Zobacz pełną wersję : Nikon d90 problemy z obiektywami
Witam.
Jestem od kilku lat zadowolonym posiadaczem nikona D90.
Wszystko było ładnie i pięknie do dzisiejszego dnia kiedy to mój nikon po podpięciu obiektywu 18-55 stracił jasność w wizjerze i na ekranie.
Po podpięciu obiektywu 55-500 nie wykrywa przesłony,pisze F i 2 kreski migają -- tyle że z tym obiektywem obraz w wizjerze i na ekranie jest ok.
Aparat poprawnie wykrywa tylko jasną stałkę 35mm.
Miał ktoś podobny problem i może wie co może być przyczyną tej dziwnej jak dla mnie usterki,problemu ?????
Na początek: styki w body i obiektywie delikatne przeczyścić czystym spirytusem /ew. czysta wódeczką/. Zmoczyć delikatnie niekłaczącą szmatkę, przetrzeć, odczekać, sprawdzić.
Po co wstawiasz dwa razy ten sam wątek?
Przetrę styki jutro i dam znać czy coś pomogło.
Po co wstawiasz dwa razy ten sam wątek?
Bo szukałem odpowiedniego działu a serwis też wydał mi się odpowiedni po przeczytaniu innych postów w tamtym dziale :)
Daj znać. Ciekawy jestem czy pomogło.
Wódeczki szkoda... spyrol przemysłowy jest ok;-)
Z 18-55 najprawdopodobniej nie zazębiły się popychacze. Zobacz od przedu, czy po założeniu obiektywu, przysłona się otwiera na max.
Co to za obiektyw 55-500? Jeśli ma pierścień przysłony, to trzeba go ustawić na maksymalną wartość.
Przesłona w 18-55 nie reaguje tak samo w 50-500 :P
Zoom to Sigma_50-500 :)
Postanowiłem usunąć też skazy,po wybraniu usuń skazy i poszukaniu białego tła pojawił mi się komunikat "ustawienia ekspozycji są niewłaściwe zmień ustawienia i spróbuj ponownie".
Na moje oko widać że aparat ma problemy z ekspozycją bo nie sądzę żeby aż 2 obiektywy się zepsuły.
Czyli uszkodzony popychacz w body. Zrób zdjęcie bagnetu na wprost i wstaw tutaj.
Zdjęcie bagnetu :)https://zapodaj.net/e9429470a1c22.jpg.html
Trochę za wysoko, ale powinno się samo wyzerować podczas nakładania.
Nie kombinuj, tylko zanieś wszystko do serwisu.
Aparat wrócił z serwisu podpięty obiektyw 18-55 działa ok w czasie testu u serwisanta,Cena naprawy 350zł za wymianę migawki.
Problem pojawił się gdy w domu podpoiłem obiektyw 55-500 od sigmy,aparat wyświetla "błąd r02" i pozwala zrobić tylko zdjęcie w trybie manualnym bez możliwości ustawiania przesłony i automatycznej ostrości...
To oznacza, że nie wykrywa wcale tego obiektywu. Sprawdź go z innym body.
To oznacza, że nie wykrywa wcale tego obiektywu. Sprawdź go z innym body.
Nie mam możliwości sprawdzenia z innym body.Wyczyszczę styki w obiektywie i sprawdzę wieczorem jak nie to chyba będę musiał iść z obiektywne do pana serwisanta :)
BTW. Czy może być aż taki zbieg okoliczności że padł obiektyw i migawka w jednym czasie :P
Jeśli obiektyw ma pierścień przysłony, to musi być ustawiony na maksymalną wartość.
Jeśli obiektyw ma pierścień przysłony, to musi być ustawiony na maksymalną wartość.
Obiektyw ma tylko blokowanie ogniskowej nic po za tym :)
Ewidentnie jest coś z obiektywem bo aparat przy podpiętym 18-55 działa ok :)