Zobacz pełną wersję : Nikon d750 i dng w Lightroom 5.7
krzys__69
25-06-2016, 23:17
Witam.
Dwa dni temu zamieniłem D7100 na D750. Przy imporcie zdjęć w Lightroomie 5.7 jest tylko opcja formatu DNG.
Nawet po włożeniu karty ze zdjęciami z D7100 importują się zdjęcia w formacie DNG. Wcześniej, zdjęcia importowały sie w formacie NEF.
Czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego tak jest ?
Jeśli na forum był poruszany już ten wątek to przepraszam, ale szukałem i nie mogłem znaleźć odpowiedzi.
Pozdrawiam.
krzys__69
27-06-2016, 23:42
Nikt nie pomoże?
Może głupio zapytam, przy imporcie zaznaczasz dodaj do biblioteki czy kopiuj jako dng? Bo możliwe, że to Twój prosty błąd...
I przy imporcie przez LR z karty jest tylko opcja kopiowania jako dng.
D750 uzywasz jako czytnika kart z D7100?
Widocznie wazniejsze jest to jaki model aparatu zostal wykryty.
Uzywaj czytnika do zgrywania zdjęć.
Ja do tego nigdy nie używam aparatu. A juz aparatu innego niz był użyty do robienia zdjęć to w ogóle.
LR nie powinien zgrywac NEF skoro ta wersja nie ma D750 w bazie. Nawet jak zgrywa i pokazuje jako DNG to .. cos przeklamuje.
DNG sie robi uzywajac DNG converter - darmowy soft od Adobe.
Na te tematy rozmawiamy w dziale "oprogramowanie".
krzys__69
28-06-2016, 23:07
Może głupio zapytam, przy imporcie zaznaczasz dodaj do biblioteki czy kopiuj jako dng? Bo możliwe, że to Twój prosty błąd...
I przy imporcie przez LR z karty jest tylko opcja kopiowania jako dng.
Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Popełniłem prosty błąd, j/w. Nie mam pojęcia jak to się stało? Chyba z wrażenia jakie wywarł na mnie D750. Teraz już wszystko jest ok. Dziękuję koledze Slon, teraz wszystko wróciło do normy i można dalej cieszyć się robieniem zdjęć:-)
Sorki, że temat umieściłem nie w tym dziale co trzeba.
...LR nie powinien zgrywac NEF skoro ta wersja nie ma D750 w bazie...
LR 5.7 obsługuje NEFy z D750. Nie powielajcie w/w plotek, bo ludzie zaczynają je powtarzać jako "najprawdziwszą prawdę" ;).
Nie wiem dlaczego myślałem, że D750 to były juz czasy LR 6.x. Sorry
LR 5.7 obsługuje NEFy z D750. Nie powielajcie w/w plotek, bo ludzie zaczynają je powtarzać jako "najprawdziwszą prawdę" ;).
Tak, dopiero 5.7. 5.6 nie i potrzebny byl update.