno HSM może współpracować z aparatami wymagającym tego standardu. Czy dobrze zrozumiałem?
PS Znalazłem teścik tego szkiełka, i jak na tak duży przedział ogniskowych spisuje się na prawdę OK. Tak dodatkowo, co Wy o nim sądzicie? Aby nie było pomyłki, tutaj link do aukcji na ebay (szkło Sigmy 18-200):
http://www.ebay.co.uk/itm/272306154181?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Oraz drugie szkło, tańsze ale wygląda na bardziej "zmęczone" i brudne... Ale wygląda nieco inaczej, ma czerwony pasek:
http://www.ebay.co.uk/itm/Sigma-18-200mm-F3-5-6-3-DC-AF-Zoom-Lens-Nikon-Free-UK-Postage-/272307607317?hash=item3f66cc5715:g:6ksAAOSwzJ5XXza e
Bardzo prosiłbym o pomoc, na dobrą sprawę dopiero zaczynam przygodę z fotografią i trochę już się oczytałem, ale nie chcę popełnić głupiego błędu, bo jednak jest trochę pieniędzy do wydania...
Pozdrawiam!
1. Nie kupuj tej Sigmy, miałem, nie polecam. W skrócie, na krótkich ogniskowych dystorsja, którą trudno ogarnąć (obraz beczkowaty), długie ogniskowe mydlą (niewyraźny obraz).
2. Chwalona jest Sigma 18-250 macro, poczytaj o tym szkle. HSM to jest to samo co AF-S Nikona. Niewiele droższa a używalna.
http://www.optyczne.pl/52.6-artyku%C5%82-Oznaczenia_obiektyw%C3%B3w_Sigma.html
3. Warto znaleźć d3300 z Nkkorem 18-55 AF-P VR. To szkło będzie przydatne do filmowania, łatwiej ewentualnie odprzedać, a kosztuje bardzo podobnie do innych wersji 18-55. Jeśli chcesz od razu dodatkowo kupić tzw. superzooma.
4. Lepiej wybrać Nikkora 18-105, fajny zakres, niezłe optycznie szkło na początek. Kiedy nabierzesz doświadczenia łatwiej określisz swoje potrzeby i wymagania.
1. Nie kupuj tej Sigmy, miałem, nie polecam. W skrócie, na krótkich ogniskowych dystorsja, którą trudno ogarnąć (obraz beczkowaty), długie ogniskowe mydlą (niewyraźny obraz).
2. Chwalona jest Sigma 18-250 macro, poczytaj o tym szkle. HSM to jest to samo co AF-S Nikona. Niewiele droższa a używalna.
http://www.optyczne.pl/52.6-artyku%C5%82-Oznaczenia_obiektyw%C3%B3w_Sigma.html
3. Warto znaleźć d3300 z Nkkorem 18-55 AF-P VR. To szkło będzie przydatne do filmowania, łatwiej ewentualnie odprzedać, a kosztuje bardzo podobnie do innych wersji 18-55. Jeśli chcesz od razu dodatkowo kupić tzw. superzooma.
4. Lepiej wybrać Nikkora 18-105, fajny zakres, niezłe optycznie szkło na początek. Kiedy nabierzesz doświadczenia łatwiej określisz swoje potrzeby i wymagania.
Dzięki, super odpowiedź. Jakby wszystko stało się jaśniejsze ;)
1. Zapomniałem wspomnieć, że chciałem tę Sigmę bo jak na taki obiektyw była dość nieduża i lekka. Jeżeli faktycznie ciężko na skrajnych zakresach to chyba nie ma się w to co pchać...
2. Co do Sigmy ma jeszcze jedno pytanie, podobno nowe Nikony mają problem ze starszymi szkłami tego producenta, tzn. Stabilizacja obrazu i ostrzenie w Live View. Nieco spory problem... Do tego czy działa ustawianie wielkości przesłony poprzez korpus (jeśli obiektyw Sigmy nie ma pierścienia) tak jak ma to miejsce właśnie w D3300? Jak mogę poznać czy na obiektywie który akurat oglądam, jak np ten:
http://www.ebay.co.uk/itm/SIGMA-18-250mm-1-3-5-6-3-DC-MACRO-HSM-OS-LENS-for-NIKON-18-250-mm-f-3-5-6-3-/262524597555?hash=item3d1faf7533:g:eDwAAOSwgY9XeoQ i
3. Zdaję sobie sprawę, ale w żadnych sklepach w moim mieście nie ma możliwości zakupu z tym szkłem... Wolałbym kupić korpus lokalnie, bo gwarancja jest banalnie prosta w takim wypadku (praktycznie w razie jakiejkolwiek awarii wymienią na nowy aparat). A jak kupię gdzieś przez internet, to wiadomo... Może być ciężej ;)
4. Popatrzyłem i faktycznie wygląda fajnie. Możliwe, że się zdecyduję.
Ogólnie chodzi mi o to, żeby mieć jeden lub dwa obiektywy. Mógłby być 18-55 (lub coś innego w standardowych przedziałach jak np ten 18-105, byle był w miarę kompaktowy) oraz jakiś teleobiektyw, ale chciałbym aby to 18-55 było "lepsze" niż te kitowe co jest z D3300. O tej sigmie myślałem jak o zamienniku dla tych dwóch łączących zalety.
