PDA

Zobacz pełną wersję : Firma "usługi foto" - środki z PUP - podstawa netto ?

OLDON
10-07-2016, 19:12
Witam,

myślę o założeniu d.g. i chce pozyskać środki z PUP-a.

Środki chcę przeznaczyć na sprzęt foto, akcesoria (lampy, filtry), drona, komputer i oprogramowanie.

Z PUP-a można otrzymać ok. 25 tys. zł. Jest to kwota jaką dostajemy "do ręki". Sprzęt na firmę kupuje się po cenie netto (tzn. kupuje się w cenie brutto, ale otrzymuje się zwrot VAT).

Czy można kupić sprzęt za ok. 31 tys. zł brutto (25 * 1.23) czy za ok. 25 tys. zł brutto i dostaniemy po prostu zwrot VAT.

Jak to wygląda?

Sorry za laickie pytanie, ale jeszcze nie wdrożyłem się w temat, pomysł założenia d.g. przyszedł "przed chwilą" - po przeczytaniu artykułu, że podatek dla ZUS (1,1 tys zł miesięcznie) będzie zlikwidowany dla firm, które w miesiącu mają przychody mniejsze niż 5000 zł.

Dzięki i pozdrowienia!
OLDON

ksh
10-07-2016, 19:49
Zakupy liczą się brutto, a jak jesteś płatnikiem vat to zwrot oddajesz do PUP.
Co do ZUS to przyszłość, póki co masz "mały zus" jeśli spełniasz wymogi.
Zbieranie papierów o dofinansowanie zacznij od doświadczenia zawodowego i wykształcenie.

OLDON
10-07-2016, 19:58
Dzieki za info.

Co do ZUS to przyszłość, póki co masz "mały zus" jeśli spełniasz wymogi.

O małym ZUSie słyszałem, ale ma być zlikwidowany, a firmę chce założyć wiosną, czyli już na nowych zasadach.

elanek
10-07-2016, 21:03
Chcesz być Vatowcem na początku działalności? Zacznij od księgowego.
Wszystko brutto.

OLDON
11-07-2016, 18:42
Na księgowego wstępnie wybrałem ifirma.pl Odwalają większość roboty za nas.

To trochę nieładnie, że PUP zabiera nam VAT ;) No ale nic to w końcu Polska.

ksh
11-07-2016, 18:50
Dlaczego uważasz że należy ci się vat z środków publicznych ?
Przecież dostajesz kasę na wydatki, wydajesz je i temat zamknięty, a to czy jesteś płatnikiem vat to inna sprawa i nie ma wpływu na wielkość dotacji.
Jak zaczniesz działalność jako vatowiec to sam dojdziesz szybko do tego czy potrzeba księgowego czy nie.

Rafał_Sz
12-07-2016, 08:34
Widzę, że nie przewidujesz przychodów skoro od razu chcesz zwrotu VAT. Poczytaj o VAT należnym i naliczonym, to bardzo ważne. księgową z internetu sobie odpuść, jest jako tako do pierwszej kontroli. I zarezerwuj sobie budżet na kasę fiskalną jeśli myślisz o działalności na poważnie i chcesz mieć święty spokój.