Zobacz pełną wersję : Polar przykręcony na stałe
Czy dobry filtr polaryzacyjny przykręcony do obiektywu na stałe bardzo popsuje mi zdjęcia? Chodzi o wakacyjny wyjazd na południe, fotki w dzień więc światła będzie pod dostatkiem, tu nie ma problemu. Pytanie czy mogę zostawić filtr na obiektywie i się nim nie przejmować, użyć/ustawić/przekręcić tylko wtedy, gdy będzie mi to potrzebne?
Ja generalnie polara nie odkręcałem na wyjazdach. Ogranicza nieco światło ale chyba nie aż tak żeby go co chwilę przykręcać i odkręcać. Trzeba sobie wyrobić nawyk kręcenia filtrem przy każdym zdjęciu, tak na wszelki wypadek.
Ja generalnie polara nie odkręcałem na wyjazdach. Ogranicza nieco światło ale chyba nie aż tak żeby go co chwilę przykręcać i odkręcać. Trzeba sobie wyrobić nawyk kręcenia filtrem przy każdym zdjęciu, tak na wszelki wypadek.
odkrecenie filtra i wrzucenie do kieszeni tez duzo czasu nie zajmuje
Niby nie zajmuje ale na wakacjach to niepotrzebne zamieszanie i możliwość upuszczenia/uszkodzenia filtra w szale zwiedzania. Poza tym umiejętnie używany polar poprawia kontrast. Dla mnie wakacyjnie - nie ma potrzeby żeby go ściągać co chwilę.
Zauważyłem, że polar "skręcony" na minimum potrafi pogorszyć jakość zdjęcia w stosunku do zdjęcia bez filtra. I nie chodzi o mniej światła, po prostu jakiś mimo wszytko jest zmieniony kontrast, koloryi co przy powiększeniu widać.
Z drugiej strony oczywiście odpowiednio ustawiony potrafi dać lepsze efekty niż bez niego.
Także jak mam założony to staram się nim kręcić, a nie zostawić w jakiejś tam pozycji i zapomnieć.
Zwróćcie uwagę, że celując w różne kierunku w stosunku do Słońca efekt polaryzacji się zmienia, także ustawienie na max na jednym kadrze może być ustawieniem minimalnym pod innym kątem do Słońca na innym kadrze. Więc tak naprawdę nie ma w tych filtrach ustawienia stałego max czy stałego min. Dlatego jak masz założony to kręć, takie jest przynajmniej moje zdanie.
Przy szerszych obiektywach często pojawia się błąd polara. Ja wolę używać filtrów połówkowych.
Fajnie się kręci polarem gdy jest założona osłona przeciwsłoneczna:wink:
Od razu zostawiasz odciski palców na filtrze.