PDA

Zobacz pełną wersję : SIGMA - czy ktos miał taki problem

harb
12-07-2016, 09:42
Czesc mądre głowy, wiele razy nikoniarze madry naród dobrze doradzili. Kolega ma problem ze szkłem Sigmy, popatrzcie na zdjecia, w normalnym uzytkowaniu szkło zaczeło tak wygladac, czy ktos z was miał cos takiego ?.
Zwrocił sie do serwisu Sigmy, odpowiedziano mu ze ten obiektyw nie jest juz produkowany i nie moga mu pomoc, ponadto sugerowano ze to wina uzytkowania hehe.
Czy ma moze ktos adresy do siedziby Sigmy w Europie no i Japoni. Chłopak nie ma zamiaru odpuszczac i chce opisac sprawe proszac o pomoc korporacje , bo uwaza taki stan rzeczy za wadę ukrytą. Pozdrawiam :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://postimg.org/image/i21z6zeh3/)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://postimg.org/image/uc12rli1j/)

GonzoG
12-07-2016, 10:12
W starych sigmach to normalne, że po kilku latach złazi farba. Raczej nic nie zwojuje.

cz4rnuch
12-07-2016, 10:20
Sigma miała w swoim katalogu kilka takich obiektywów ("z meszkiem") i niestety tak to wygląda po kilku latach.

harb
12-07-2016, 10:45
Sigma miała w swoim katalogu kilka takich obiektywów ("z meszkiem") i niestety tak to wygląda po kilku latach.

quzwa to tragedia, ja pierdziu, jak ludzi robia w bambuło - masakra :(

MstrG
12-07-2016, 11:01
Ja miałem kiedyś też Sigmę z meszkiem - farba nie złaziła, ale strasznie się wycierała, nawet w pokrowcu :)

cezary-k
12-07-2016, 11:07
To jak gumy w nikonie ;)

harb
12-07-2016, 11:13
To jak gumy w nikonie ;)

nikonami robie dwadziescia parę lat nie znam problemu gum a D700 miałem siedem lat Nikona 14-24mm osiem - nie mam problemu gum

tomfoot
12-07-2016, 11:18
Potwierdzam, ze niestety sigmy po dłuższym czasie tak wyglądają.

Archibald6803
12-07-2016, 11:40
A ja nie potwierdzam, że Sigmy (z automatu) po dłuższym użytkowaniu tak wyglądają .......
I co teraz ?

tomfoot
12-07-2016, 12:00
Nic. Dalej będziesz kupował sigmy. W końcu gorszy sprzęt również musi znajdować nabywców.
Miałem sigmę 50-500 której mimo sporadycznego użytkowania po kilku latach również odchodzic zaczęła farba/okleina. Podobnie było z jakas 28-105 pod minoltę jeszcze. Byc może dzis to juz inny sprzęt, ale raz utraconego zaufania do marki nie da sie łatwo odzyskać.

Archibald6803
12-07-2016, 12:06
Nic. Dalej będziesz kupował sigmy. W końcu gorszy sprzęt również musi znajdować nabywców.
...............

Pocieszny jesteś .... ;-)

tomfoot
12-07-2016, 12:08
Ty zaś wielce inteligentny :-)

madebyzosiek
12-07-2016, 12:18

Haha, dowcip dnia... Może trzeba było wykroczyć poza doświadczenie posiadania jednej Sigmy, a nie takie głupoty pisać :P

jaś
12-07-2016, 12:35
na sigmach z meszkiem wycieranie się meszku to standard, tu poszło to tylko trochę bardziej.

cz4rnuch
12-07-2016, 12:48
Nie ma co wrzucać wszystkich Sigm do jednego worka. Po prostu firma kiedyś nieco przekombinowała, bo chyba chciała nadać swoim obiektywom z serii EX wygląd nieco bardziej glamour (choć w sumie to nie wiem czy inne obiektywy też nie miały tego zdobienia). Po jakimś czasie problem wyszedł i z tego co pamiętam to firma nawet zareagowała wypuszczając kilka modeli, które różniły się od wersji beta jedynie "malowaniem". W nowych obiektywach już tego nie ma a wykończenie stoi na równie wysokim, jeśli nie wyższym poziomie co u nikonowskich odpowiedników.

tomfoot
12-07-2016, 13:02
Haha, dowcip dnia... Może trzeba było wykroczyć poza doświadczenie posiadania jednej Sigmy, a nie takie głupoty pisać :P

Niestety nie jednej, a dwóch wycierajacych sie i kolejnych dwóch mających problemy z ostrością. Na szczęście to juz dawno temu. I napisałem dość wyraźnie, ze być może teraz jest inaczej, ale to już wymaga umiejętności rozumienia czytanego tekstu.
Przeciez nikomu nikt nie zabrania kupowania takich obiektywów.

