Zobacz pełną wersję : Lenspen
Mam takie pytanie do szanownych forumowiczów, którzy używają do czyszczenia obiektywu takiego wynalazku: http://www.lenspen.com/?cPath=1&products_id=LP-1&tpid=146 (Lenspen'a). Mianowicie czyścicie przednią soczewkę na sucho czy raczej najpierw chuchacie na obiektyw a potem używacie tej końcówki zrobionej z włókien (nasączonej czymś w rodzaju węgla)?
Przy trudniejszych do usunięcia plamach zdarzało mi się podmuchać, ale z reguły na sucho.
P.S: W moim przypadku ten wynalazek dość szybko się zużył.
Tylko na sucho. Wynalazek się zużywa, bo po prostu wysycha (albo ściera się) ten środek, którym nasączona jest końcówka. Uwaga na taniochy, bo te zamiast czyścić mogą pobrudzić szkło. Miałem kiedyś takie coś co zostawiało trudno ścieralne smugi.
450yamaha
25-05-2007, 18:15
na sucho.
Uwaga na taniochy, bo te zamiast czyścić mogą pobrudzić szkło. Miałem kiedyś takie coś co zostawiało trudno ścieralne smugi.
A mozesz napisac jak zidentyfikowac taka tanioche? Ja zakupilem za 35zl Lenspena firmy Bynolit. Tylko sie zastanawiam bo tak wlasciwie to ta koncowka jest sucha w tym moim egzemplarzu.
450yamaha
27-05-2007, 16:59
ja mam za 9.99 hamy i ściera dokładnie tak samo jak odpowiedink który wisiał obok i kosztował 39.99.. Żaden nie zostawia smug, to sie tak wydaje jak przejedziesz po kartce papieru albo po skórze. jak pod kątem prostym będziesz pocierał po szkłach to wszystko będzie ok :)
Niestety miałem jakiegoś Vivitara (reklamowałem go skutecznie), który właśnie zostawiał brud na szkle. Natomiast Hama za 36 zł (skąd cena 9.99, nigdzie takiej Hamy nie widziałem) czyściła OK.
450yamaha
28-05-2007, 17:53
Nie pamiętam dokładnie ile kosztowała, ale w granicach 10 zł, chodziło mi o pokazanie róznicy w cenie :)
Mnie tylko dziwi fakt, ze ta koncowka jest sucha, i jak wycieralem jakas plamke to sie rozmazywala i musialem pucowac szklo potem dosc dlugo, dlatego pytalem czy nie lepiej chuchnac i dopieropotem Lenspenem.