Zobacz pełną wersję : Początkujący fotograf
Witam koledzy
Jak w temacie jestem początkującym fotografem ale stwierdziłem ze może zajął bym się tym zawodowo. (W sumie to nie sam stwierdziłem, popchnęli mnie do tego znajomi wraz z żoną)
No właśnie popchnęli, ale ja sam nie wiem czy mają rację. Tutaj prośba do was, czy mogli byście spojrzeć swoim fachowym okiem i ocenić zdjęcia?
Był bym wdzięczny jak byście napisali kilka słów o moich błędach lub może znajdą się też jakieś plusy.
Za uwagi typu "idź zajmij sie czymś innym a to zostaw profesjonalistom" bardzo dziękuje.
Proszę o obiektywne opinie i pamiętajcie ze każdy z was kiedyś zaczynał ;)
Sprzęt jaki aktualnie posiadam to:
Nikon d300
sb-900
nikor 50 1.8d
nikor 24-70 2.8
www.wyjatkowachwila.com.pl
Jedyne co mi się rzuca w oczy to straszny bałagan z kolorami, jakieś fioletowe lub poparzone twarze i to psuje całość mimo że tam sporo fajnych zdjęć.
madebyzosiek
05-07-2016, 21:04
Przygotowania do ślubu – trzy zdjęcia z ostrością, w tym dwa takie same
Ceremonia ślubu – może dwa zdjęcia się nadają…
Przyjęcie weselne – cztery zdjęcia mają ostrość, wszystkie wyglądają jak robione co najwyżej komórką…
Plener – przy tym co pokazują trzy powyższe galerie wygląda, jakby nie był Twój pod każdym względem – obróbki, pomysłu, kadru…
Chrzciny – tych 9 zdjęć, które są ok, znów nie wygląda na Twoje autorstwo, jeżeli przygotowania, ślub i przyjęcie są Twoje…
Detale – nic ciekawego…
Ze strony o mnie: „Zwykle reportaż ślubny zaczynam od przygotowań, jakieś 2-3 godziny przed ślubem. a kończę po zabawach oczepinowych. Sesję plnerową wykonuję najczęściej innego dnia niż dzień ślubu . Pozwala to na odwiedzenie kilku miejsc plenerowych, nie jesteście już tak zestresowani, dzięki temu zdjęcia są bardziej naturalne a Wy bardziej zadowoleni z efektów .
W mojej pracy ważnym elementem jest sprzęt, który pozwala mi na swobodne fotografowanie w świetle zastanym. Obecnie mieszkam w Piasecznie ale to bez znaczenie gdyż dojadę w każde miejsce w Polsce na Wasz Ślub.”
To zaczynasz, czy trzaskasz te śluby od lat? Masz D300 z lampą i dwoma szkłami, w tym jednym FXowym, czy sprzęt umożliwiający pracę w świetle zastanym. Owszem, D300 z SB900 się nadaje do pracy, ale z portfolio wynika, że sobie nie radzisz…
Raczej będziesz odebrany, jako ktoś kto zrobił kiepski żart na forum, albo próbuje „rozreklamować” swoje usługi, chociaż niestety Twoje portfolio raczej jest antyreklamą… Jeżeli jeszcze nie zacząłeś zbierać zleceń, a te zdjęcia są Twoją jedyną przygodą, to raczej wróć do nauki, zaczep się jako drugi, zrób kilka ślubów bez odpowiedzialności za zepsucie komuś wspomnień z wyjątkowego dnia w życiu. Zbieraj kasę na sprzęt, trenuj, trenuj i jeszcze raz trenuj. Jak masz dużo samozaparcia, to zapoznaj się z tym wątkiem: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=273105 znajdziesz relację napaleńca, który dysponując dużo lepszym sprzętem niż Ty, zderzył się z rzeczywistością i zdziwił bardzo.
Plusy? Masz bardzo profesjonalny podpis… taki żart. Pozdrawiam serdecznie, bez odbioru…
sposób na nabijanie "kliknieć" na stronę.
dziekuję za szczerą odpowiedz
wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa.
- - - - kolejny post - - - - - -
takich odpowiedzi właśnie chciałem uniknąć.
Już nawet nie można poprosić o poradę bo zaraz głupkowate odpowiedzi.