madebyzosiek
12-07-2016, 13:30
Niestety nie jednej, a dwóch wycierajacych sie i kolejnych dwóch mających problemy z ostrością. Na szczęście to juz dawno temu. I napisałem dość wyraźnie, ze być może teraz jest inaczej, ale to już wymaga umiejętności rozumienia czytanego tekstu.
Przeciez nikomu nikt nie zabrania kupowania takich obiektywów.
Może i masz przykre doświadczenia z obiektywami Sigmy, ale pisanie że jest to "gorszy sprzęt" nie świadczy o jakimkolwiek doświadczeniu w zakresie szkieł tej marki. Ja mogę wymienić przynajmniej dwa Nikkory, które miały "problemy z ostrością" i to też oznacza, że Nikkor to "gorszy sprzęt"? Dzięki takim teoriom powstają jakieś legendy, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, więc może nie radykalizuj? Taka moja rada, jako użytkownika zarówno Sigmy jak i Nikkorów, a nawet Tamronów... Pozdrawiam serdecznie :)

harb
12-07-2016, 14:58
Może i masz przykre doświadczenia z obiektywami Sigmy, ale pisanie że jest to "gorszy sprzęt" nie świadczy o jakimkolwiek doświadczeniu w zakresie szkieł tej marki. Ja mogę wymienić przynajmniej dwa Nikkory, które miały "problemy z ostrością" i to też oznacza, że Nikkor to "gorszy sprzęt"? Dzięki takim teoriom powstają jakieś legendy, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, więc może nie radykalizuj? Taka moja rada, jako użytkownika zarówno Sigmy jak i Nikkorów, a nawet Tamronów... Pozdrawiam serdecznie :)

oczywiscie że tak, pytałem rowniez o adres do siedziby firmy , moze jednak ktos gdzies ma :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Pocieszny jesteś .... ;-)

Arczi pmiętam Ciebie z początkow na nikoniarzach, fajny chłop był z Ciebie. Obecnie gdzie nie piszesz to jestes zgryzliwy i prowokacyjny - cos Ci sie porobiło ? szkoda :(

joterem
12-07-2016, 15:11
Adres poniżej:

Head Office

2-4-16 Kurigi, Asao-ku, Kawasaki-shi, Kanagawa
215-8530 Japan
TEL : 81-(0)44-989-7430
FAX : 81-(0)44-989-7451

Aizu Factory

6594 Aza-Nichizaka, Ohaza-Ohtani, Bandai-Machi,
Yama-gun, Fukushima prefecture 969-3395
TEL : 0242-73-2771
FAX : 0242-73-3382

http://www.sigma-photo.co.jp/english/company/access.html

Andrzej1974
12-07-2016, 15:12
(...) Arczi pmiętam Ciebie z początkow na nikoniarzach, fajny chłop był z Ciebie. Obecnie gdzie nie piszesz to jestes zgryzliwy i prowokacyjny - cos Ci sie porobiło ? szkoda :(

Może z wiekiem człek dziwacznieje? ;-) Choć ja akurat zgryźliwości u Archiego nie dostrzegam. W przeciwieństwie do wychwalania i obrony obiektywów Sigmy...

harb
12-07-2016, 15:20
Adres poniżej:

Head Office

2-4-16 Kurigi, Asao-ku, Kawasaki-shi, Kanagawa
215-8530 Japan
TEL : 81-(0)44-989-7430
FAX : 81-(0)44-989-7451

Aizu Factory

6594 Aza-Nichizaka, Ohaza-Ohtani, Bandai-Machi,
Yama-gun, Fukushima prefecture 969-3395
TEL : 0242-73-2771
FAX : 0242-73-3382

http://www.sigma-photo.co.jp/english/company/access.html

dzieki wielkie :)

tomfoot
12-07-2016, 15:30
W Europie najbliższe oficjalne (należące bezpośrednio do producenta) przedstawicielstwo Sigmy to chyba Sigma Germany (na wyżej zalinkowanej stronie powinien być adres). Jezeli natomiast faktycznie chce sie powalczyć o jakość to może faktycznie lepiej kontaktowac sie bezpośrednio w JPN.

Co do dyskusji okołosigmowej - niepotrzebnie faktycznie rzuciłem ogólnikowo, ze sigma to ZUO. Niestety jestem zrażony do tej marki niczym do francuskiego samochodu, wiec sorry za niepotrzebne komentarze. Moja wina i na tym zakończmy (ale na Wielkiego Ducha - jak macie kase to kupujcie Nikkory, Canony, Zeissy czy nawet Tamrony :-) ze o Leice nie wspomnę).

madebyzosiek
12-07-2016, 16:14
Co do dyskusji okołosigmowej - niepotrzebnie faktycznie rzuciłem ogólnikowo, ze sigma to ZUO. Niestety jestem zrażony do tej marki niczym do francuskiego samochodu, wiec sorry za niepotrzebne komentarze. Moja wina i na tym zakończmy (ale na Wielkiego Ducha - jak macie kase to kupujcie Nikkory, Canony, Zeissy czy nawet Tamrony :-) ze o Leice nie wspomnę).

