PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa studyjna Powerlux VISICO VE-400 + Yongnuo 622c = HSS?

slayer
05-07-2016, 07:08
Posiadam lampy Powerlux VISICO VE-400 i napotkałem problem przy czasach > 1/200.

Z tego co wyczytałem tu:
http://fotoblysk.com/25-sposob-blysk-z-krotkim-czasem-bez-hss/

Można rozwiązać ten problem odpowiednim wyzwalaczem Yongnuo, nawet jeśli lampa nie posiada trybu HSS (a moje nie posiadają).
Niestety autor nie piszę jakich lamp studyjnych używa dlatego zwracam się*z pytaniem do Was koledzy, czy taki nadajnik pozwoli na zejśćie do czasów np. 1/8000 ?
Jeśli nie, to czy istnieje inny sposób czy tylko zmiana lamp?

GonzoG
05-07-2016, 07:40
To zależy od lampy. Jak mają wystarczająco długi czas błysku, to będzie działać, jak czas błysku jest krótki, to nie będzie działać dobrze działać i na zdjęciach będziesz mieć nierówne oświetlenie.

Najlepiej, to gdyby udało Ci się pożyczyć jakikolwiek wyzwalacz z TTL i przestrzelić lampę na różnych mocach - będziesz wtedy widział, czy lampa ma wystarczająco długi czas błysku, aby w miarę równo naświetlić klatkę.

slayer
05-07-2016, 08:47
To zależy od lampy. Jak mają wystarczająco długi czas błysku, to będzie działać, jak czas błysku jest krótki, to nie będzie działać dobrze działać i na zdjęciach będziesz mieć nierówne oświetlenie.

Dzięki, a czy jestem w stanie to wyczytać ze specyfikacji?
http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p3680_Studyjna-lampa-blyskowa-Powerlux-VE-400-PLUS-Zdalnie-sterowana---mocowanie-Bowens.html

GonzoG
05-07-2016, 14:59
Niestety nie. Jedynie można podejrzewać, że będzie działać. Nie są to lampy z IGBT, więc moc błysku regulowana jest napięciem, a nie czasem błysku (tylko tyle wynika ze specyfikacji).
Nie podali czy ten czas błysku to t.5 czy t.1, więc też jednoznacznie stwierdzić czy będzie wystarczająco długi.

Przykładowo Quantuuma R+600 ma podane podobne czasy błysku (teoretycznie za krótkie), a bez problemów robię z nim zdjęcia przy czasie 1/8000s.

slayer
05-07-2016, 17:42
Dzięki za rzeczową odpowiedź, ostatnie pytanie - który konkretnie nadajnik powinienem kupić? Z tego co widze jest kilka opcji pod tym modelem, do Canona, Nikona etc.. a wydaje mi się, że potrzebuję jeszcze jakiś*inny?

Jacek_Z
06-07-2016, 00:20
. Nie są to lampy z IGBT, więc moc błysku regulowana jest napięciem, a nie czasem błysku .Przecież w takich lampach też jest rózny czas błysku dla róznych mocy.