Zobacz pełną wersję : [ Portret ] PORTRET3 - Plener "modelkowy" 2-5.06.2016 w Borach Tucholskich
1:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/original-6.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/163581402/original.jpg)
2:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/original-7.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/163581409/original.jpg)
PiotrekW
30-06-2016, 08:47
Poprzednie portrety i akty które dodałeś z pleneru nie przypadły mi do gustu, ale te są świetne! Fajne pozy, tło z obdrapanej ściany, fajna obróbka.
Jako bonus chętnie zobaczyłbym te zdjęcia w wersji z większą ilością photoshopa, większą "magią" i jakimiś efektami świetlnymi.
Poprzednie portrety i akty które dodałeś z pleneru nie przypadły mi do gustu, ale te są świetne! Fajne pozy, tło z obdrapanej ściany, fajna obróbka.
Jako bonus chętnie zobaczyłbym te zdjęcia w wersji z większą ilością photoshopa, większą "magią" i jakimiś efektami świetlnymi.
To obawiam sie że jedyne co mozesz zobaczyć to PS użyty do zepsucia zdjęć totalnego... Ziarno, brak korekty skóry - czyli coś co według mnie pasuje do "sceny"
Na razie nie miałem odwagi opublikować tego co sobie zaplanowałem ;)
Wymuskane zdjęcia - to nie u mnie :D
Pierwsze w zimnych barwach, drugie w ciepłych. Pytanko, które prawie od razu mi się nasunęło:
Nie myślałeś, żeby potraktować oba zdjęcia odwrotnie?
Tzn pierwsze, na którym dziewczyna patrzy na nas, dać w ciepłej tonacji, zaś drugie, gdzie ma opuszczoną głowę - w zimnej? Takie moje odczucia, gdy oglądam oba zdjęcia.
.:Gerard:.
30-06-2016, 17:55
Nie ma co się rozpisywać, podoba się
Tomasz Dudrak
30-06-2016, 20:21
1 z Lowa Zephyr lepsze...
Kurewskie pozy, żulowska sceneria. Ohyda. Antysztuka .
Antysztuka? Czy możesz zdefiniować sztukę i antysztukę?
Czy zdjecie B&W (kobita w wodzie) jest sztuką, czy może zwykłym ładnym zdjęciem? Czy pomysł na "brudne" zdjecie jest antysztuką?
Czy zdjęcia Suadka są antysztuką bo dla kogoś są ochydne?
Tak ogólnie....
Antysztuka? Czy możesz zdefiniować sztukę i antysztukę?
Czy zdjecie B&W (kobita w wodzie) jest sztuką, czy może zwykłym ładnym zdjęciem? Czy pomysł na "brudne" zdjecie jest antysztuką?
Czy zdjęcia Suadka są antysztuką bo dla kogoś są ochydne?
Tak ogólnie....
Kobitkę w wodzie nie oceniałem w kategoriach sztuki/antysztuki. To faktycznie przyjemne w odbiorze zdjęcie, a zainteresowało mnie głównie z powodu faktu konwersji cz-b. i zdziwienia, że jednak czasami ma to uzasadnienie pomimo mojej awersji do odzierania z koloru kadrów. :) . Nie jestem od definicji, mogę ci powiedzieć czego ja szukam w sztuce. Otóż szukam tam piękna. Piękna wprost, piękna wewnętrznego, sytuacji wyzwalających to piękno u odbiorcy.
monkiewicz.marcin
01-07-2016, 12:35
Klepie jak potłuczony. Bardzo fajne i klimatyczne fotki
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
david555
03-07-2016, 12:59
Klepie jak potłuczony. Bardzo fajne i klimatyczne fotki
Nie każdemu muszą podobać się turpistyczne klimaty.
Nawet byłoby to chyba patologiczne, gdy wszystkim się podobała szokująca brzydota.
Pierwsze w zimnych barwach, drugie w ciepłych. Pytanko, które prawie od razu mi się nasunęło:
Nie myślałeś, żeby potraktować oba zdjęcia odwrotnie?