Mimo to dziękuję za poradę
Jak sa chetni i placa, nie szukaj fachowych porad tylko zarabiaj i sie rozwijaj.
Jak sa chetni i placa, nie szukaj fachowych porad tylko zarabiaj i sie rozwijaj.
Haha
Nie do końca chodziło mi o taką opinię, ale podoba mi się
Dziękuję
skarcity
06-07-2016, 08:57
ojojoj, rzeczywiście... jak 20 osób wejdzie to mu zaraz PR na 10 skoczy... ojojoj, co za nieuczciwe praktyki! ojojoj...
Wchodząc na Twoją stronę widzę coś takiego
Fotografia rodzinna w Piasecznie i całej polsce
Fotografia ślubna w Lublinie i całej polsce
Naprawdę nie widzisz tego rażącego błędu?
DaroD300S
06-07-2016, 13:29
Ciekawa kraina ten Lublin. Żyją tam ludzie, którzy są gotowi zapłacić za taką fotografię ???
Portfolio wygląda na "prowokację służb specjalnych".
Wchodząc na Twoją stronę widzę coś takiego
Fotografia rodzinna w Piasecznie i całej polsce
Fotografia ślubna w Lublinie i całej polsce
Naprawdę nie widzisz tego rażącego błędu?
Czy teraz jest dobrze ;)
Czy teraz jest dobrze ;)
Jest ciut lepiej. Oprócz błędów ortograficznych (poprawione, przynajmniej na stronie głównej, dalej się nie zgłębiałem) są też stylistyczne (np. powiedziałbym w całej Polsce, pierwszy przykład z brzegu), interpunkcyjne, w oczy biją dwa rozmiary czcionki obok siebie... daj to komuś do porządnej korekty.
kurczeblade
13-07-2016, 10:22
Powiedź mi jak Ty chcesz się tym zajmować zawodowo. Chcesz robić ludziom krzywe zdjęcia z efektami fioletowych twarzy niczym z instagrama?
Przecież na tej stronie nie masz ani jednego dobrego i poprawnego zdjęcia. Kij z tymi podstawami fotografii, bo niektórzy mają poczucie estetyki i nie stosują się do podstaw fotograficznych i choć robią zdjęcia poza poprawnością fotograficzną, to robią zdjęcia z poczuciem estetyki - ładne. U Ciebie sa kolosalne braki, brak poczucia estetyki, brak podstaw, brak wiedzy. Nie obraź się, zwyczajnie mówiąc są bardzo kiepskie zdjęcia i rada jest taka, nim zaczniesz się bawić w takie "komercyjne" opisy, naucz się najpierw robić zdjęcia, a dopiero później reklamuj się, próbując zawodowo, a opinie od rodziny bierz raczej pod uwagę że jest bardzo subiektywna i sentymentalna.
To co na stronie napisałeś - opisy i biorąc pod uwagę zdjęcia tam umieszczone. Robisz sobie antyreklamę.
Wybacz że powiem szczerze, dawno nie widziałem żeby ktoś w jednym zdjęciu potrafił zepsuć wszystko na tyle, żeby aż nie chciało się konstruktywnie tego opisać/skrytykować. Bo jedynie co chcę się napisać to zwyczajnie to że zdjęcia są brzydkie.
Ja aż uwierzyć nie mogę, i uważam to za delikatną prowokacje :)
W całej Polsce? Czyli z Lublina jesteś w stanie pojechać np do Szczecina, aby robić tam fotki?
kurczeblade
13-07-2016, 10:39
W całej Polsce? Czyli z Lublina jesteś w stanie pojechać np do Szczecina, aby robić tam fotki?
Dajcie sobie spokój z tymi opisami, to jakaś prowokacja jest...
Przecież wiecie żeby na taką odległość pojechać trzeba brać dużą $$ za zdjęcia. Kto za takie zdjęcia będzie chciał zapłacić, jeszcze dodatkowo zapłacić za dojazd i noclegi ?
