Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Umowa z zespołem muzycznym, czy dobrze myślę?

michasacuer
24-06-2016, 16:26
Witam! Znajomy zespół wysłał do mnie zapytanie o wykonaniu zdjęć studyjnych na okładkę albumu, plakaty etc. Jak spisać umowę by na tym nie stracić? Rozum podpowiada mi, że należy to zrobić na konkretną liczbę publikacji zdjęcia w formie okładki płyty (nakład albumu to 10000) by załóżmy za 5, 10 lat na tym nie stracić, tzn. zespół stanie się bardzo popularny a zdjęcia nadal będą wykorzystywane do grubych kampanii reklamowych. :D Nie wiem jak to rozwiązać z plakatami (zespól Disco Polo, tak więc często i gęsto wizerunek będzie wykorzystywany na plakatach reklamujących imprezę w różnych klubach). Jak wy załatwialiście takie sprawy? Nie pytam o cenę tylko formę umowy, by za przysłowiową "flaszke" nie oddać komuś całkowitych praw autorskich dożywotnio :D

Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam ;)

SerU
24-06-2016, 21:17
Jest na to kilka sposobów:

1. licencja na jednorazowe wykorzystanie zdjęć (z reguły taką licencję dostają ode mnie magazyny/gazety, wydawcy kalendarzy itp.) bez przekazania praw
2. licencja ważna na jakiś czas - od roku do 5 lat. Później w przypadku chęci wykorzystania ponownego zdjęć płaci się od nowa za licencję. To dotyczy najczęściej zdjęć, które gdzieś "wiszą" jako canvasy, postery, służą jako reklama na bilboardach itp. Bez przekazania praw.
3. licencja dożywotnia, z ograniczeniami co do użycia, ale bez przekazania praw
4. licencja dożywotnia bez ograniczenia, co do użycia zdjęć - również bez przekazania praw.
5. licencja, w której przekazujesz prawa do dowolnego wykorzystania zdjęć - ale to się powinno wysoko wyceniać.

Pamiętaj, że w licencji musisz napisać kto i jak może te zdjęcia wykorzystać (wymienić licencjonobiorcę z imienia i nazwiska lub nazwę wydawnictwa). Jeśli nie zgadzasz się na umieszczanie ich np. na plakatach, okładkach płyt, to musisz to zaznaczyć.
Dodaj też, że zdjęcia mają być publikowane w niezmienionej formie (bez dodatkowej obróbki), ale zgadzasz się na ich kadrowanie do celów publikacji. Zawsze zaznaczaj, że prawa zawarte w licencji nie mogą być przeniesione na inną osobę/firmę. Jeśli ktoś inny będzie chciał je wykorzystać (np. gazeta muzyczna, organizator koncertu itp, to muszą się zwrócić do Ciebie po licencję/zgodę na publikację).

Pomyśl też nad dodaniem zapisu, że jeśli zdjęcia mają być wykorzystane poza obszarem zastrzeżonego użytku, to licencjonobiorca ma obowiązek się z Tobą skontaktować celem ustalenia stawki za dodatkową licencję - to tak żeby uzmysłowić ludkom, że licencja ma ograniczenia, które wymieniłeś w umowie.

Generalnie musisz porozmawiać z osobą decyzyjną z zespołu i przedstawić im opcje licencji. Bądź otwarty na negocjacje, ale w granicach rozsądku.

michasacuer
25-06-2016, 11:17
Dzieki za pomoc! Myślę, że najlepszym wyjściem w moim przypadku będzie spisanie umowy na dany okres czasu z wyszczególnieniem miejsc publikacji.