Tzn pierwsze, na którym dziewczyna patrzy na nas, dać w ciepłej tonacji, zaś drugie, gdzie ma opuszczoną głowę - w zimnej? Takie moje odczucia, gdy oglądam oba zdjęcia.
Nie ukrywam że twoja propozycja jest zaskakująca. Nie myślałem w ogóle w ten sposób.Ot zabawa zdjęciami.
Na pierwszym zdjęciu dziewczyna patrzy w naszym kierunku. To zdjęcie bym widział jako cieplejsze. Relacja fotografowana osoba - odbiorca. Wolałbym / chciałbym cieplejszej relacji.
Na drugim spogląda z rezygnacją w podłogę. Brak relacji, rezygnacja... Brak emocji. Tu bym widział chłodniejsze barwy.
Jest jedna rzecz w obu zdjęciach, którą nie odrazu wychwyciłem... Dłoń pomiędzy udami. Na pierwszym zdjęciu, gdzie cała ręką jest zasłonięta nogą, zaś światło w tym miejscu pada pod pewnym kątem, występuje pewien kontrast w tym miejscu... Wygląda to troszkę dziwnie. Rozumiem zamysł - spódniczka, oraz obiektyw skierowany z tej perspektywy mógłby pokazać trochę za dużo... Rozumiem zamysł i koncepcję obu zdjęć. Nogi mają wyrażać rezygnację, obojętność itd... Poza sceną - otoczeniem - stanowią bardzo ważny środek wyrazu tych zdjęć.
Ta dłoń nie bardzo mi pasuje w tym miejscu, szczególnie na pierwszym zdjęciu.
Generalnie - fotografia koncepcyjna to ciężki temat i akurat nie moja bajka. Bardziej trzeba być reżyserem i scenarzystą w jednym... Fotografem chyba na samym końcu. Nawet bardziej oświetleniowcem niż fotografem.
Kobitkę w wodzie nie oceniałem w kategoriach sztuki/antysztuki. To faktycznie przyjemne w odbiorze zdjęcie, a zainteresowało mnie głównie z powodu faktu konwersji cz-b. i zdziwienia, że jednak czasami ma to uzasadnienie pomimo mojej awersji do odzierania z koloru kadrów. :) . Nie jestem od definicji, mogę ci powiedzieć czego ja szukam w sztuce. Otóż szukam tam piękna. Piękna wprost, piękna wewnętrznego, sytuacji wyzwalających to piękno u odbiorcy.
Ależ sztuka to nie tylko piękno. Owszem - piękno jest dużo przyjemniejsze w odbiorze niż tragedia, dramat, satyra... Sielskie krajobrazy, młode piękne i zgrabne dziewczyny, radosne i uśmiechnięte dzieci... Dużo przyjemniej się ogląda niż... Zdjęcia z katastrof, wypadków, obrazujących ludzką tragedię, dramat, kalectwo, patologię... To przyjemne w odbiorze nie jest. Ideą sztuki nie zawsze jest i musi być ukazanie piękna. Ukazanie innych aspektów życia także może być sztuką.
Witam.
Autor tego wątku posiada swój, własny styl (czego nie można powiedzieć o większości tutejszych użytkowników), a jego zdjęcia są specyficzne, takie niecukierkowe i nieodpicowane (co się chwali) i czasem (mogą uchodzić za) szokujące. Większość (z Was) przywykła do ułożonych kadrów, od ułożonych ludzi, a (przecież) nie wszyscy (w społeczeństwie) są tacy (ugrzecznieni). I choć nie wszystkie zdjęcia autora wątku mi się podobają, to jego styl, podejście do obrazu i modeli - już tak. Co do zdjęć z tego wątku, to jedynka... "do mnie gada".
Pozdrawiam.
david555
03-07-2016, 20:16
@FelTom
Chcesz porównywać nawet brutalny reportaż z taką jak ta, dosyć niesmaczną stylizacją ?
