Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 - prośba o porade w sprawie obiektywu ;)
Witam
Posiadam aparat nikon D3100, miałam standardowy obiektyw nikkor 18-55, ale po 6 latach czas na zmiany :)
Aparat służy mi głównie do zdjęć krajobrazów, architektury itp
Myślałam nad obiektywami
Tamron 18-200 mm f/3.5-6.3 XR Di II
Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC OS HSM
Tylko... czy one będą działały z moim nikonem D3100 ?
Jestem laikiem, amatorem, nie znam się dokładnie na tym wszystkim ;)
Ewentualnie doradźcie proszę, czym się kierować w wyborze obiektywu aby wybrać taki który będzie pasował do mojego nikona ?
Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM dość jasny i ostry
madebyzosiek
09-07-2016, 19:11
A możesz powiedzieć czego oczekujesz od tej zmiany? Bo niestety, szczerze mówiąc, żaden z wymienionych przez Ciebie obiektywów nie jest jakiś górnolotny, a jedyne plusy, względem 18-55, to większe zakresy...
Ps. Działać oczywiście z D3000 będą, ale kiepsko ;)
Bo i nie chodzi mi o jakieś górnolotny obiektyw, Taki po prostu aby popstrykać ładne zdjęcia z wyjazdów. Chodzi mi głównie o to aby był właśnie szeroki zakres, by z daleka zrobić dobre zbliżenie itp
madebyzosiek
09-07-2016, 19:29
To chyba Sigma 18-250 ma lepsze opinie, ale nie wypowiem się merytorycznie o żadnym z nich, bo ja jednak wolę jasne z wąskim zakresem, lub bez zakresu ;) Pozdrawiam serdecznie :)
Zdajesz sobie sprawę jak będzie ciężko na tych 200-250mm z przymkniętą przysłoną do f/6.3 ?
Doradzanie takich obiektywów to tylko dla wrogów :)
Może 18-105VR wystarczy, masz możliwość podpięcia w sklepie i sprawdzenia tych co wymieniasz ?
Jedyny rozsądny zakup w tej cenie drugiego obiektywu 70-300mm np Tamron VC Di HSM.
No niby tak, ale mówie, cudów od niego nie będę wymagała :D
Problem jest taki że nie mam możliwości ich sprawdzenia. W moim mieście jest mało sklepów z akcesoriami foto, a jak już coś jest to tylko te z wyższej półki...
madebyzosiek
09-07-2016, 20:47
Jedyny rozsądny zakup w tej cenie drugiego obiektywu 70-300mm np Tamron VC Di HSM.
Trochę namotałeś, a chodzi oczywiście o Tamrona 70-300 VC USD i podpiszę się pod tym obiema rękami. Za 1500 zł dokup go sobie na zmianę z 18-55 i będziesz zadowolony na 100% :)
18-55 się zepsuł więc raczej nie będzie na zmianę. Chodzi mi tez o jeden obiektyw, właśnie żeby nie nosić ze sobą dwóch, i nie zastanawiać się którym tu zrobić zdjęcie :D
Czyli chcesz potwierdzenia swojego wyboru, a nie rady :)
Archibald6803
09-07-2016, 22:06
W cenie ok. 1500 zł najlepszym NOWYM szkłem jest Sigma 18-250 OS Macro ( koniecznie z tym dopiskiem)
Z 55-300 też byłoby dobrze, cały zakres ogniskowych pokryty. Choć tamron ostrzejszy przy końcu d nikkora.
