PDA

Zobacz pełną wersję : Jak najlepiej wykorzystać sb-800 we wnętrzach?

moderna
24-05-2007, 22:03
Wiele się mówi o sprzęcie i konfiguracjach ...a ja zapytam o doświadczenia.
Korzystając z faktu iż odwiedzają to miejsce profesjonaliści, składam proste pytanie odwołujące się do Waszej praktyki wykorzystania sb-800 ewentualnie 3 dodatkowych manualnych lamp w rejestracji wnętrz .
Szukam sprawdzonych przykładów najefektywniejszego wykorzystania np.d-70s, sb-800 i np. 3 lamp manualnych.

Wiele jest pytań szczegółowych np.

Co z odbitym światłem jeśli nigdzie ściany i sufity nie są białe a naświetlamy klisze?
Jakie lampy,bledy,ekrany,żarówki,itp itp używać w praktyce jako uzupełnienie sprzętu.
Co się sprawdza,co jest zbędne.
Nie wszystkich stać na 6szt. sb-800 jak uzyskać podobne rezultaty?

Ja i pewnie wielu za nas mniej doświadczonych chętnie poczyta jak dobrze wykorzystać sprzęt .
Prosiłbym z góry za praktyczne odpowiedzi bo teorii dosyć jest na forum.
Uszanowanko ma się rozumieć.

markB
25-05-2007, 17:35
Można używać lamp z parasolami. Są tanie statywy Funsports http://funsports.pl/foto, do których można zamocować normalne flesze typu sb800 lub manualne (nie wiem co masz na myśli pisząc o lampach manualnych, czy są to te co miewamy na aparatach?) + parasole. Lampy można wyzwalać przez fotocele, najlepiej nie reagujące na przedbłyski, jeśli jako commandera chcesz używać sb800. Ekrany to jeśli pomieszczenia szczególnie duże. Niepiszę nic o specjalistycznum sprzęcie Bowensa, Elinchroma itp., bo jak nie masz 6 x sb800, to i nie kupisz tego sprzęcicha. A tak nawiasem mówiąc pytania masz dość szczegółowe, ale dużo szczegółów niestety zależy od rodzaju i wielkości pomieszczenia.

moderna
28-05-2007, 01:57
W pomieszczeniach do 7m wystarczy udeżyć w ścianę albo sufit i wszystko przy sb-800 jest miękkie
Ale co w pomieszczeniu powyżej 10m ?
Jak rozłożyć światło by równo pokryło cały kadr przy 10-17mm ?

Softboxy czy parasole?
Żarówki czy kolejne lampy slave?
Może ten zestaw Fun 200? albo Fun 100?
.
.
eee i tak mi się wydaję że sam poexperymentuje.

raider
30-05-2007, 12:04
Polecam sciagnac skads (lub nabyc jesli to mozliwe..)film pt. Nikon Speed Of Light

http://www.bhphotovideo.com/c/product/388438-REG/Nikon_5661_DVD_The_Speed_of.html

ja widzialem plik Photography Nikon Speed Of Light.avi (wielkosc ok. 236 MB)

Pozdr