PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 24-35 f/2.0

Babel69
29-06-2016, 00:57
Dokonałem zakupu owego obiektywu. Niestety, trafiłem na egzemplarz z niemałą wadą, oczywiście mowa o front focusie. I to nie byle jakim, na skrajnych punktach poziomych FF jest niezwykle wyraźny, odchylenie od punktu docelowego jest znacznie większe od odchylenia podczas pomiaru za pomocą punktu centralnego (dodam, że przy korekcji +15 w body). Przetestowałem body z innymi obiektywami Nikkora i Tamrona - problem nie występuje, AF trafia niemal identycznie na każdym punkcie. Podpiąłem Sigmę do D600 i D700 - identyczny problem jak z moim D610. Czy ktokolwiek spotkał się z podobnym problemem?

madebyzosiek
29-06-2016, 06:43
Czy ktokolwiek spotkał się z podobnym problemem?

Co trzeci człowiek, który kupił jakąkolwiek Sigmę, o czym powstało nieskończenie wiele wątków na forum... ;)
Wyjście 1 - Kupujesz docka, kalibrujesz centralny i boczne się poprawiają.
Wyjście 2 - Wysyłasz z aparatem do serwisu w Gdyni i oni Ci kalibrują.
Wyjście 3 - Oddajesz Sigmę do sklepu i szukasz innej, trafiającej w punkt (może być niełatwe zadanie), albo takiej, którą wyregulujesz kalibracją w aparacie.
Pozdrawiam serdecznie ;)

Babel69
29-06-2016, 12:00
Dzięki, głównie chodziło mi o fakt, iż nigdy wcześniej nie spotkałem się z taką różnicą ostrości na bocznych punktach, stąd miałem wątpliwości, czy dock w ogóle pomoże. Pozdrawiam również!

smogg9
29-06-2016, 12:52
Ja bym się z tym nie paprał tylko oddał do sklepu i sprawdził inne sztuki o ile mają. Ewentualnie oddał do serwisu Sigmy na kalibrację.

DrAszyr
30-06-2016, 11:03
Tylko pamiętaj, że kalibracja dotyczy tylko środkowego punktu. Jest gdzieś na forum wątek kolegi Stiga dotyczący m.in. łapania ostrości na bocznych punktach - tam chodziło co prawda o S35Art, ale tu pewnie jest podobnie. Jak trafiłeś wredną sztukę, to będzie problem...

Babel69
01-07-2016, 21:28
Wymieniłem obiektyw na drugi egzemplarz. Problem występuje, choć tym razem jest to lekki FF, jednak po korekcji w D610 na +15 niemal znika - najgorzej jest na skrajnych, ale znacznie lepiej niż w poprzednim egzemplarzu. Z tego, co wyczytałem, to z wszystkimi sigmami występuje problem z ostrzeniem na innych punktach niż centralny, co jest bardzo irytujące, biorąc pod uwagę cenę takiego cacka. Ale trudno, rozważę wysłanie body z 24-35 do kalibracji i możliwe, że problem zupełnie zniknie lub nie będzie tak dokuczliwy.

krispike
04-07-2016, 09:09
Ja właśnie wysyłam do Kalibracji swoją Sigmę 24-35 f/2.0. Mimo korekcji +10 w D610 - ostrość nie jest idealna.

Babel69
04-07-2016, 21:08
Daj znać, jak po powrocie będzie się spisywała, szczególnie czy uległo poprawie ostrzenie na wszystkich punktach AF :)

krispike
05-07-2016, 12:31
Szczerze, to wątpię, że ostrość będzie idealna, zwłaszcza na bocznych.
Po wysłaniu kompletu do kalibracji natknąłem się na post dot. tej bolączki (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=247206&page=26&p=3714798&viewfull=1#post3714798)
Zatem kolejność odwrotna od opisanej...

Babel69
06-07-2016, 11:13
O ile miałeś wcześniej prawidłowo skalibrowaną puszkę to nie powinno być problemu - o ile mi wiadomo, w Nikonie kalibrują do wzorca, a w serwisie Sigmy kalibrują obiektyw do konkretnego body, a nie wzorca. Ciekawi mnie, czy istnieje egzemplarz 24-35, w którym nie będzie takiego rozjazdu AF na bocznych punktach. Dziś skontaktuję się z serwisantem i dopytam o to, potem zdecyduję, czy wymienić na trzeci egzemplarz. Może da się trafić na obiektyw na 5, może wszystkie mają tę wadę, wtedy albo dock, albo serwis.