Zobacz pełną wersję : Sigma 24-35 f/2.0
Dokonałem zakupu owego obiektywu. Niestety, trafiłem na egzemplarz z niemałą wadą, oczywiście mowa o front focusie. I to nie byle jakim, na skrajnych punktach poziomych FF jest niezwykle wyraźny, odchylenie od punktu docelowego jest znacznie większe od odchylenia podczas pomiaru za pomocą punktu centralnego (dodam, że przy korekcji +15 w body). Przetestowałem body z innymi obiektywami Nikkora i Tamrona - problem nie występuje, AF trafia niemal identycznie na każdym punkcie. Podpiąłem Sigmę do D600 i D700 - identyczny problem jak z moim D610. Czy ktokolwiek spotkał się z podobnym problemem?
madebyzosiek
29-06-2016, 06:43
Czy ktokolwiek spotkał się z podobnym problemem?
Co trzeci człowiek, który kupił jakąkolwiek Sigmę, o czym powstało nieskończenie wiele wątków na forum... ;)
Wyjście 1 - Kupujesz docka, kalibrujesz centralny i boczne się poprawiają.
Wyjście 2 - Wysyłasz z aparatem do serwisu w Gdyni i oni Ci kalibrują.
Wyjście 3 - Oddajesz Sigmę do sklepu i szukasz innej, trafiającej w punkt (może być niełatwe zadanie), albo takiej, którą wyregulujesz kalibracją w aparacie.
Pozdrawiam serdecznie ;)
Dzięki, głównie chodziło mi o fakt, iż nigdy wcześniej nie spotkałem się z taką różnicą ostrości na bocznych punktach, stąd miałem wątpliwości, czy dock w ogóle pomoże. Pozdrawiam również!
Ja bym się z tym nie paprał tylko oddał do sklepu i sprawdził inne sztuki o ile mają. Ewentualnie oddał do serwisu Sigmy na kalibrację.
Tylko pamiętaj, że kalibracja dotyczy tylko środkowego punktu. Jest gdzieś na forum wątek kolegi Stiga dotyczący m.in. łapania ostrości na bocznych punktach - tam chodziło co prawda o S35Art, ale tu pewnie jest podobnie. Jak trafiłeś wredną sztukę, to będzie problem...
Wymieniłem obiektyw na drugi egzemplarz. Problem występuje, choć tym razem jest to lekki FF, jednak po korekcji w D610 na +15 niemal znika - najgorzej jest na skrajnych, ale znacznie lepiej niż w poprzednim egzemplarzu. Z tego, co wyczytałem, to z wszystkimi sigmami występuje problem z ostrzeniem na innych punktach niż centralny, co jest bardzo irytujące, biorąc pod uwagę cenę takiego cacka. Ale trudno, rozważę wysłanie body z 24-35 do kalibracji i możliwe, że problem zupełnie zniknie lub nie będzie tak dokuczliwy.
krispike
04-07-2016, 09:09
Ja właśnie wysyłam do Kalibracji swoją Sigmę 24-35 f/2.0. Mimo korekcji +10 w D610 - ostrość nie jest idealna.
Daj znać, jak po powrocie będzie się spisywała, szczególnie czy uległo poprawie ostrzenie na wszystkich punktach AF :)
krispike
05-07-2016, 12:31
Szczerze, to wątpię, że ostrość będzie idealna, zwłaszcza na bocznych.
Po wysłaniu kompletu do kalibracji natknąłem się na post dot. tej bolączki (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=247206&page=26&p=3714798&viewfull=1#post3714798)
Zatem kolejność odwrotna od opisanej...
O ile miałeś wcześniej prawidłowo skalibrowaną puszkę to nie powinno być problemu - o ile mi wiadomo, w Nikonie kalibrują do wzorca, a w serwisie Sigmy kalibrują obiektyw do konkretnego body, a nie wzorca. Ciekawi mnie, czy istnieje egzemplarz 24-35, w którym nie będzie takiego rozjazdu AF na bocznych punktach. Dziś skontaktuję się z serwisantem i dopytam o to, potem zdecyduję, czy wymienić na trzeci egzemplarz. Może da się trafić na obiektyw na 5, może wszystkie mają tę wadę, wtedy albo dock, albo serwis.