Zobacz pełną wersję : Lampa studyjna Powerlux VISICO VE-400 + Yongnuo 622c = HSS?
Posiadam lampy Powerlux VISICO VE-400 i napotkałem problem przy czasach > 1/200.
Z tego co wyczytałem tu:
http://fotoblysk.com/25-sposob-blysk-z-krotkim-czasem-bez-hss/
Można rozwiązać ten problem odpowiednim wyzwalaczem Yongnuo, nawet jeśli lampa nie posiada trybu HSS (a moje nie posiadają).
Niestety autor nie piszę jakich lamp studyjnych używa dlatego zwracam się*z pytaniem do Was koledzy, czy taki nadajnik pozwoli na zejśćie do czasów np. 1/8000 ?
Jeśli nie, to czy istnieje inny sposób czy tylko zmiana lamp?
To zależy od lampy. Jak mają wystarczająco długi czas błysku, to będzie działać, jak czas błysku jest krótki, to nie będzie działać dobrze działać i na zdjęciach będziesz mieć nierówne oświetlenie.
Najlepiej, to gdyby udało Ci się pożyczyć jakikolwiek wyzwalacz z TTL i przestrzelić lampę na różnych mocach - będziesz wtedy widział, czy lampa ma wystarczająco długi czas błysku, aby w miarę równo naświetlić klatkę.
To zależy od lampy. Jak mają wystarczająco długi czas błysku, to będzie działać, jak czas błysku jest krótki, to nie będzie działać dobrze działać i na zdjęciach będziesz mieć nierówne oświetlenie.
Dzięki, a czy jestem w stanie to wyczytać ze specyfikacji?
http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p3680_Studyjna-lampa-blyskowa-Powerlux-VE-400-PLUS-Zdalnie-sterowana---mocowanie-Bowens.html
Niestety nie. Jedynie można podejrzewać, że będzie działać. Nie są to lampy z IGBT, więc moc błysku regulowana jest napięciem, a nie czasem błysku (tylko tyle wynika ze specyfikacji).
Nie podali czy ten czas błysku to t.5 czy t.1, więc też jednoznacznie stwierdzić czy będzie wystarczająco długi.
Przykładowo Quantuuma R+600 ma podane podobne czasy błysku (teoretycznie za krótkie), a bez problemów robię z nim zdjęcia przy czasie 1/8000s.
Dzięki za rzeczową odpowiedź, ostatnie pytanie - który konkretnie nadajnik powinienem kupić? Z tego co widze jest kilka opcji pod tym modelem, do Canona, Nikona etc.. a wydaje mi się, że potrzebuję jeszcze jakiś*inny?
. Nie są to lampy z IGBT, więc moc błysku regulowana jest napięciem, a nie czasem błysku .Przecież w takich lampach też jest rózny czas błysku dla róznych mocy.