PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 36 AF-5 digital Nikon problem

Krzycho901
01-07-2016, 12:18
Witam proszę o radę i pomoc. Zakupiłem lampę jak w tytule do nikona d5300 i mam następujący problem po podłączeniu do sanek i naciśnięciu spustu migawki zostaje wyzwolony błysk niby ok. Niestety ekspozycja jest zawsze niedoświetlona ( z lampą wbudowaną nie ma tego problemu a wręcz przeciwnie w większości przypadków foty były prześwietlone ) , wygląda to tak ,jakby lampa wyzwalała się za wcześnie lub za późno w stosunku do migawki. Mam pytanie czy istnieje jakaś możliwość wyregulowania tego w body ?? szukałem ale nic nie znalazłem :( Może ktoś z was miał podobny problem

merkator
01-07-2016, 14:24
Wejdź w menu aparatu i odszukaj pozycję odpowiedzialną za ustawienia lampy (akurat nie mam sprzętu pod ręką, więc nie podam Ci ścieżki) i sprawdź czy masz ustawiony tryb TTL. Drugie to sprawdź jakie masz ustawienia w lampie, tez powinno być TTL.
Aby poprawić Ci humor , troszkę lektury http://foto.jasiu.pl/ znajdziesz tam dużo dobrej praktyki. Prawdopodobnie z wbudowanym flashem na pewne ustawienia nie musiałeś zwracać uwagi, a przy zewnętrznym są one istotne.
Nie wykluczyłbym uszkodzenia lampy, warto sprawdzić ją z innym korpusem. Mnie M 44 potrafił paść po 20-30 błyskach. Po wizycie w serwisie jest OK.
Napisz co Ci się udało a co nie, powalczymy z tematem ;)

Krzycho901
02-07-2016, 00:57
Niestety wychodzi że lampa jest wadliwa. Ustawienia w aparacie są ok czyli ttl, podłączyłem ją dziś do innego body Nikona i efekt ten sam błyskać błyska ale ekspozycja nie oświetlona. Wysyłam na gwarancję.

GonzoG
02-07-2016, 07:43
Ustawienia w aparacie są od lampy wbudowanej.

A to czy lampa działa dobrze - nikt ci nie powie bez zobaczenia zdjęć. Przy czym zdjęcia muszą mieć pełen EXIF.

Krzycho901
02-07-2016, 16:29
Rozumiem ale w mocnym zacienieniu fotka jest czarna plama wiec to chyba nie jest ok na obiektywie 35mm 1.8 gdzie bez użycia lampy na wysokim iso jest to foto akceptowalne

puciek
02-07-2016, 17:18
Wgląda to jakby uszkodzony był tranzystor odpowiedzialny za sterowanie mocą błysku. Jest on prawdopodobnie zwarty. Jeżeli tak jest, to w trybie iTTL lampa błyska pełną mocą przy pierwszym błysku sterującym i potem już nie ma jak błysnąć przy błysku właściwym. Jeżeli w lampie jest tryb manualny (nie znam modelu), to możesz to sprawdzić. Ustaw lampę na moc 1/1 i sprawdź błysk przy pomocy przycisku test, potem ustaw najmniejszą możliwą wartość (1/16, 1/32 czy 1/128) i ponownie sprawdź przyciskiem test. Jeżeli lampa błyśnie z taką samą siłą, a przy najmniejszej mocy nie będzie błyskać ponownie (przy każdym naciśnięciu test) tylko będziesz musiał czekać na naładowanie kondensatora, to uszkodzony jest właśnie ten tranzystor.