Zobacz pełną wersję : CLS - wyzwalanie za pomocą lampy wbudowanej - problem
Mam pewien problem. Próbuję wyzwolić lampę SB-900 za pomocą wbudowanej lampy w D300S. - ale tak żeby lampa wbudowana nie brała udziału w ekspozycji. Mimo to, że w ustawieniach CLS mam zaznaczone że lampa wbudowana jest wyłączona - jej błysk jest widoczny na zdjęciu (razem z SB-900). Straciłem pomysły jak ją "wyłączyć". Dziękuję bardo z góry.
Krzysztof_G
28-06-2016, 21:51
Taki gadżet:
Panel podczerwieni do wbudowanej lampy błyskowej SG-3IR
http://www.fotoplus.pl/lampy-blyskowe/akcesoria/SG3-IR
powinien zaradzić.
Rozumiem, że dodatkowego błysku lampy wbudowanej nie można wyeliminować poprzez ustawienia?
Sterowanie zdalnymi odbywa się poprzez błyskanie wbudowaną. Można ją ustawić żeby pracowała tylko jako sterownik, ale w pewnych warunkach błyski sterujące mogą być widoczne na zdjęciach.
Kiedyś czytałem, że jako filtr sprawdzał się kawałek niewywołanego filmu.
DaroD300S
29-06-2016, 09:23
Mam pewien problem. Próbuję wyzwolić lampę SB-900 za pomocą wbudowanej lampy w D300S. - ale tak żeby lampa wbudowana nie brała udziału w ekspozycji. Mimo to, że w ustawieniach CLS mam zaznaczone że lampa wbudowana jest wyłączona - jej błysk jest widoczny na zdjęciu (razem z SB-900). Straciłem pomysły jak ją "wyłączyć". Dziękuję bardo z góry.
Jeśli ustawisz lampę wbudowaną jako sterownik, jej błysk nie powinien mieć większego wpływu. Chyba, ze fotografujesz z małej odległości. W normalnej sytuacji błysk jest dostrzegalny, jak zrobisz sobie selfi w lustrze. Zakładam, że menu sterowania błysku lampa wbudowana ma "--". Panel IR załatwia sprawę definitywnie (posiadam) i nie jest drogi. Inaczej się nie da.
Dzięki za odpowiedź. Problem pojawił się przy fotografowaniu twarzy małego dziecka z bliska. Mimo ustawień lampy wbudowanej "--" widać jej wpływ.
Wpływ będzie zawsze lub prawie zawsze. Generalnie winien być niewidoczny. Jakiś odbłysk, odbicie światła niestety zostaje. Było o tym na forum już kilka wątków. Nie kupuj żadnego SG-3IR. Szkoda kasy.
Jedynie ograniczy kłopotliwy dla Ciebie efekt. Zrób sobie coś takiego sam: kupujesz dziecku czekoladkę, a ze sreberka robisz odbłyśnik do lampy. Pasek tekturki owijasz sreberkiem, zakładasz na wbudowana lampę. Sam używam to wiem, że działa.
hostman22
29-06-2016, 18:52
tylko wbudowaną ustawiasz jako sterownik i moc na ---, aby palnika nie przepalić ;)
A świstak zawija w sreberka. Znaczy zrobił sobie odbłyśnik i wali w sufit.
Nie kupuj żadnego SG-3IR. Szkoda kasy.
Jedynie ograniczy kłopotliwy dla Ciebie efekt. Dlaczego ograniczy? Wyeliminuje całkowicie.
Odbicie od sreberka w sufit to tez dobre wyjscie.