PDA

Zobacz pełną wersję : Urządzenie wielofunkcyjne do zdjęć - gdy kolejny raz szlag mnie trafia z moim Epsonem...

mini21
03-07-2016, 14:44
Witajcie witajcie witajcie.

Już pewnie po raz któryś będę pytał o to samo, ale nie wyrabiam już...
Po raz kolejny mój Epson PX730 z Cissem odmówił posłuszeństwa i mimo wielorodzinnych prób przywrócenia go do życia, mam już dość...

Stąd pytanie - co jest obecnie wartego uwagi w segmencie urządzeń wielofunkcyjnych, które będą dobre również do druku zdjęć?

Trochę zapoznałem się z rynkiem i ciekawy wydał się Epson L850, niestety, ma kilka braków które powodują, że nie jestem na 100% pewny (brak wifi, oraz brak druku dwustronnego) - no i nie drukuje zdjęć jakoś bardzo często, bardziej od święta, ale nie będzie problemem przedrukować coś aby głowica nie zaszła.

Znalazłem też taki kombajn (niestety bez Ciss) jak Epson xp-860 czyli coś bardzo podobnego do mojego obecnego urządzenia PX730, ale znowu nie ma Ciss'a no i jest to chyba jakiś stary model, bo nie mogę go już znaleźć w sklepach - jedynie 2 szt na allegro.

A może tym razem spróbować czegoś ze stajni Canona?
Martwi mnie trochę że tam są tylko 4 kolory (brak LC i LM) - gdyż nie wiem jaki wpływ będzie to miało na jakość...

Poratujcie proszę, bo jestem już nerwowo wyczerpany...
Co do kwoty - wezmę ją na raty, ale te 1500 zł to max. - szczególnie że drukuje dość sporadycznie.

Jacek_Z
03-07-2016, 16:30
No i to ze drukujesz sporadyczmie jest problemem. Musisz drukować więcej . Albo zrezygnuj z Epsona.

madebyzosiek
03-07-2016, 16:31
Ja polecam Canona, mam ip7250 i drukuje lepiej niż się spodziewałem, a kosztuje bardzo niewiele. MG7550 to jest chyba wielofunkcyjne urządzenie, ja nie potrzebowałem skanera, więc mam samą drukarkę. Polecam Canona. Pozdrawiam serdecznie.

kashpir
03-07-2016, 17:03
Aktualnie mam dwie drukarki Epsona:
-L300 z fabrycznym CISSem - kupiona do potrzeb "biurowych" ale zdjęcia również nieźle drukuje
-R3000 z napełnianymi cardridge'ami

Na R3000 raz na 2 tygodnie staram się coś wydrukować, w przeciwnym wypadku czeka mnie czyszczenie dysz. L300 zdarzyło się leżeć odłogiem ponad półtora miesiąca i nic się nie działo.

mini21
03-07-2016, 17:16
Wiem właśnie, choć z tą to było coś dziwnego... Drukowałem na niej jeszcze w środę i wszystko było ok, a w pt. nagle coś się stało i przestało drukować 3 kolorów.
Czyszczenia, przemywania itp. nic nie dały...

mini21
21-07-2016, 22:42
No i stało się... jakieś 1-2 tyg. kupiłem na raty Epsona L850.
Teraz próbuję ją jeszcze "usieciowić" za pomocą serwera wydruku.

Tak się zastanawiam - czy L800 i L850 drukują tak samo?
Ktoś może miał możliwość to sprawdzić?
Pytam, gdyż pomyślałem że może fajnie by było zrobić "zbiór" profili icc pod papiery (takie, do których producent sam nie dodaje) i np.: wymieniać się takimi profilami.
Pytanie tylko - na ile stabilny jest tusz Epsona (na ile powtarzalny, czy za każdym nowym "dolaniem" trzeba by robić nowy profil)?

Mam natomiast pytanie z innej baczki - potrzebuje papieru do głównie portretów - co polecacie?

2marekm
22-07-2016, 07:19
Ja polecam Canona, mam ip7250 i drukuje lepiej niż się spodziewałem, a kosztuje bardzo niewiele. MG7550 to jest chyba wielofunkcyjne urządzenie, ja nie potrzebowałem skanera, więc mam samą drukarkę. Polecam Canona. Pozdrawiam serdecznie.
Nigdy więcej Canona z mikroskopijnymi tuszami w powalającej cenie.
A miałem dwa Canony.

madebyzosiek
22-07-2016, 07:49
Nigdy więcej Canona z mikroskopijnymi tuszami w powalającej cenie.
A miałem dwa Canony.
No cóż... Ja mogę to samo napisać o Epsonie... Nigdy więcej drukarki, w której nowe tusze po miesiącu zasychają i są do wyrzucenia ;) Każdy ma swoje doświadczenia :)

2marekm
22-07-2016, 07:56
Dlatego najlepiej kupić termosublimacyjną :), pomimo, ze cena wyższa i ograniczony format.

ksh
22-07-2016, 13:31
Ja zakupiłem brothera 4 lata temu i od tej pory pocztą pantoflową ta firma stała się bardzo popularna po znajomych i po firmach z jakimi mam styczność, jak do tej pory kazdy sobie chwali te drukarki za tanie tusze i solidną konstrukcje.
Nie wiem jak wygląda sprawa aktualnie z ich produktami i czy mają model z wyższej półki.
Automatyczny tryb serwisowy sam dba o tusze i zasychanie, a co najważniejsze to nie teoria.