Krystiang
13-07-2016, 13:36
Oglądając takie zdjęcia zawsze zastanawiam się czemu ja jeszcze nie robię zdjęć ślubnych?!?! Jestem w stanie zrozumieć wiele. Że człowiek chce się uczyć,że człowiek ma chęci.. Ale gdzie jest choć odrobina samokrytyki? Nie oglądasz innych zdjęć ślubnych? Nie widzisz,że Twoje zdjęcia wyglądają jakbyś je robił telefonem? Nigdy nie pojmę dlaczego ludzie chcą wyrządzać drugiej osobie taką krzywdę. To ma być pamiątka ślubu, a tych zdjęć ( z całym szacunkiem ) wstydził bym się komuś pokazać.
Jak w temacie jestem początkującym fotografem ale stwierdziłem ze może zajął bym się tym zawodowo
No właśnie popchnęli, ale ja sam nie wiem czy mają rację.
Zrobili ci troche krzywdę.
Rozumiem, ze zrobiłeś jeden slub na pewno rodzinie, wszyscy oczywiscie sie zachwycili zdjęciami, bo mają do nich sentyment.
Troche to przeraża. Jak piszesz w jednym zdaniu jestem początkującym fotografem a następnie kończysz biorę za to kasę bo jestem profesjonalistą...
wczoraj na forum pojawił się wątek forumowicza, ktory też zrobił pierwszy ślub. To niebo a ziemia...
Pojawił się wątek forumowicza, który, jak sam przyznał, jest debiutantem w reportażu ślubnym, co nie wyklucza, że mógł robić wcześniej reportaże wojenne dla Magnum.
Skoro komentarze "zajmij się lepiej czym innym" nie są mile widziane, postaram się być maksymalnie merytoryczny:
1. masa zdjęć nieostrych lub poruszonych - problem z AF lub brak umiejętności.
2. Kolory fatalne, zwłaszcza odcienie skóry - brak odpowiedniego monitora lub umiejętności.
3. Tematyka zdjęć nie powala - "nieostra Pani z dzióbkiem" oraz "rozpięty Pan z petem" to sztandarowe przykłady.
Chcesz opinii od użytkowników dość wymagającego forum, w dodatku w bardzo drażliwej ostatnio (zawsze?) tematyce ślubnej, więc nie dziw się, że podając link do strony z nieostrymi zdjęciami w portfolio dostajesz kubeł pomyj na głowę..
Ktoś dał dobrą radę - poszukaj fotografa, który weźmie Cię "na drugiego" i poćwicz. Długo.
Pozdrawiam :-)
Oglądając takie zdjęcia zawsze zastanawiam się czemu ja jeszcze nie robię zdjęć ślubnych?!?!
Bo to ciężki i wcale nie taki fajny kawałek chleba ? ;)
D300 to nie jest najłatwiejszy aparat do reportażu. Żeby sobie z nim poradzić, trzeba mieć zarówno spore umiejętności obróbki jak i robić zdjęcia z głową i świadomością "braków" w stosunku do nowych puszek. Szczególnie będzie to miało znaczenie w reportażu ślubnym, gdzie bardzo często ilość zastanego jest mała. U Ciebie, postproces nie tyle kuleje, co nie ma nóg, zdjęcia ze strasznym kolorowym szumem, zły balans bieli, dziwne kontrasty, ze zdjęć wychodzi niski DR tej matrycy i moim zdaniem zupełnie sobie nie radzisz z przygotowaniem zdjęcia. Ostrości brak, mimo całkiem znośnego AF w tej puszce, szczególnie z 24-70. Moim zdaniem, robisz zdjęcia na zbyt wysokim ISO. Dla mnie 800 w D300s to było już dużo, a 1600 max. 3200 w większości przypadków nie do uratowania. Mam wrażenie, że spora część Twoich zdjęć wykonana jest na ISO 800-1600 +.
Co mi się jeszcze rzuciło w oczy - nie masz 35 1.8G. Moim zdaniem spory brak w szklarni, biorąc pod uwagę cenę tego szkła i fakt, że 35 jest lepszym szkłem niż 50 1.8G jeżeli do założenia stałki zmuszają Cię kiepskie warunki oświetleniowe. Przynajmniej takie jest moje doświadczenie z tą puszką i tymi szkłami.
Za uwagi typu "idź zajmij sie czymś innym a to zostaw profesjonalistom" bardzo dziękuje.
Bardzo prosimy. Dziękować nie trzeba.