To ma być żart, czy właściwie co ?
Mieć do dyspozycji piękną modelkę i zrobić coś takiego, to jest prawdziwe nieszczęście.
Co innego kontrast, między urodą pięknej kobiety, a postindustrialnym krajobrazem.
Chcesz dyskutować o smaku?
Może omówimy akty w wykonaniu Rubensa? Np Portret Heleny Fourment w futrze
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Portret_Heleny_Fourment_w_futrze
Widziałeś kiedyś naprawdę niesmaczne zdjęcia lub reportaże? Polecam reportaż: Kuba Dąbrowski "Seksualny rekord świata." Można obejrzeć w magazynie 5 klatek 002/2006. Wiele innych, które oglądałem a wolałbym nie pamiętać ze względów estetycznych, niestety nie przytoczę.
A tutaj - ładna dziewczyna w obskurnym pomieszczeniu. Poza jak poza. Damie nie uchodzi... Ale kto w dzisiejszych czasach damy jeszcze widział?
Tak się myśli o swoich partnerkach, matkach, siostrach, córkach itd...
Jeżeli ktoś to zdjęcie uważa za niesmaczne, ma naprawdę wrażliwy żołądek. Zalecam wówczas odpuścić sobie oglądanie aktów autorstwa Rubensa. Zaś reportaże, podobne do tego, który wcześniej przytoczyłem... To już byłaby chyba apokalipsa.
david555
03-07-2016, 21:55
Ten set jest nie do obrony, a porównywanie Rubensa i @fafniaka, stawia tego ostatniego w bardzo niezręcznej sytuacji.
Dobrze, że są z tego pleneru i inne obrazki. :)
Marcin. Mowiles o bezsensie wstawiania zdjęć, bo brak pod nimi dyskusji. A tu widzisz - dyskusja jest i to głębsza niz myślałeś. :)
Chcesz porównywać nawet brutalny reportaż z taką jak ta, dosyć niesmaczną stylizacją ?
To ma być żart, czy właściwie co ?
Ten set jest nie do obrony, a porównywanie Rubensa i @fafniaka, stawia tego ostatniego w bardzo niezręcznej sytuacji.
Dobrze, że są z tego pleneru i inne obrazki. :)
Porównywanie się do Rubensa stawia chyba każdego w niezręcznej sytuacji.
Napisaliście, że zdjęcia są niesmaczne. Dla mnie to dziwne odczucia przy tych zdjęciach. Co tam jest niesmacznego? Podałem dwa przykłady, które u mnie wzbudziły / wzbudzają niesmak. Mimo, że portrety Rubensa uważam za genialne... To z kolei akty jego autorstwa są tak niesmaczne, że nawet nie dobrnąłem do ich analizy... Gdy je oglądam, to już pierwszy rzut oka wywołuje u mnie niesmak. A jednak podobnie jak portrety, przez wielu odbiorców, wielu znawców i krytyków sztuki uważane są za genialne. Można tworzyć dzieła niesmaczne i genialne zarazem? Jak widać można. Drugi przykład który podałem, to polski fotograf. Czytałem i czytuję niektóre magazyny fotograficzne. Kiedyś przeczytałem także wymieniony przeze mnie magazyn 5klatek, gdzie po obejrzeniu wymienionego artykułu poczułem niesmak. Autorowi udało się wywołać u mnie takie odczucia, jakich zapewne oczekiwał. Zdjęciom z tego wątku daleko do wywołania u mnie odczucia niesmaku. Dziwi mnie, że u kogokolwiek mogły one go wywołać.
Nie pisałem dłuższego postu, bo pisanie takich na tablecie jest mordęgą (dla mnie).
1 - to nie jest "set" a jeśli już to byłby zestaw zdjęć - ale nie jest.
