PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto SB24 do D70

fendero
24-05-2007, 15:17
Witam wszystkich
Pytanie jak w temacie. Właśnie czekam na body oraz obiektyw i rozglądając się znalazłem na allegro SB24 za 180 zł.
Powiedzcie mi czy warto jestem amatorem, który dopiero zapoznaje się z systemem Nikona (dotychczas Canon).
Niestety jestem już spłukany i dlatego odpuszczam sobie SB600 czy SB800 (może w przyszłości).
Podszepnijcie troszkę "zielonemu".
Pozdrawiam

markB
24-05-2007, 16:45
SB24 z D70 będzie działała tylko w automacie lub manualu, z TTL możesz się pożegnać. To może stanowić istotną trudność, jeśli nie masz doświadczenia z lampami. W tych trybach trzeba trochę umieć błyskać. Bez żadnej korekty możesz się liczyć z dużym przepałem. Ja używam obecnie sb 24 jako lampy dodatkowej i zawsze muszę wprowadzać sporą korektę. Nie polecałbym sb24 jeśli jesteś w tej materii zupełnie zielony, tym bardziej, że tracisz zalety systemu lamp Nikona (CLS). Lepiej poużywaj na razie lampy wbudowanej (da się z tym żyć na krótką metę) i dozbieraj na sb600. Możesz także obrócić się za sb400, może to nie to co sb600 lub 800, ale na początek lepsze niż sb24.

fendero
24-05-2007, 17:26
Dzięki za szybką odpowiedź
Odpuszczam SB24 - zaczynam zbierać naSB 600, niestety trochę to potrwa ale cóż takie jest życie.
Pozzdrawiam