PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop z zewnętrznym monitorem

manfred
27-06-2016, 21:12
Nie bijcie ani nie poniewierajcie starca. Mam dobry laptop i do bani komputer. Za to mam poprawny monitor Eizo. Czy w takim razie mogę pracować na laptopie podłączonym do oprofilowanego EIZO tak aby nie czekać na operacje które wykonuje w PS na stacjonarnym przed potopowym komputerze?

GonzoG
27-06-2016, 21:21
Bez problemu można. Wypadałoby tylko zrobić na laptopie profil do monitora, jeśli takowego jeszcze nie masz. I ważne - profile, aby byly skuteczne nie mogą być przenoszone między komputerami, szczególnie jeśli mowa o laptopach.

p.s. nie używaj szarej czcionki bo nie widać nic przy ciemnym wyglądzie forum.

manfred
27-06-2016, 21:28
Czyli tak podłączam laptop do monitora kablem który mam w monitorze. W jakiś sposób to konfiguruj. Biorę 1iprofiller i profiluję monitor. Następnie zapisuję profil w ustawieniach. Zamykam klapę i pracuję bezboleśnie?

Nie mogę edytować dlatego spytam W monitorze mam trzy wejścia D-Sub (analogowe), DVI-D (cyfrowe) i złącza DisplayPort natomiast w laptopie mam hdmi i vga. Czyli jaką konfigurację kabla wybrać ? Chyba najbardziej logiczna to kabel DisplayPort do HDMI

GonzoG
27-06-2016, 22:29
Nie da sie podłączyć HDMI po DP. To 2 różne i niekompatybilne gniazda.
A do podłączenia komputera z HDMI do monitora z DP trzeba aktywnego konwertera sygnału. Kable z pasywnym umożliwiają podłączenie sygnału DP do monitora z HDMI.

W twoim przypadku najlepiej podłączyć po HDMI, a jeśli nie masz wolnego HDMI w monitorze, to jedynym sensownym rozwiązaniem jest kuoienie switcha HDMI - pozwoli na przełączanie sygnału który na trafiać do monitora.

manfred
27-06-2016, 22:33
Nie mam hdmi w Eizo s2233w. Możesz zapodac grafikę takiego kabla by mi było łatwiej w sklepie wytłumaczyć.

Slon
28-06-2016, 00:46
Szukaj czegoś takiego: http://allegro.pl/hd8-kabel-2m-hdmi-dvi-gold-10gb-1-3b-2560x1600p-i6140258305.html

manfred
28-06-2016, 05:53
Dzieki za pomoc dziś biore się za podmiane starego trupa.

No i zrobione mam tylko mały problem co zrobić z tym klocem komputerem ;-) Trzeba chyba wymontowac dyski kupic zewnętrzne obudowy. Ciekawe czy mogę do swojego łapka wsadzić SSD 120 ale to dopiero po sezonie

david555
30-06-2016, 06:45
Dzieki za pomoc dziś biore się za podmiane starego trupa.

No i zrobione mam tylko mały problem co zrobić z tym klocem komputerem ;-) Trzeba chyba wymontowac dyski kupic zewnętrzne obudowy. Ciekawe czy mogę do swojego łapka wsadzić SSD 120 ale to dopiero po sezonie
Żeby wykorzystać potencjał monitora, najlepiej spinać kablem DP - DP, ale musiałbyś wymienić laptoka.
Jeżeli chodzi o SSD, to każdy 2,5" będzie współpracował.

manfred
30-06-2016, 07:00
Muszę tylko sprawdzić czy tam się zmieści ale chyba nie

david555
30-06-2016, 08:36
Muszę tylko sprawdzić czy tam się zmieści ale chyba nie

Możesz wykorzystać do podłączenia, zatokę napędu optycznego.
Dostępne są w sprzedaży kieszenie do montażu dysku zamiast wspomnianego napędu.

GonzoG
30-06-2016, 09:00
Jak nie jest to jakiś netbook, to ma wysadzony 2.5" dysk i zamiast niego wrzucasz SSD.
Jeśli jest to jakiś nowszy laptop (2012+), to możesz mieć w środku gniazdo miniPCI-e które obsługuje dyski SSD, ale tu są 2 rozmiary i niektóre laptopy mają tylko miejsce na małą kartę, a dyski na takich mają rozmiary zaledwie kilku GB.