Pozdrawiam.
Stare Sigmy raczej rzadko mają stabilizację, więc trudno mi coś o tym powiedzieć. Potwierdzam, że w trybie LV niektóre starsze szkła trzeba ostrzyć ręcznie, lub zrobić aktualizację softu w serwisie (zastanawiałem się, pytałem, w Polsce kosztuje to 100 zł netto plus wysyłka). Starsze Sigmy, które posiadam, nie mają problemu z automatycznym ustawianiem przysłony, i te z HSM, i te bez, z d80 i d7200, wszystko zawsze działało mi w automacie, kiedy tego chciałem. Pisząc o starszych Sigmach, mam na myśli tak ok. 10-letnie, jeszcze starsze, zwłaszcza zoomy, uważam za kiepskie a przynajmniej nie warte zachodu, w przeciwieństwie do takowych Nikkorów (na dużym poziomie ogólności, powiedzmy, są wyjątki).
O tę S18-250 dopytaj na forum, ewentualnie poszukaj, na pewno były wątki, całkiem niedawno. To oczywiście kompromis, ale na początek czy w różnych sytuacjach (np. podróże) dość sensowny.
Możliwości jest wiele, jeśli chodzi o podstawowy, powiedzmy, obiektyw. N18-105 jest niezłym pomysłem (chyba najbardziej uniwersalny obiektyw), 18-55, jak pisałem, ciekawa jest wersja AF-P do filmowania, świetny stosunek cena/jakość ma S17-50/2.8 ( o tym szkle jest naprawdę dużo na forum).
Jeśli chodzi o tele to znam i polecam Nikona 70-300VR. Niezły optycznie, dodatkowo ma niezłą skalę odwzorowania 1:4 użyteczną do np. większych owadów, z soczewką raynox skala odwzorowania jest nawet większa niż 1:1 (o ile kogoś tego typu zdjęcia interesują). Podobny optycznie, tańszy i chwalony jest Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD.
Poste, na prawdę Ci dziękuję. Rozjaśniłeś mi sprawę niesamowicie. Nie dość, że poznałem istotne dla mnie opinie użytkownika obiektywów które mnie interesują, to jeszcze nabyłem sporo wiedzy w zakresie odpowiedniego ich dobierania. To wszystko dzięki tym dwóm postom!
Ogólnie znalazłem w okolicy kilka razy użytą D3300 w idealnym stanie za 190 ze szkłem 18-55mm VR i kilkoma akcesoriami jak statyw, karta pamięci, dwie torby i dodatkowe baterie. Mam zamiar dokupić później tego Nikkora 18-105, z czasem stałkę 35mm i jakiś tele, może się szarpnę na tego 70-300VR, mam nadzieję wyhaczyć w dobrej cenie.
PS czym się różni wersja AF-S od AF-P bo nie jestem pewny? Chodzi za pewne o "nowy silnik krokowy, dzięki któremu autofocus działa jeszcze szybciej", prawda?
Dziękuję raz jeszcze :)
Wersja AF-P z "nowym silnikiem krokowym" została opracowana pod filmowanie aparatem - autofokus jest cichszy i nie słychać jego pracy na filmie, pracuje też szybciej i równiej przy ciągłym przeostrzaniu w trakcie filmowania. Ale i przy zdjęciach "szybszy" AF się pewnie przyda.
Super, wiem już wszystko co chciałem. Jednak nie wszystko da się wyczytać, czasami trzeba zapytać :)
Dziękuję raz jeszcze wszystkim, byliście bardzo pomocni.
Pozdrawiam!
Robię także zdjęcia w pomieszczeniu ale do tego kupię sobie stałkę 35mm.
35mm na dx-ie w pomieszczeniu to też średniawo... (czyt. wąsko), zależy jak duże pomieszczenie i ile chcesz mieć w kadrze.
Sprawdzałem sobie 35mm ustawione na sztywno w pożyczonym Canonie 1000d i dla mnie jest perfekt. Robię zdjęcia laptopów i komputerów gdyż nimi handluje a akurat słabo też ze światłem... Poza tym stałka 35mm to moim zdaniem świetne szkło nie tylko do tego zastosowania. Jakąś szerszą też z chęcią bym kupił, mogłaby być zamiast 35mm ale zazwyczaj są droższe. Chciałbym aby była to f/1.8, myślę że takie otwarcie przesłony mi wystarczy jak oglądałem zdjęcia robione tym szkłem w Internecie.
Dziękuję i pozdrawiam :)
No i kupiony D3300 ze szkłem 18-55mm AF-P VR. Teraz tylko dobrać kilka szkieł z czasem i wszystko super.
Dzięki za rady i ukierunkowanie. Pozdrawiam :)