Zobacz pełną wersję : Żarówka modelująca w lampie studyjnej
Posiadam obecnie Jinbei DM2-300, które posiadają nędzną namiastkę światła modelującego w postaci halogenika 50W, który zaczyna mi stwarzać pewne problemy przy softboxach.
Lamp nie mam zamiaru wymieniać z tego powodu bo nie kupię nic z regulacją 1/64 w takiej cenie, dlatego pytanie czy jest szansa zamienić na coś mocniejszego te żarówki, oczywiście halogen to duża temperatura i te lampy nie wytrzymają wiele więcej, czy ktoś próbował dać zamienniki tych halogeników na led itp ?
Znalazłem tylko zamiennik led 230V 5W ale to porównywalna siła światła, więc nic nie daje.
Żarówki to mocowanie G6.35 230V chyba.
Te 5W LED-a to góra połowa tego co daje 50W halogen... (wydajność halogena to 14-20 lm/W, a tych lampek diodowych to gdzieś 80 lm/W).
Z LEDów nie dostaniesz nic co by pasowało do lampy i dawało więcej światła. Dla odpowiednika halogena 100W potrzebowałbyć LEDa 15-20W i do tego na 230V - a to znaczy dużo diod i jeszcze cały zasilacz do tego - czyli gdzieś rozmiar normalnej żarówki E27.
Jedynym rozwiązaniem na mocniejszego pilota jest przeróbka lampy. Dla LEDów musiałbyś wcisnąć do środka zasilacz.
Dla mocniejszego halogena - prawdopodobnie zmienić gniazdo i do tego zmienić układ zasilania pilota, jeśli chcesz mieć możliwość używania proporcjonalnego oświetlania, albo na sztywno podpiąć 230V.
Obecnie można dostać już ledy z tym mocowaniem zbudowane szeregowo z 72szt diod co pozwala na zasilanie 230V ale to nadal biedne ~600LM i nic więcej.
Muszę zerknąć jak wyglądają szanse przeróbki.
Ale takie lampki są g*** warte. Padają szybciej niż muchy.
Aby mieć sensowną minimalną ilość światła, to musiałbyś wrzucić tam 30W LED (2500-3000 lm). Im niższe napięcie zasilania tym lepiej, bo mniej diod w szeregu.
Taki emiter ma rozmiar ok 40x40 - 50x50mm, więc go do tej lampy nie wciśniesz, bo będzie pod palnikiem. A bliskość diody i palnika raczej nie jest zalecana.
Do tego do takiej diody trzeba radiatora - minimalny zalecany rozmiar to jakieś fi=70, 50mm grubości:
https://lightnovate.pl/pl/p/-Radiator-â70-mm-/231