To są dwa osobne zdjęcia zrobione w tym samym miejscu. TYLKO TYLE
2 - Nie jest to żadna sztuka, ot proste obrobione zdjęcia na tyle by modelki nie krzywiły się że nie "wyglądają ładnie"
3 - Zdjęcia takie jak sobie wymyśliłem gdzie wręcz uwypuklone są wady skóry a kolory są znacznie mniej cukierkowe... Nie wstawiłem, na razie, ale będą bo są moim pierwotnym pomysłem
4 - Wydaje się że napisanie o "porównywaniu do Rubensa" jest nadużyciem, bo sam mistrz wspomniany został jako autor niezbyt "pięknego" (wedle rozumienia Scheibus-a), akto-portretu. W kontekście tworzenia "ładnych" obrazków lub "brzydkich" i tylko tyle. Z porównywaniem nie ma to za wiele wspólnego ? Równie dobrze można by wspomnieć Saudka...
5 - Scheibus - przyznam że nie jestem w stanie podyskutować z Tobą, po prostu Twoje pojmowanie "sztuki" (jak miałka by ona nie była), znajduje się poza moim "horyzontem zdarzeń"
To tak na szybko.
Co do "wymowności" scenki, to we łbie miałem raczej opowieści młodzieży z ich aktualnych "wypraw i podbojów" ;)
Jace-Z - owszem nie spodziewałem się, ale gdzieś tam pamiętam już podobne dyskusje.
heh...właśnie uświadomiłem sobie że można połączyć to co napisał FelTom i moich zamierzeń aby zrobić tego "dyptyk" ;)
Nazwał bym go "PRZED I PO" a resztę sobie dopowiadajcie ;D
david555
04-07-2016, 09:50
@fafniak
To co jest bezwzlędnie tu udowodnione, to to, że mamy kompletnie inne poczucie piękna i artystyczną wrażliwość.
Sfotografować można wszystko i w każdy możliwy sposób, ale Twoja stylizacja przekracza granice dobrego smaku, jak widać nie tylko w moim pojęciu.
Oczywiście nie podejrzewam Cię o mizoginizm, ale wydaje mi się że piękna kobieta zasługuje na szacunek artysty, który nie powinien umieszczać jej na swoich obrazach w tak budzący sprzeciw sposób.
Jak już mówiłem wcześniej, stare pofabryczne i obskurne pomieszczenia, bywają tłem kontrastującym z urodą pięknych niewiast, ale na tym moim zdaniem powinno się poprzestać, by z ziemskiego piekiełka, nie czynić czegoś jeszcze gorszego.
Sztuka powinna być taka, żeby nie starczało na nią przymiotników. Jeśli miałaby być tylko piękna, to mielibyśmy tylko piękną wojnę, piękną śmierć, pięknych polityków i inne piękne katastrofy. Słowem Zorba ze swą piękną naiwnością.
Odnośnie zdjęć, to mam wrażenie, że autor został w nie wmanewrowany. Ma być dziewczyna i obskurne wnętrze to jest. Doda się jeszcze jakąś parę butów albo flaszkę, żeby kadr się jakoś dopełnił. Takie zdjęcia produkują masowo młodzi-gniewni. Może dodają więcej krwi.
Marcin, gdybyś miał więcej czasu na zdjęcia, rozmowę z modelką czy szukanie światła - popełnił byś te kadry ?
Sztuka powinna być taka, żeby nie starczało na nią przymiotników. Jeśli miałaby być tylko piękna, to mielibyśmy tylko piękną wojnę, piękną śmierć, pięknych polityków i inne piękne katastrofy. Słowem Zorba ze swą piękną naiwnością.
Odnośnie zdjęć, to mam wrażenie, że autor został w nie wmanewrowany. Ma być dziewczyna i obskurne wnętrze to jest. Doda się jeszcze jakąś parę butów albo flaszkę, żeby kadr się jakoś dopełnił. Takie zdjęcia produkują masowo młodzi-gniewni. Może dodają więcej krwi.
Marcin, gdybyś miał więcej czasu na zdjęcia, rozmowę z modelką czy szukanie światła - popełnił byś te kadry ?