A słuchajcie, ten obiektyw będzie współpracował z moim nikonem d3100 ? (w tytule tematu wkradł mi się błąd, nie D3000 a D3100) http://www.agito.pl/tamron-18-200-mm-f-3-5-6-3-xr-di-ii-nikon-pl-325205/pd/D9C2NMBBM/
Szczerze, nie bardzo wiem jak szukać takich które będą z moim działały :D
Ten obiektyw ma wbudowany silniczek AF ? Bo z tego co wiem, mój korpus nie ma
A słuchajcie, ten obiektyw będzie współpracował z moim nikonem d3100 ? (w tytule tematu wkradł mi się błąd, nie D3000 a D3100) http://www.agito.pl/tamron-18-200-mm-f-3-5-6-3-xr-di-ii-nikon-pl-325205/pd/D9C2NMBBM/
Szczerze, nie bardzo wiem jak szukać takich które będą z moim działały :D
Ten obiektyw ma wbudowany silniczek AF ? Bo z tego co wiem, mój korpus nie ma
http://www.optyczne.pl/index.html?producent=76&obiektyw=109&typ=0&moc=0&sort=
Trafne podsumowanie.
Popatrz na podobne tematy na forum, nawet niedawno koledzy polecali Sigmę 18-250 macro, jako jeden z nielicznych przyzwoitych optycznie tzw. spacerzoomów. Generalnie wymieniony Tamron raczej nie jest wart polecenia, delikatnie mówiąc, podobnie zresztą jak większość tego typu szkieł. Musisz się liczyć z dużymi kompromisami co do jakości optyki (taniej), myślę, że szybko zaczniesz zauważać wady i zniknie radość z posiadania uniwersalnego zakresem obiektywu. Zawsze też warto sprawdzić takie szkło przed zakupem (ewentualnie nabyć z możliwością zwrotu), bo rozrzut jakościowy bywa spory.
Koledzy podłączając się pod temat, choć w moim przypadku chodzi faktycznie o D3000 :mrgreen: , po podobnym mętliku zastanawiam się nad SIGMA 18-250 F3,5-6,3 MACRO DiII, wiem że będzie bez stabilizacji i chyba AF też nie zadziała z D3000, ale jak duży będzie miało to wpływ na swobodę pracy. Szczerze mówiąc w moim kitowym nikonie 18-55 staram się bawić na ustawieniach manualnych. Jakoś tak mi się spodobało a i pozostałości z analogów pozostały.
Myślałem o Nikonie 70-300 AF-S VR żeby nie pokrywać się z zakresami ale na razie to trochę sporo gotówki jak na start (podbnie stoi kwotowo jak sigma z HSM). Chyba żeby na Nikonie 55-200 na start pozostać choć on niezbyt pochlebne ma opinie :( , pytanie czy totalny amator te niuanse złapie.
Standardowo napisze nie kupuj potworków 18-250, a jesli zoom to nikkor 55-300VR lub Tamron 70-300 VC Di.
Manualne ostrzysz nikonem 18-55 ?
Tam nie ma na czym ostrzyć. Może niemowlę by dało rady z maleńkimi paluszkami:-)
Standardowo napisze nie kupuj potworków 18-250, a jesli zoom to nikkor 55-300VR lub Tamron 70-300 VC Di.
Manualne ostrzysz nikonem 18-55 ?
No udaje mi się bo na próbach z "niby makro" za diabła AFS nie współpracował. Trzeba było kilka strzałów żeby w końcu złapał. Nie wiem czy to jest taki zakres ostrości i GO jak powinien być ale efekt mi się spodobał.
Tamron 70-300 bardzo by mi leżał :) ale na rynku wtórnym trzyma cenę powyżej 1k. Chyba że jakiś sponiewierany. Za to Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO byłby już przyjemnie tańszy ale bez stabilizacji i AF też chyba nie pójdzie z D3000. Mam statyw i pilota w planach więc dla dużych zbliżeń dało by radę.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tam nie ma na czym ostrzyć. Może niemowlę by dało rady z maleńkimi paluszkami:-)
Niee no ja mam paluchy jak kloce ale modelarstwem się bawiłem to ten pierścionek nie straszny. Po za tym z reguły takie wygiby to robią ci co nie wiedzą że tak się nie da :mrgreen: