PDA

Zobacz pełną wersję : Colorchecker, wskazówki przy trudno świetle

B_Marcin
03-07-2016, 21:22
Miałem ostatnio okazję wypróbować colorchecker x-rite paszport w świetle innym niż żarówka czy słoneczne.
Kościółek drewniany, ciemny, okien prawie nie było, na ścianach pseudo świeczniki o temp ~2700 + lampy nad ołtarzem ~4400 o zielonym zabarwieniu widocznym gołym okiem (ale ogólnie klimatyczny, lubię takie)
Po wykonaniu pierwszego zdjęcia wzornika, stwierdziłem że chyba zastawilem go lekko dłonią i zrobiłem drugie zdjęcie. WB na auto.
W domu na drugim zdjęciu wzornika ustawiam WB z drugiego pola na skali szarości (2 od lewej na dole), wrzucam w Adobe dng profile i klapa - komunikat że na skali szarości są widoczne zafarby. Powrót do LR i rzeczywiście - WB zmienia się dosyć znacząco, w zależności od tego z którego pola na tej skali mierzę.
Postanowiłem użyć tego pierwszego zdjęcia wzornika, które wydawało mi się skopane, ale nie było problemów - WB z 2 pola ze skali i profil się zrobił.
Skąd te różnice? Na co zwrócić uwagę przy następnych zajęciach wzornika? WB to przecież tylko metadane, czy to w tym tkwi problem?

Profile
https://www.dropbox.com/sh/6l8pbn92tbibzqr/AAAViEgAFFRuegASnRc4C0roa?dl=0

GonzoG
04-07-2016, 00:03
Różnice w tym, że program jest zbyt dokładny. Ja czasami klikam po 30 razy w ustawianie WB, aby zaskoczył, a i tak czasami zdarza się, że w ogóle nie chce zrobić profilu, bo zafarby ciągle gdzieś mu zostają.
Wtedy używam softu X-Rite, choć go nie lubię.

manfred
04-07-2016, 08:31
Oglądaliście Władcę barw Dr5000 czy prawdą jest tak wielce pomocne używanie paszportu jak w tym filmie jest pokazane?

B_Marcin
04-07-2016, 12:55
Oglądałęm.
Nie używam go długo, ale już teraz wiem, że jest pomocny. Moim zdaniem jak się pracuje głównie w świetle żarowym czy dziennym, to wystarczy jeden profil dual-iluminati i w zasadzie załatwia sprawę.
Gorzej jak Ci przyjdzie pracować w ciemnicach, z brązowymi ścianami oświetlonymi lampami o różnej temp. i niskim cri, wtedy paszport się przyda. Zresztą to samo w filmie usłyszałem, a co do niego to dla mnie jeden profil - cała obróbka to troche jeszcze czarna magia.
Ja dopiero teraz widzę, że (niezależnie w jakim świetle pracuję) to na adobe standard skintony wpadały w róż. Są też bardziej gładkie - nie chodzi o fakturę, ale jak są ciemniejsze i jaśniejsze miejsca na twarzy to po oprofilowaniu się to wyrównuje, są jakby bardziej porcelanowe.

soliszewski
04-07-2016, 13:23
Jakiego programu używać do tworzenia profili??? ten od x-rite każdy odradza a ten od Adobe jest wybredny jedno na 10 zdjęć Colorcheckera jest dla niego czytelne?

GonzoG
04-07-2016, 15:19
Nie jest prawdą. Filmy DR5000 to w 90% reklama.
Prawda jest natomiast, że taki wzornik jest przydatny, a w niektórych sytuacjach niemal niezastapiony.

Ja używam tylko w sytuacjach, gdize światło jest mieszane, albo z bliżej nieokreślonych źródeł (świetlówki, diody, mieszane).
Gdy światło jest w miarę dobre, to używam profilu zrobionego przeszło 2 lata temu i nadal się tak samo dobrze sprawdza.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jakiego programu używać do tworzenia profili??? ten od x-rite każdy odradza a ten od Adobe jest wybredny jedno na 10 zdjęć Colorcheckera jest dla niego czytelne?
Niestety większego wyboru nie masz. Z ogólnopolskiej dostępnego softu to tylko te 2.
W miarę dobry jest soft Spyder'a, ale tam trzeba mieć licencje, a ta kupuje się z ich wzornikiem.

ksh
04-07-2016, 15:37
Jeszcze QPcard ma soft darmowy.

manfred
04-07-2016, 16:03
A czy ktoś może podesłać dwa razy z profilem. Chciałbym się pobawić i choć w minimalnym stopniu sprawdzić czy mi się przyda.