Zapewniam cię że byłyby znacznie bardziej wyuzdane i "spocone" , brudne itd.... Ale na to potrzebowałbym modelki która chciała by wejść w taką stylizację i bez problemu zaakceptowała że może wyjść "brzydko". Na to jednak potrzeba czasu i na tego typu plenerach jest nie do zrealizowania. Choćby dlatego że mało jest kobiet/dziewczyn które potrafią "zagrać" przy 4 facetach w pomieszczeniu 4x4m :)
Ale nie, nie zostałem wmanewrowany, po prostu zrobiłem sobie pewne doświadczenie a po reakcjach niektórych osób widzę już jaki wrzask i utyskiwania podnieśliby na moje "wyśnione" zdjęcia ;)
david555
04-07-2016, 11:08
@fafniak
Jeżeli śni Ci się prawdziwe wyuzdanie, to są portale, gdzie takie obrazki bardziej pasują, szczególnie że do działu "Portret" pasują jak pięść do nosa.
1. Weronika jest śliczną dziewczyną i robienie jej pięknych portretów to pewnego rodzaju pójście na łatwiznę.
2. Jedni szukają piękna, ale inni przekazu itd
3. Co do miejscówek - nie były narzucane :) a tej to nawet nie widziałem. Większość sesji się odbywało w atrakcyjnych miejscach, więc to tu to też taka "odskocznia od normy".
@fafniak
Jeżeli śni Ci się prawdziwe wyuzdanie, to są portale, gdzie takie obrazki bardziej pasują, szczególnie że do działu "Portret" pasują jak pięść do nosa.
Przykro mi że w tak prosty sposób odbierasz to co napisałem
(bardziej pasuje chyba "banalny")
Zapewniam cię że byłyby znacznie bardziej wyuzdane i "spocone" , brudne itd....
I ok, byłyby wyraziste a tak, to ja nie wiem o co chodzi. Chyba, że tylko o prezentacje zdjęć z warsztatów lub ich reklamę.
david555
04-07-2016, 11:35
Przykro mi że w tak prosty sposób odbierasz to co napisałem
(bardziej pasuje chyba "banalny")
W żadnym razie nie chciałbym Ciebie urazić, ale skoro piszesz, że Twoim marzeniem są dużo pikantniejsze stylizacje, to co mogłem sobie pomyśleć ?
Gotyckie klimaty mają swoich zwolenników i powiem Ci, że można błąkać się w ich mrokach, a jednocześnie nie przekraczać granic dobrego smaku.
Niemniej już turpizm do mnie zupełnie nie przemawia, szczególnie gdy kładzie się nacisk na szoking.
Bardzo Cię przepraszam, ale gdy nie mam nic do przekazania, to w ogóle nie sięgam po aparat, a zadanie które postawiłeś przed sobą, wymaga zdecydowanie więcej wyczucia i przygotowań.
Kiedyś przeczytałem, że jak ktoś uznaje kogoś za osobę piękną, to oznacza to, że chciałby ją jak najszybciej rozebrać. Jak widać piękno może być tożsame z wyuzdaniem. Z naciskiem na "może"
I ok, byłyby wyraziste a tak, to ja nie wiem o co chodzi. Chyba, że tylko o prezentacje zdjęć z warsztatów lub ich reklamę.
Po prostu prezentacja zdjęć - mogę je pokazać bo wstydzić się nie ma czego, być z nich zadowolonym - tu już wkraczamy na dość "śliski" teren ;)
W żadnym razie nie chciałbym Ciebie urazić, ale skoro piszesz, że Twoim marzeniem są dużo pikantniejsze stylizacje, to co mogłem sobie pomyśleć ?
To co sobie myślisz niewiele mnie obchodzi, natomiast klasyfikacja bez obejrzenia zdjęć czyli właściwie a priori jest błędne. Owszem jeżeli te zdjęcia są dla Ciebie przekroczeniem jakiś norm to możesz domniemywać ze tamte byłyby jeszcze "gorsze", ale pisanie "....Jeżeli śni Ci się prawdziwe wyuzdanie, to są portale, gdzie takie obrazki bardziej pasują..." jest po prostu niegrzeczne.
