PDA

Zobacz pełną wersję : [ Olympus ] om-d e-m10 mark 2 czy warto dopłacić

kilkazzłotych
03-07-2016, 11:08
Chce zakupić olympusa om-d e-m10 i pojawia się pytanie czy opłaca się dopłacać do wersji mark II ponieważ różnica w cenie jest znaczna. Czy w fotografowaniu również? Będzie to mój drugi podręczny korpus. Zamieniam z panasonica gf6w, który nie daje mi radości i frajdy.

ksh
03-07-2016, 11:51
Musiałbyś sprecyzować co dokładnie oznacza że nie daje radości i frajdy bo przypuszczam wtedy że nowy podobny aparat spowoduje to samo, może musisz pomyśleć o obiektywach innych do systemu albo przejść na lustrzankę ?

kilkazzłotych
03-07-2016, 12:08
Brakuje mi przede wszystkim wizjera i brak gorącej stopki, źle leży w dłoni i jest damski. To był spontaniczny zakup. Podstawowym moim korpusem to d5300, którego pewnie sprzedam i wzbogace się o obiektywy do micro 4/3.

robanto
03-07-2016, 23:04
Warto. ja mam i jest idealny by zawsze mieć go pod ręką. ze stałkami pokazuje najlepiej co potrafi. mialem MI i miałem E-PL5.

gebels
04-07-2016, 10:47
robanto a nie lepiej Ci dołożyć do szklarni (no chyba, że już masz uzbieraną zgodnie z potrzebami)?

d90
04-07-2016, 11:08
A co oznacza, ze aparat jest damski ?
Jak wciśniesz migawke, z obiektywu sie podpaska wysuwa ?
Bo nie rozumiem...

Masz d5300 ?
Jesli nie potrafisz nic zrobic z jego matrycą, to zmiana choćby na hasela - nic nie zmieni.
Szkła se dokup. I pstrykaj :)
Mz
:)

darekw1967r
04-07-2016, 13:24
Chce zakupić olympusa om-d e-m10 i pojawia się pytanie czy opłaca się dopłacać do wersji mark II ponieważ różnica w cenie jest znaczna. Czy w fotografowaniu również? Będzie to mój drugi podręczny korpus. Zamieniam z panasonica gf6w, który nie daje mi radości i frajdy.

Witam !

Warto brac wersje II.

Miedzy innymi dochodzi migawka elektroniczna do 1/16 000 sekundy i
5-osiowy system stabilizacji matrycy, opcja focus bracketing, pozwalająca na wykonywanie serii zdjęć z przesunięciem pola ostrości.

Co to daje ?
Bardzo duzo...

Pozdrawiam

Mazzi
04-07-2016, 14:44

Porównywałeś Olympusa z Fuji? :) Też byłem mocno nagrzany na OMD ale Fuji X-T10 wybił mi to dość mocno z głowy ;)

kilkazzłotych
04-07-2016, 21:25
A co oznacza, ze aparat jest damski ?
Jak wciśniesz migawke, z obiektywu sie podpaska wysuwa ?
Bo nie rozumiem...

Hehe dobre uśmiałem się. No coś w ten deseń a dokładniej podpaska podczas menstruacji

Masz d5300 ?
Jesli nie potrafisz nic zrobic z jego matrycą, to zmiana choćby na hasela - nic nie zmieni.
Szkła se dokup. I pstrykaj :)
Mz
:)
Nie narzekam na nikona ale z racji wagi i gabarytów wole coś mniejszego a gf6 mi poprostu nie odpowiada.

- - - - kolejny post - - - - - -

Porównywałeś Olympusa z Fuji? :) Też byłem mocno nagrzany na OMD ale Fuji X-T10 wybił mi to dość mocno z głowy ;)
a jak z filmowaniem w Fuji?

darekw1967r
04-07-2016, 22:50

Witam !

Bylem w systemie Olympusa i doceniam to co oferuje ale Fuji daje lepszy obraz, mniejsze szumy i wieksza dynamike.
Puszka X-T10 jest rewelacyjna ;)

Pozdrawiam

kilkazzłotych
05-07-2016, 00:21
Pewnie masz racje ale system fuji jest chyba najdroższy w tym momencie. Mam na myśli ceny obiektywów.

d90
05-07-2016, 09:58
Pewnie masz racje ale system fuji jest chyba najdroższy w tym momencie. Mam na myśli ceny obiektywów.

W dodatku, podobno, af w fuji nie działa :)
:P
Klamoty ciężkie itd.

Poczytaj wątek, sam ocenisz co jusery piszą :)

robanto
05-07-2016, 10:37
Mam też fufu x-em fajne i obrazek lepszy, ale by coś szybko i poręczniej to wolę Olka.

Mazzi
06-07-2016, 20:22
Witam !

Bylem w systemie Olympusa i doceniam to co oferuje ale Fuji daje lepszy obraz, mniejsze szumy i wieksza dynamike.
Puszka X-T10 jest rewelacyjna ;)

Pozdrawiam

Ja cały system Olympusa mogę zakupić o WIELE taniej niż najtańsze oferty w sieci, a mimo wszystko decyduje się na Fuji - ze względu na obraz, szumy i dynamikę.

Wizualnie również bardziej do gustu przypadł mi Olympus no ale... co zrobić... :)

Sabvel
08-07-2016, 09:33
Wszystko zależy od tego co się fotografuje i jak często? Drugie, to ile się chce na sprzęt przeznaczyć pieniędzy?
Ja wybrałbym coś co najrzadziej się psuje, dobry serwis, jest poręczne, nie rzuca się w oczy, ma najszybszy AF, jest niedużych rozmiarów, bdb. wizjer i nie
jest lustrzanką, a nawet wyglądem jej nie próbuje przypominać. Nie znaczy, że Tobie te kryteria też odpowiadają.
Najgorsze jest znudzenie fotografią, jak kogoś dopadnie, to żaden aparat nie pomoże. Mam nadzieję, że Ciebie to nie dotyczy?

kilkazzłotych
10-07-2016, 23:13
Przeciwnie, mam głód fotograficzny. Te kryteria również są dla mnie ważne stąd moje pytanie

Mazzi
11-07-2016, 15:14
I jak Autorze? Decyzja podjęta? :)

kilkazzłotych
13-07-2016, 09:48
Mam dwie opcje. Jeśli sprzedam Nikona i bezlusterkowiec będzie moim podstawowym aparatem to ide w fujii. Jeśli ma to być dodatkowy aparat to olympus. Czas na podjęcie drugiej decyzji.
Dziękuje za komentarze, były bardzo pomocne.
Pozdrawiam