Właśnie chodzi o to, żeby nie uogólniać, bo to stwarza jakiś dziwny obraz, który trzeba prostować w tysiącu wątków ;) A pecha się ma czasem, ja kupiłem 105 2.8 OS i przyszła nowa i zepsuta... Ale mi wymieniono na nową i złego słowa nie powiem. Miałem N60 G Micro i wieszał się w nim AF z D7100 i mnie serwis olał, więc można psioczyć w drugą stronę ;) Natomiast ma Sigma kilka takich szkieł, że Nikkor może jej soczewki co najwyżej czyścić, więc gorszym sprzętem bym jej nie nazwał :) Pozdrawiam serdecznie :)

cz4rnuch
12-07-2016, 16:38
... Jezeli natomiast faktycznie chce sie powalczyć o jakość to może faktycznie lepiej kontaktowac sie bezpośrednio w JPN...Wydaje mi się, że w tym przypadku ciężko będzie znaleźć wspólny język. Obiektyw nie jest już produkowany i jest sprzed epoki artowo-sportowo-contemporarowej. Znaczy się Sigma już się tym zajęła :) A to, że obiektyw wygląda jak jeden wielki strup firma raczej oleje (o ile nie jest jeszcze na gwarancji).

Rafał_Sz
12-07-2016, 16:52
Ja bym jednak się nie poddawał i napisał do centrali Sigmy. To nic, że po gwarancji. Szanująca się firma weźmie to na klatę. Kiedyś padła mi profesjonalna wkrętarka, rok czy dwa po gwarancji. Polski serwis odmawiał naprawy. Niemiecki oddział Makity przysłał mi nową wkrętarkę z przeprosinami, bo według nich taka awaria (elektronika) w takim sprzęcie nie ma prawa się zdarzyć. Można? można.

https://www.sigma-photo.co.jp/english/network/index.html

cz4rnuch
12-07-2016, 17:06
Może masz rację, ale w przypadku 50-500, 50 czy wcześniejszej wersji 30ki i pewnie jeszcze kilku innych obiektywów, które w tej chwili nie przychodzą mi do głowy to nie były jednostkowe przypadki ale niemal standard. Firma miała bardzo wiele czasu żeby wystosować jakąś notę serwisową a zamiast tego przynajmniej w przypadku 50 i 30 wprowadziła na rynek te same obiektywy, tyle że inaczej wykończone (akurat jeśli chodzi o 50-500 to nie widziałem wersji bez meszku). Teraz już się tych obiektywów nie produkuje, zastąpiły je nowsze wersje więc jakoś tego nie widzę, choć oczywiście mogę się mylić. Nie piszę też, że wszystkie obiektywy z meszkiem zachowują się tak samo. Dokładnie już nie pamiętam ale miałem kiedyś 70-200 hsmII i ona chyba też była tak wykończona a obiektyw wcale się nie łuszczył, jedynie tulipan się łatwo rysował bo też był tym czymś pokryty.

tomfoot
12-07-2016, 18:07
Wszystko zależy od firmy i od sposobu nagłośnienia sprawy. Przy wersji takiej (jak nota bene tu na forum), ze ktos zgłasza iż obiektyw marki sigma jest do d... i produkujecie Państwo sprzęt do d..., ale reszta twierdzi, ze takich wiele pojedynczych przypadków to norma - producent serdecznie pozdrowi, prześle smycz i długopis oraz folder i tyle. Niemniej jestem bardzo ciekaw, jak sigma ustosunkuje sie ewentualnie do takiego problemu, tym bardziej zgłaszanego z trzeciego świata :-)

MstrG
12-07-2016, 18:47
Ja miałem z 8 lat temu laptopa HP Pawulona, tego ponoć źle zaprojektowanego, bo przegrzewała się w nim grafika (nieoficjalnie to wina dostawcy układów graficznych, który to podał zaniżoną temperaturę pracy), pierwsza naprawa była na gwarancji. Drugi raz popsuł się jednak już po jej zakończeniu - napisałem do HP, kazali przysłać i naprawili za darmo. Da się? Da się.

moshica
13-07-2016, 08:58
Mam 1 wersję 30tki 1.4 EX z "meszkiem" i nadal jest w stanie fabrycznym. Pytanie od czego ta kwestia zależy, może pot, wilgoć ma wpływ na taki stan rzeczy.
Ale jak już narzekamy na Sigmę to powiem Wam że w moim fotobanku DigiMate'a stało się z meszkiem takie coś, że obudowa się kleiła jak guma arabska. Wystarczyło najpierw delikatnie pojechać nitro a potem wypolerować obudowę. Teraz mam czarny plastik ;-)
W Nikonie D70 zaś gumy tez zaczęły się kleić po 10 latach identycznie i to samo rozwiązanie pomogło, zamiast gum mam plastik ;-)

Reasumując widzę te problemy w procesie produkcyjnym, czyli związkach chemicznych i ich reakcjach pod długim czasie.
Chyba nikt nie zakładał że te produkty mają przeżyć 10 lat ;-)