Twoje (niestety ograniczone) widzenie świata obrazuje dalsza część tej wypowiedzi:" ...szczególnie że do działu "Portret" pasują jak pięść do nosa". Ograniczenie pojęcia portret li tylko do obrazka w półzbliżeniu i zbliżeniu a do tego przedstawiające "ładnie" osobę, jest błędem podstawowym.
david555
04-07-2016, 12:48
@fafniak
Skoro tak stawiasz sprawy, to dodam tylko, że grzechem powszechnym wszelakich twórców jest branie na serio słów Kurta Schwittersa, co skutkuje kompletnym rozpasaniem i podpisywaniem tego mianem sztuka, bywa że niektórzy w swym braku samokrytycyzmu przez duże S.
A czym to jest, niestety nie każdy widzi.
Świetne zdjęcia, klimatyczna lokacja, do tego dopełniające klimatu oświetlenie i pozy modelki. Jedynie jakbym miał się czepiać to flaszki na drugim zdjęciu, za czysta, za bardzo lśni no i pełna a przecież otwarta;).
@fafniak
Skoro tak stawiasz sprawy, to dodam tylko, że grzechem powszechnym wszelakich twórców jest branie na serio słów Kurta Schwittersa, co skutkuje kompletnym rozpasaniem i podpisywaniem tego mianem sztuka, bywa że niektórzy w swym braku samokrytycyzmu przez duże S.
A czym to jest, niestety nie każdy widzi.
Nie wiem jakie są to słowa, możesz przytoczyć?
david555
04-07-2016, 21:38
Nie wiem jakie są to słowa, możesz przytoczyć?
Ano wypowiedziała mu się taka herezja, że: "sztuką jest wszystko to, co wypluje artysta".
Ano wypowiedziała mu się taka herezja, że: "sztuką jest wszystko to, co wypluje artysta".
acha... czyli sztuką jest tylko wtedy gdy artysta uważa się za artystę lub gdy inni uważają go za artystę... No to ja mogę wszystko publikować :D
Nie musi nawet niczego wypluwać - od czasu konceptualizmu idea też może być dziełem.
Sztuka nie musi się podobać przynajmniej od dobrych 100 lat. Jak poczytasz sobie o takim ruchu jak Fluxus to prace pokazane na początku można uznać za mieszczańskie. Ale jeśli wzbudziły emocje (choćby wstręt) to przynajmniej warunek nieobojętności został spełniony. Sztuka nie musi upiększać świata a za to ma możliwość jego komentowania. Wcale to nie oznacza, że wszystko co powstaje jest istotne. Jak zawsze większość to rzeczy nieistotne. I w tym sensie ta wypowiedź rzeczywiście jest herezją. Powstaje oczywiście pytanie, na oddzielną dyskusję, kto zajmie się weryfikacją.
Oddzielną kwestią jest kontekst w którym to stwierdzenie padło - to jednak czasy rewolucyjne w sztuce, gestu Duchampa itd. Ostro kształtowały się idee w tym i te ważne dla fotografii. Bauhaus stworzył podwaliny pod nowoczesną fotografię i design. Teraz to brzmi dość trywialnie a wtedy było obrazoburcze.
Wracając do tematu - uważam, że to normalne "mainstreamowe" prace. Stoją oczywiście w pewnej opozycji do królującego ugładzonego wizualizmu ale są równie popularne jak np hip-hop. Zdecydowanie chciałbym zobaczyć te bardziej odważne wizje kolegi - i takich realizacji mu życzę.
Pozdro
Wiesiek
Obie fotki bardzo ciekawe, ale wybieram jedynkę. Na pewno zapamiętam to zdjęcie. Może przez tak wiele sprzecznych emocji, które u mnie wywołuje...